Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. maja 2022.

Neurje

Ponoči je predvsem severovzhodni del države zajelo deževje, ki ga je spremljal močan veter, zato so imeli gasilci in delavci cestnih ter komunalnih služb več dela v občinah Duplek, Kungota, Lenart, Pesnica, Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, Šentilj, Gornja Radgona, Hodoš, Sveti Jurij ob Ščavnici, Gorišnica, Ormož in Muta. Po zbranih podatkih iz Regijskih centrov za obveščanje je bilo zabeleženih 33 dogodkov. Zaradi močnega vetra in razmočenih tal se je podrlo večje število dreves, poškodovana sta dva droga električne napeljave in odkritih nekaj streh objektov. Meteorna voda pa je zalila objekte in poplavila več vozišč. Gasilci 22 prostovoljnih gasilskih društev so predvsem iz stanovanjskih in drugih objektov črpali vodo, postavljali protipoplavne vreče, prekrivali poškodovane strehe objektov, odstranjevali podrta drevesa in sanirali cestišča.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.30 so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič s terenskim vozilom prepeljali otroka s poškodovanim gležnjem in njegova starša od koče na Zelenici do mejnega platoja Ljubelj, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP).

Ob 14.14 je na planinski poti pod Orožnovo kočo, občina Bohinj, planinca nenadoma obšla slabost. Gorski reševalci GRS Bohinj so planinca oskrbeli in pripravili za helikopterski transport. Združena ekipa Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) in Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku je obolelega s pomočjo jeklenice dvignila v helikopter Letalske policijske enote (LPE) in nato prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.40 si je pohodnik pri sestopu s Špika, občina Bovec, poškodoval nogo. Reševalci GRS Bovec so poškodovanca oskrbeli in pospremili v dolino.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 13.12 se je v naselju Dobravlje, občina Sežana, med razkladanjem traktorskega platoja prevrnil traktor. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, s pomočjo dvigala in vitla potegnili in postavili traktor nazaj na kolesa, odklopili akumulator ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 8.09 je v Selcah, občina Železniki, v prometni nesreči osebno vozilo zbilo kolesarja, ki je umrl na kraju nesreče. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Selca so usmerjali promet in očistili cesto. Na kraju so bili prisotni reševalci NMP Škofja Loka in policisti.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.28 se je v bližini Kidričeve ceste v Litiji v gozdu nahajala neodzivna oseba. Gasilci PGD Litija so nudili pomoč reševalcem NMP Litija pri oživljanju in oskrbi ter prenosu osebe do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 11.02 je v Dolu pri Borovnici, občina Borovnica, občan padel s škarpe in se poškodoval. Medtem, ko so mu svojci nudili prvo pomoč, se je v stanovanjski hiši v ponvi na štedilniku vžgalo olje. Ogenj so pogasili svojci, gasilci PGD Borovnica pa so objekt preventivno pregledali in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu ponesrečenega do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.51 so v naselju Ratje, občina Žužemberk, gasilci PGD Hinje in Žužemberk nudili pomoč obolelemu do prihoda reševalcev NMP Novo mesto, ki so obolelega odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.30 je helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno medicinsko ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz bolnišnice SB Slovenj Gradec v ljubljanski klinični center.

Ob 13.07 je helikopter SV v spremstvu dežurne medicinske ekipe za sekundarne helikopterske prevoze prepeljal obolelo osebo iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec v UKC Maribor.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Brežice

Ob 10.42 je v naselju Krška vas, občina Brežice, občan v reki Krki opazil neodzivno osebo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so z opremo za reševanje iz vode utopljeno osebo prenesli na brežino in jo predali pristojnim službam. Na kraju so bili prisotni policisti, reševalci NMP Brežice in pogrebna služba.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.20 so na cesti Arja vas – Velenje v kraju Studenci, občina Žalec, iz kombiniranega vozila, ki je zapeljalo v potok, iztekale nevarne snovi. Gasilci PGD Velenje in PGE Celje so v potok postavili pivnike. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 19.02 so na regionalni cesti Izola – Strunjan v občini Piran trčila štiri osebna vozila. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah ter odklopili akumulatorje. Reševalci Reševalne službe Slovenske Istre so oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.09 je izven naselja Konjšica, občina Litija, na gozdni cesti tovorno vozilo-hruška zaradi udora cestišča zdrsnilo, se po pobočju večkrat prevrnilo in obstalo na boku okoli 40 metrov pod cesto. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali vozilo, prečrpali okoli 70 litrov nafte iz rezervoarja in pobrali naokoli ležeče akumulatorje. Reševalci NMP Litija so voznika na kraju preventivno pregledali. Po potrebi bo sam poiskal zdravniško pomoč. Hruško bodo v prihodnjih dneh z avto dvigalom odstranili delavci pooblaščene službe.

Izpostava Maribor

Ob 13.50 so na avtocesti Tepanje – Slovenska Bistrica v smeri Maribora trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Slovenske Konjice, ki so jo prepeljali v UKC Maribor. Na kraju so bili prisotni delavci Direkcije za avtoceste Republike Slovenije (DARS) in policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.35 sta v bližini kraja Podklopca, občina Bovec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, poškodovani vozili odstranili s cestišča in sanirali cestišče.

Ob 11.45 je v bližini Kobarida osebno vozilo zbilo peško. Pomoč so ji nudili reševalci NMP Tolmin in gasilci PGD Kobarid.

Ob 12.28 sta v bližini kraja Dolenje, občina Ajdovščina, trčili osebni vozili. Pomoč poškodovani osebi so nudili gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in reševalci NMP Ajdovščina.

Ob 16.48 sta na regionalni cesti Plave–Solkan, pred odcepom za Zagoro, občina Kanal ob Soči, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar na osebnem avtomobilu, nudili zdravniško pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, odklopili akumulatorja ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovano osebo so reševalci NMP Nova Gorica prepeljali v SB Šempeter.

Ob 18.31 se je na cesti iz Svete Gore za Zagomilo pripetila prometna nesreča z padcem motorista na makadamski cesti. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.28 je na semaforiziranem križišču v Šentjerneju prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom eno vozilo sneli z vlečne kljuke drugega vozila, odstranili vozili s ceste, razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom ter očistili cestišče. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP Novo mesto odpeljali v SB Novo mesto.

Ob 13.12 sta na Seidlovi cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili eno ukleščeno osebo ter razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom. Reševalci NMP Novo mesto so dve poškodovani osebi prepeljali SB Novo mesto.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.35 je na Cesti II. v Velenju zagorela plinska jeklenka v zunanji kuhinji ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, zaprli ventil na jeklenki in pogasili okolico. Ena oseba je utrpela opekline in so jo svojci odpeljali v Zdravstveni dom (ZD) Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.08 je v Gajevi ulici v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, zagorelo v kleti stanovanjske hiše. Pred prihodom gasilcev je lastnik večinoma že sam pogasil požar. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Homec so dokončno pogasili posamezna žarišča, prezračili objekt in kurilnico pregledali s termovizijsko kamero. Lastnika, ki je dobil lažje opekline, so gasilci oskrbeli in predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Domžale. Na kraju je bila prisotna tudi patrulja Policijske postaje (PP) Domžale.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.02 je v naselju Črešnjevci, občina Gornja Radgona, zagorela počitniška hišica. Požar je pričel gasiti lastnik objekta. Gasilci PGD Gornja Radgona, Zbigovci in Črešnjevci so dokončno pogasili požar in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Objekt je delno poškodovan.

Ob 20.49 je na Vaneči, občina Puconci, zagorela starejša nenaseljena hiša. Požar, ki je zajel objekt velikosti okoli 10 x 10 metrov, so pogasili gasilci PGD Puconci, Šalamenci, Moščanci in Vaneča.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.14 je v naselju Žiče v občini Slovenske Konjice na polju med delom zagorel traktor. Gasilci PGD Žiče in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 7.09 so v bližini naselja Kerinov Grm, občina Krško, zagorele bale slame. Gasilci PGE Krško so pogasili štiri goreče bale.

Izpostava Koper

Ob 17.05 je na Nožedu, občina Izola, pri kurjenju na kmetijskem zemljišču ogenj ušel izpod nadzora. Požar podrastja na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so omejili in pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Korte.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.49 so na travniku ob Litijski cesti v Ljubljani ob robu njive tleli poljski ostanki na površini okoli pet kvadratnih metrov. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Bizovik so pogasili ter prekopali ostanke.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.46 je pri naselju Škrjanče pri Novem mestu, občina Novo mesto, zagorelo vejevje in ostanki lesa. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 50-ih kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 12.19 je na težko dostopnem terenu v bližini Topola pri Begunjah, občina Cerknica, kurjenje ušlo izpod nadzora. Gasilci PGD Begunje, Bezuljak, Otave, Cajnarje, Sveti Vid in Cerknica so pogasili in izdatno zalili gorečo zaraščajočo površino in mešani gozd na površini okoli enega hektarja. Zaradi zahtevnosti terena bodo gasilci PGD Begunje in Cajnarje do nadaljnjega izvajali požarno stražo.

Ob 16.25 je v Topolcu, občina Ilirska Bistrica, kurjenje ušlo izpod nadzora. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili okoli deset kvadratnih metrov goreče travnate površine in traktorsko prikolico, na katero se je razširil požar.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.19 je v ulici Polje v Zagorju ob Savi na brežini potoka Medija gorela trava. Požar površine okoli 15 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Zagorje mesto. Na kraju je bila policija PP Zagorje.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.29 so v Gregorčičevi ulici v Kobaridu gasilci PGD Kobarid z vpojnim sredstvom posuli oljni madež, kateri je nastal zaradi okvare osebnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.55 so na Koloniji 1. maja v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto z vpojnim sredstvom posuli oljni madež po nesreči motorista.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.04 sta v bližini Godoviča, občina Idrija, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severno primorske regije in gasilci PGD Godovič odstranili na varno šest topovskih granat kalibra 75 milimetrov, mase 6,35 kilogramov, razbiti del topovske granate kalibra 75 milimetrov, mase 2,5 kilogramov in topovski vžigalnik kalibra 75 milimetrov, mase 0,5 kilogramov. Vse najdbe izvirajo iz obdobja druge svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 18.43 so na Cesti XIV. divizije v Štorah gasilci PGD Štore s pomočjo lestve skozi okno vstopili v stanovanje večstanovanjskega objekta in lastnici odprli vrata in ji tako omogočili vstop v stanovanje, v kateri se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.18 so na Poklukarjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri oživljanju osebe in po uspešnem oživljanju pri njenem prenosu do reševalnega vozila.

Ob 23.48 so v naselju Mala stara vas, občina Grosuplje, gasilci PGD Polica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz vozila v stanovanje.

Izpostava Maribor

Ob 10.05 je v naselju Zgornje Hoče, občina Hoče - Slivnica, v stanovanjski hiši padla starejša oseba in ni mogla odpreti vhodnih vrat. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom skozi balkonska vrata vstopili v hišo in nepoškodovani osebi pomagali vstati.

Ob 11.45 so v naselju Selce, občina Lenart, gasilci PGD Selce s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili vstop policistom ter reševalcem.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.36 so v Dolnjem Lakošu, občina Lendava, gasilci PGD Lendava s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri so našli mrtvo osebo.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.54 so v ulici Šmihel v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto nudili pomoč onemogli osebi, ki je padla v stanovanju ter jo prenesli do postelje.

Izpostava Postojna

Ob 21.00 se je na igrišču na Tržaški cesti v Postojni, otroku zagozdila noga v kovinsko ograjo. Gasilci PGD Postojna so s tehničnim posegom rešili otroka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/