Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. maja 2022.

Neurje

Okoli 16.30 je vzhodni in severovzhodni del Slovenije zajelo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom. V povezavi s tem so bili zabeleženi 103 dogodki. Največ dogodkov je bilo zabeleženih na območju Pomurja, in sicer 58. Na območju občine Rogatec je bilo zabeleženih 28 dogodkov. Meteorna voda je zalivala večinoma kleti objektov, predvsem v Pomurju in Rogatcu pa je poleg vetra klestila toča, pri čemer je bilo poškodovanih večje število ostrešij objektov, vozil in seveda poljščin. Gasilci so začasno sanirali poškodovana ostrešja, iz kleti črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa, čistili prepuste in cestišča ter občanom nudili drugo pomoč. Na terenu je za odpravo posledic neurja bilo aktiviranih 40 gasilskih enot, ki pa bodo pomoč občanom nudili tudi tekom današnjega dne.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.24 se je med sedlom Suha in Kočo na Golici, občina Jesenice, poškodovala pohodnica. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jesenice in dežurna ekipa Gorsko reševalne zveze Slovenije in Helikopterske nujne medicinske pomoči (GRZS – HNMP) so poškodovano oskrbeli in jo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.26 je starejši pohodnik na poti iz vasi Soča proti Bovcu, občina Bovec, izgubil zavest. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Bovec in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik.  Obolelo osebo so prepeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.24 si je krajan poškodoval koleno pri športnih aktivnostih v Podpeci, občina Črna na Koroškem. Gorski reševalci Koroške so poškodovanega na kraju oskrbeli, ter ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so ga prepeljali na zdravljenje v SB Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 17.15 je posadke s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP na krovu poletela v Bojtino v občini Slovenska Bistrica, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.50 so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana posredovali na otočku na reki Ljubljanici ob Fužinskem gradu v Ljubljani na katerem je ležala onemogla oseba. Zaradi težkega dostopa je del ekipe takoj pristopil k ponesrečencu in pričel z zdravstveno oskrbo, drugi del ekipe pa je posredoval z raftom in opremo za imobilizacijo. Oseba je bila onemogla, dehidrirana in s sončnimi opeklinami. Z raftom so ga transportirali 200 metrov dol vodno do točke iznosa, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.45 se je v Stenici občina Vitanje osebno vozilo zaletelo v ograjo stanovanjske hiše. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zreče so zavarovali kraj, odklopili akumulator, s tehničnim posegom izvlekli osebi iz vozila, posuli iztekle motorne tekočine na cestišču z vpojnimi sredstvi ter ga očistili. Reševalci NMP Slovenske Konjice so dve poškodovani osebi oskrbeli in ju prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 17.41 so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper intervenirali na krožišču Belvedere–Jagodje v Izoli, kjer so trčila tri osebna vozila. Zavarovali so kraj nesreče, odklopili akumulatorje, posuli cestišče z vpojnim sredstvom in nudili pomoč pri premiku vozila s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.33 je v krožišču Tomačevo v Ljubljani osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili nezavestno voznico iz vozila, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovano voznico na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.38 so posredovali gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in GB Ljubljana na Zasavski cesti v Ljubljani, kjer so v naletu trčila tri osebna vozila. Zavarovali so mesto nesreče, na vozilih odklopili akumulatorje ter iztekle motorne tekočine posuli z vpojnimi sredstvi. Ena oseba so na zdravljenje odpeljali reševalci NMP Ljubljana, zaradi bolečin v vratu in vrtoglavice.

Ob 16.28 sta na Zasavski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci GB Ljubljana so nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.  odklopili akumulatorja in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Poškodovanca so oskrbeli reševalci Reševalne postaje (RP) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.10 sta v bližini naselja Kozaršče, občina Tolmin, trčila osebno vozilo in motocikla. Gasilci PGD Tolmin so nudili pomoč tolminskim reševalcem NMP, ki so motorista na kraju oskrbeli in nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.02 je pri naselju Žvirče, občina Žužemberk, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in trčil v brežino. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, posuli in očistili razlite motorne tekočine, pomagali policiji in vlečni službi pri odstranitvi vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so na kraju oskrbeli eno osebo in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.59 je v naselju Janeče, občina Ravne na Koroškem, prišlo do naleta treh vozil. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine, usmerjali promet, nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila, eno vozilo odstranili iz cestišča ter očistili cestišče. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so dve poškodovani osebi prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Ob 17.52 je na  cesti v naselju Vrata, v občini Dravograd, prišlo do naleta treh vozil. Posredovali so poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Radlje, ki so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite tekočine ter nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu poškodovanih oseb. Z reševalnim vozilom so jih prepeljali v nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 11.59 je prišlo do eksplozije in požara na panelu sončne elektrarne na strehi osnovne šole v Podlubniku v Škofji Loki. Gasilci PGD Škofja Loka so ogenj pogasili in obvestili pristojnega serviserja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 22.26 je na Toplarniški ulici v Ljubljani, na gradbišču zraven toplarne gorela lesena paleta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova Sneberje-Novo Polje so pogasili požar.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 15.10 je na Ulici Mirka Vadnova v Kranju izteklo hidravlično olje iz viličarja. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so z vpojnimi sredstvi preprečili nadaljnje onesnaženje ceste ter odtočnega kanala in pomagali delavcem Komunalnega podjetja (KP) Kranj pri čiščenju.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.58 je v gozdu pri Vrtočah, občina Miren-Kostanjevica, sprehajalec našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila večje število NUS, skupne mase 4,8 kg, italijanske in avstroogrske izdelave iz I. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta do uničenja primerno uskladiščila.

Izpostava Postojna

Ob 12.21 so v bližini naselja Zajelšje, občina Ilirska Bistrica, pri delu v gozdu našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta pri pregledu terena našla tri ročne bombe italijanske in angleške izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Nevarne najdbe so varno uničili na kraju, o dogodku so bile obveščene pristojne službe. 

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.15 so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje na Ulici Milke Kerinove v Celju  zaprli ventil hidranta iz katerega je iztekala voda.

Izpostava Kranj

Ob 0.17 je na Pokopališki ulici na Kokrici, občina Kranj, obolela oseba potrebovala pomoč. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop reševalcem NMP Kranj.

Ob 12.08 so na Cesti revolucije, občina Jesenice, gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz kabine okvarjenega dvigala in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.09 so v Linhartovi cesti, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana, s pomočjo avto lestve skozi okno vstopili v stanovanje več stanovanjske hiše v šestem nadstropju  ter odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Maribor

Ob 13.53 so gasilci PGD Bistrica ob Dravi odstranili  podrto drevo iz ceste v naselju Log v občini Ruše.

Ob 18.58 so v Bevkovi ulici, občina Maribor, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje vode iz WC kotlička.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.09 so v ulici Ob težki vodi v Novem mestu gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila mrtva oseba. Na kraju so bile pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 15.25 so na Lokah v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto nudili pomoč reševalcem NMP Trbovlje pri prenosu poškodovane osebe.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/