Skoči do osrednje vsebine

Na Ptuju do sobote predstavljamo sistem zaščite, reševanja in pomoči

V sodelovanju z letošnjo gostiteljico Mestno občino Ptuj organiziramo tradicionalne Bogatajeve dneve zaščite in reševanja, med 26. in 28. majem na Ptuju.

V središču mesta od danes pa do sobote potekajo statične in dinamične predstavitve delovanja Civilne zaščite, različnih reševalnih enot in služb, društev, organizacij, Slovenske vojske in Policije. Poleg tega se je danes odvilo že nekaj posvetov za strokovno javnostjo, najbolj zanimiv je bil posvet predstavitev rezultatov in novih orodij iz razvojno raziskovalnih projektov MASPREM, POTROG in SVOD ter nova karta potresne nevarnosti Slovenije. Posvet smo organizirali skupaj z Ministrstvom za okolje in prostor ter Agencijo za okolje.

V dopoldanskem času so potekale tudi aktivnosti za najmlajše in mladino. Poleg zgoraj naštetih aktivnosti so si ogledali tudi lutkovno predstavo Pikec Ježek in gasilko Jež. Najbolj zanimiva pa je bila tudi prikaz obvladovanja poplavnih dogodkov, čemur služi maketa, ki so nam jo na izposojo dali Nemci.

Med 12. in 14. uro pa je potekal Seja Štaba Civilne zaščite Republike Slovenije. Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije je predstavil angažiranje sil zaščite, reševanja in pomoči v času pandemije. V tem času je bilo angažiranih 545.545 pripadnikov sil zaščite, reševanja in pomoči in prostovoljcev nevladnih organizacij. Z angažiranostjo zdravstvenega osebja, sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, Policije, Slovenske vojske, prostovoljcev in drugih deležnikov, predvsem pa ravnanja državljanov, ki so upoštevali sprejete ukrepe in navodila za zajezitev epidemije so pripomogli, da so se naloge ter ukrepi izvajali na visoki ravni. Na seji so se seznanili s potekom intervencije ob velikem požaru v naravnem okolju na Potoški gori in z ukrepi za krepitev pripravljenosti in odziva na podnebno pogojene nesreče s podporo evropskih sredstev, ki obsegajo celovito reformo v okviru Načrta za okrevanje in odpornost. V nadaljevanju je bil predstavljeni tudi stanje na področju priprav ocen ogroženosti, načrtov zaščite in reševanja in informacije o izvedenih ter načrtovanih vajah v letih 2021 in 2022. Na koncu pa so bili člani Štaba Civilne zaščite seznanjeni s poročilom o »Praktični vaji civilne zaščite #SIQUAKE2020«, ki je bila izvedena v letu 2021.

Ob 16. uri pa je sledila uradna otvoritev letošnjih Bogatajevih dni zaščite in reševanja. Uvodne besede je namenila županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, kateri je sledil nagovor ministra za obrambo mag. Mateja Tonina, ki se je v imenu celotnega ministrstva zahvalil vsem ljudem, ki so ključni za učinkovitost sistema zaščite in reševanja. Slavnostni govorec pa je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je izpostavil prireditev kot pomembna priložnost za povezovanje z lokalno skupnostjo in seznanjanje mladih z našim delom. »Vsem državljankam in državljanom zagotavljam, da je naš sistem zaščite in reševanja eden najboljših, saj ima vrhunsko usposobljeno vodstvo in srčne ter predane pripadnike« je še dodal.

Navedene osebe stojijo od leve proti desni, v ozadju ostali navzoči.

Otvoritev (od leve): GD URSZR Darko But, minister MO Matej Tonin, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, predsednik RS Borut Pahor, županja Ptuja Nuška Gajšek | Avtor: Neja Pavlica

1 / 3