Skoči do osrednje vsebine

381. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na dopisni seji v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–202 uvrstila 12 novih projektov v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ter prerazporedila sredstva državnega proračuna.

Uvrstitev 12 novih projektov v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 v okviru programa blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje

Vlada je na dopisni seji v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje v okviru Norveškega finančnega mehanizma 2014–2021 ter Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora 2014–2021.

Program Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje je namenjen pospešitvi načrtovanja, krepitvi institucionalnih sposobnosti in izvajanju pilotnih/demonstracijskih ukrepov, ki na lokalni, regionalni in državni ravni prispevajo k blaženju podnebnih sprememb in prilagajanju nanje. K prijavi so bili vabljeni prijavitelji s projekti, ki prispevajo k povečanju proizvodnje energije iz obnovljivih virov, izboljšanju upravljanja trajnostne mobilnosti, uveljavljanju načel krožnega gospodarstva in izboljšanju upravljanja ekosistemov pod pritiskom zaradi podnebnih sprememb.

Skupna višina dodeljenih sredstev znaša 14.183.902,52 evra, v okviru štirih rezultatov pa se sredstva delijo na naslednji način:

  • povečana proizvodnja energije iz obnovljivih virov (skupna višina dodeljenih sredstev 4.895.468,23 evra),
  • izboljšano upravljanje trajnostne mobilnosti (skupna višina dodeljenih sredstev 4.370.602,72 evra),
  • povečano uveljavljanje načel krožnega gospodarstva (skupna višina dodeljenih sredstev 2.578.148,53 evra) in
  • izboljšano upravljanje ekosistemov pod pritiskom zaradi podnebnih sprememb (skupna višina dodeljenih sredstev 2.339.683,04 evra).

Države donatorice Norveška, Islandija in Lihtenštajn prek Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP) stremijo k zmanjšanju gospodarskih in socialnih razlik v Evropi ter krepitvi dobrih odnosov med Slovenijo in državami donatoricami. Z izborom projektov v okviru omenjenega javnega razpisa, bomo s skupnimi močmi doprinesli k ohranjanju zelene Slovenije za prihodnje rodove.

Vir: Služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Vlada o proračunskih prerazporeditvah

Vlada je odločila o prerazporeditvah in razporeditvah pravic porabe v letošnjem državnem proračunu.

V finančni načrt Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo bomo razporedili sredstva splošne proračunske rezervacije v skupni višini 6,6 milijona evrov. Pravice porabe bodo namenjene (so)financiranju investicij, ki bistveno prispevajo k razvoju slovenskega gospodarstva.

Finančni upravi Republike Slovenije bomo razporedili sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 4 milijonov evrov, in sicer za pokritje obveznosti, povezanih s covidom-19 (za unovčene bone).

Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bomo razporedili sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 1.932.433,30 evra, in sicer za povrnitev nadomestila plač zaradi karantene in višje sile.

Ministrstvu za zdravje bomo razporedili sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 1.928.542,88 evra. Namenjena bodo za plačilo zahtevka Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za izvajanje HAG testiranj.

Ministrstvo za obrambo pa bo znotraj svojega finančnega načrta prerazporedilo pravice porabe v višini 1,475 milijona evrov, in sicer s postavke Generalštaba slovenske vojske na postavke Uprave Republike Slovenije za vojaško dediščino (med drugim za kritje stroškov izkopa na grobišču Macesnova Gorica in snemanje dokumentarno igranega filma).

Vir: Ministrstvo za finance

Vlada prerazporedila sredstva državnega proračuna

Vlada je med drugim znotraj finančnega načrta Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prerazporedila 6,6 milijona evrov za transfere brezposelnim, kjer ni zagotovljeno dovolj sredstev za izplačila v septembru 2022.

Ministrstvu za zdravje je vlada iz splošne proračunske rezervacije razporedila dobrih pet milijonov evrov. Sredstva bodo namenjena za plačilo zahtevkov, ki se nanašajo na izvajanje covid ukrepov (dobava cepiv, podaljšana obravnava pacientov, naloge duševnega zdravja, distribucija cepiv.

Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je vlada iz splošne proračunske rezervacije razporedila 2,3 milijona evrov za pokritje covid-19 ukrepov. Sredstva bodo namenjena 89 izvajalcem socialnovarstvene storitve institucionalnega varstva.

Vlada je Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport iz splošne proračunske rezervacije razporedila 1,5 milijona evrov za financiranje zaščitne opreme in dezinfekcije prostorov izvajalcem storitev na področju vzgoje in izobraževanja ter znanosti.

Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je vlada iz splošne proračunske rezervacije razporedila skoraj 1,4 milijona evrov za izplačilo dodatka zaposlenim, ki delajo v sivih in rdečih conah pri izvajalcih v socialnovarstvenih zavodih, ki delajo z uporabnikom obolelim za covid-19. Sredstva se zagotovijo 125 izvajalcem storitev za 13.790 zaposlenih, ki so prejeli dodatek za 533.592,72 ur dela v sivi oziroma rdeči coni oziroma z obolelimi.

Vir: Ministrstvo za finance

Dodatek št. 2 k Pogodbi o proračunskem financiranju investicije za obnovo hotela Brdo

Vlada Republike Slovenije je sprejela Dodatek št. 2 k Pogodbi o proračunskem financiranju investicije za obnovo hotela Brdo z dne 3. decembra 2020 in pooblašča namestnico vršilke dolžnosti generalnega sekretarja vlade mag. Petro Marolt Vajda za podpis dodatka.

JGZ Brdo izvaja projekt obnove hotela Brdo v korist in za račun lastnika, to je Republike Slovenije, ki ima zagotovljena finančna sredstva v finančnem načrtu Generalnega sekretariata vlade RS za leto 2020, 2021 in 2022.

Glede na to, da je bila dinamika prenove hotela časovno prilagojena pričetku predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021, v času predsedovanja Slovenije Svetu EU pa ni bilo možnosti dokončanja celovite prenove, se z zagotovitvijo dodatnih sredstev ta zdaj končuje, s čimer bodo zagotovljeni tudi pogoji za boljšo zasedenost v skladu z investicijskim programom.

Vir: Generalni sekretariat vlade

Vlada o spremembah Skupnega kadrovskega načrta (SKN) organov državne uprave za leti 2022 in 2023

Na podlagi sporazumov med organi državne uprave so v predlogu vladnega gradiva zajete spremembe SKN za leti 2022 in 2023, trajni in začasni prenosi kvot med organi državne uprave.

Skupni kadrovski načrt (SKN) organov državne uprave za leti 2022 in 2023 se spremeni tako, da se:

  • dovoljeno število zaposlitev na podlagi pisnega sporazuma med Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Ministrstvom za infrastrukturo, v Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zmanjša za eno (1) zaposlitev, v Ministrstvu za infrastrukturo pa se poveča za eno (1) zaposlitev;
  • dovoljeno število zaposlitev na podlagi pisnega sporazuma med Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in Generalnim sekretariatom Vlade Republike Slovenije v Službi Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko zmanjša za eno (1) zaposlitev, v Vladnih službah, odgovornih generalnemu sekretarju Vlade Republike Slovenije (v Uradu Vlade Republike Slovenije za demografijo), pa se poveča za eno (1) zaposlitev;
  • dovoljeno število zaposlitev na podlagi pisnega sporazuma med Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport v Ministrstvu za notranje zadeve zmanjša za eno (1) zaposlitev, v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pa se poveča za eno (1) zaposlitev;
  • dovoljeno število zaposlitev na podlagi sklenjenega sporazuma med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Ministrstvom za zunanje zadeve v Ministrstvu za zunanje zadeve zmanjša za eno (1) zaposlitev, v Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa se poveča za eno (1) zaposlitev;
  • dovoljeno število zaposlitev na podlagi pisnega sporazuma med Ministrstvom za obrambo, Generalnim sekretariatom Vlade Republike Slovenije in Uradom Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov v Ministrstvu za obrambo zmanjša za eno (1) zaposlitev, v Vladnih službah odgovornih generalnem sekretarju Vlade Republike Slovenije (v Uradu Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov) pa se začasno, za obdobje od 12. 5. 2022 do vključno 4. 3. 2023, poveča za eno (1) zaposlitev.

S predlaganimi spremembami SKN za leti 2022 in 2023, trajnimi in začasnimi prenosi kvot med organi državne uprave, se skupno število dovoljenih zaposlitev v SKN za leti 2022 in 2022 ne spremeni.

Vir: Ministrstvo za javno upravo

Prenehanje opravljanja funkcije državnega sekretarja v Ministrstvu za zunanje zadeve

Vlada Republike Slovenije je mag. Gašperju Dovžanu izdala odločbo o prenehanju opravljanja funkcije državnega sekretarja v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije. Funkcija državnega sekretarja mu preneha 30. maja 2022.

Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve