Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. maja 2022.

Potres

Ob 23.14 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Litije, 25 km vzhodno od Ljubljane. Sledila sta še dva popotresna sunka, ob 23.25 z magnitudo 0,8 in ob 23.52 z magnitudo 1,2. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici Evropska makroseizmična lestvica-98 (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili številni prebivalci širše okolice Litije. Tudi oba popotresa so čutili nekateri prebivalci.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 18.15 se je pri spustu iz Sv. Jakoba, občina Preddvor, poškodoval kolesar. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj in dežurna ekipa Gorsko reševalne zveze Slovenije in Helikopterske nujne medicinske pomoči (GRZS-HNMP) Brnik so osebo oskrbeli in jo prepeljali v UKC Ljubljana s helikopterjem Slovenske vojske.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.52 se je v Kobaridu pri pristanku poškodoval jadralni padalec. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v splošno bolnišnico v Šempeter pri Novi Gorici.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 9.11 se je v gozdu ob naselju Bele Vode, občina Šoštanj, zgodila delovna nesreča pri podiranju drevja. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje in Šoštanj so zavarovali kraj nesreče in omogočili dostop reševalcem do poškodovane osebe. Reševalci NMP Velenje so ugotovili, da je zaradi posledic nesreče na kraju umrla. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 17.40 je v ladjedelnici v Izoli pri delu na barki delavec padel z višine in se poškodoval. Na kraju dogodka ga je oskrbeli reševalci Prehospitalne enote obale in prepeljala na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 13.00 je poletel helikopter Slovenske vojske v spremstvu medicinskega osebja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana za sekundarne helikopterske prevoze v Izolo in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal dojenčka v inkubatorju v (UKC) Maribor. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so na heliportu vršili požarno varovanje.

Izpostava Kranj

Ob 13.40 so posredovali gorski reševalci postaje GRS Tržič na Zelenici, kjer je v Planinskem domu mlajša planinka omedlela. S terenskim vozilom so jo prepeljali v zdravstveni dom v Tržič.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.27 se je na regionalni cesti pri Jelovcu, občina Sevnica, voznik prevrnil z osebnim vozilom. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na kolesa, preprečili iztekanje motornih tekočin, očistili vozišče ter nudili pomoč pri odstranitvi vozila. Reševalci NMP Sevnica so na kraju oskrbeli eno osebo in jo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 16.51 se je na Hraški cesti v Lescah zgodila prometna nesreča med osebnim vozilom in kolesarjem. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in skupaj z reševalci NMP Radovljica oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.04 sta na Šmartinski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovani osebi in ju predali v oskrbo reševalcev NMP Ljubljana, odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in dežurni delavci cestnega podjetja.

Ob 18.58 je na priključni cesti med Logatcem ter priključkom na avtoceste (AC) Logatec voznik osebnega vozila z vozilom zapeljal s cestišča, podrl  zaščitno ograjo ter smreko. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in visokonapetostno baterijo ter odstranili zlomljeno smreko, ki je padla čez vozilo na cesto. Reševalci NMP Logatec so pregledali eno osebo, vendar ta ni potrebovala zdravniške pomoči.

 Izpostava Ptuj

Ob 16.37 je v naselju Koračice, občina Ormož, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča v obcestni jarek. Gasilci PGD Ormož so na vozilu odklopili akumulator, nudili pomoč policiji ter počistili cestišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.40 sta na Pohorski cesti v Radljah ob Dravi trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so oskrbeli dve poškodovani osebi in jih prepeljali v dežurno ambulanto v Radljah ob Dravi, na vozilih odklopili akumulatorja, razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom ter pomagali vlečni službi pri odstranjevanju vozil s cestišča.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.05 je v Podgorski ulici v Kočevju zagorelo v sobi starejšega večstanovanjskega objekta. Ogenj se je razširil na ostrešje. Gasilci PGD Kočevje so s pomočjo avtolestve požar pogasili in pregledali prostore. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 16.08 so gasilci PGD Laporje in Slovenska Bistrica posredovali v požaru v kletnih prostorih stanovanjske hiše v Laporju, v občini Slovenska Bistrica. Pogasili so požar, ki je poškodoval nekaj opreme in oplesk v kleti in na stopnišču stanovanjskega objekta. Gmotna škoda še ni ocenjena.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 17.09 je na cesti proti Kastelcu, občina Koper, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Osp.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.50 je v Črenšovcih zaradi kratkega stika na električni napeljavi zagorel bager. Pred prihodom gasilcev PGD Črenšovci je lastik omejil požar, gasilci pa so požar pogasili, odklopili akumulator in z termovizijsko kamero pregledali delovni stroj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.28 je na območju kampa v Gradišču pri Vipavi, občina Vipava, zaradi tehnične napake zagorelo v motornem predelu osebnega avtomobila. Požar je omejil lastnik s pomočjo gasilnega aparata, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Vipava. Poškodovano vozilo so pregledali s termovizijsko kamero in ga preventivno ohladili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.54 so na avtobusni postaji na Moskovski ulici v Ljubljani goreli odpadki v košu za smeti. Pred prihodom gasilcev so ogenj delno pogasili že mimoidoči, dokončno pa gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 12.31 je v naselju Rečica, občina Ilirska Bistrica, prišlo do onesnaženja potoka in pogina rib. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so očistili oljni madež ter pobrali poginule ribe. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 16.48 so v morju pri Piranu našli topovsko granato 75mm, italijanske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Granato sta prevzela pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije in jo do njenega uničenja shranila v primerno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Preko dne so na območju občine Rogatec gasilci PGD Rogatec, Dobovec pri Rogatcu in Donačka gora nadaljevali s sanacijo na dvajsetih objektih, poškodovanih v neurju s točo preteklega dne.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.56 je v Notranjih Goricah, občina Brezovica, v prostorih Centra starejših, zaradi počenega ventila iztekala voda na recepciji objekta, zato je prišlo do porušitve stropa velikosti 10 kvadratnih metrov. Voda je poplavila en bivalni oddelek. Gasilci PGD Notranje Gorice, Plešivica so zaprli vodo in tako preprečili nadaljnje iztekanje. Evakuacija stanovalcev ni bila potrebna.

Ob 16.27 je v stanovanju večstanovanjskega objekta na Dunajski cesti v Ljubljani je iz stanovanja iztekala voda skozi strop v spodnje stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, zaprli ventile na vodovodni inštalaciji ter počistili izteklo vodo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.15 so gasilci PGD Murska Sobota odprli vrata stanovanjske hiše v Rankovcih, občina Tišina, v kateri sta bili dve onemogli starejši osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/