Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. maja 2022.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Brežice

Ob 20.31 se je na območju Radeža, občina Sevnica, pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. Aktivirani so bili vodniki reševalnih psov enote Kinološke zveze Slovenije (KZS) in Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) in policije, vendar je bilo iskanje preklicano, ker so pogrešano osebo našli mrtvo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so nudili pomoč pogrebni službi pri prenosu mrtve osebe. Na kraju so bila prisotni tudi reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 1.33 se je v naselju Želimlje, občina Škofljica, zgodila prometna nesreča. Gasilci PGD Želimlje so do prihoda policije zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator na poškodovanem in zapuščenem vozilu.

Ob 9.57 je v naselju Prilesje, občina Velike Lašče, voznik izgubil nadzor nad osebnim vozilom in zapeljal s cestišča. Vozilo je obstalo prevrnjeno na bok. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom, vozilo s tehničnim posegom postavili na kolesa in ga zvlekli nazaj na cestišče. Do prihoda reševalcev NMP Ribnica so nudili pomoč poškodovanemu vozniku. Reševalci so ga prepeljali v Zdravstvenega doma (ZD) Ribnica.

Ob 13.41 je na Zaloški cesti v Ljubljani voznik z osebnim vozilom trčil v drugo osebno vozilo in nato še v steber javne razsvetljave. Ena oseba se je lažje poškodovala. Reševalci NMP so jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah.

Ob 18.35 sta na Gosposvetski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in na enem od poškodovanih vozil odklopili akumulator. Motorne tekočine niso iztekle. Reševalci NMP so oskrbeli mlajšo osebo, ki je bila v šoku.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.33 je pri naselju Dolnja Težka voda, občina Novo mesto, voznik z osebnim vozilom in počitniško prikolico zapeljal s ceste. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, prevrnjeno prikolico obrnili na kolesa, vozilo in prikolico povlekli na cesto ter očistili cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.27 sta v Gornjem Doliču, občina Mislinja, trčili osebni vozili. Tri osebe so se poškodovale. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, odklopili akumulatorje ter nevtralizirali razlite tekočine. Nudili so pomoč reševalcem policiji ter vlečni službi. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovane osebe prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 5.19 so v naselju Okoška Gora, občina Oplotnica, na včerajšnjem pogorišču opazili dim. Gasilci PGD Oplotnica so požarišče prekopali in zalili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 16.34 se je na Partizanski cesti v Sežani v podjetju Adria Terminali sprožil požarni alarm. Gasilci ZGRS Sežana so na lokaciji opravili pregled ter niso ugotovili nepravilnosti. Ponovno so resetirali postajo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.24 je ob Tržaški cesti v Ljubljani zagorelo kombinirano vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Vič. O dogodku je bila obveščena policija.

Ob 15.35 je na Taborski cesti v Grosupljem gorelo starejše tovorno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje. Vozilo je uničeno.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.42 sta v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 30,5 kg in dve topovski granati, kalibra 75 mm z maso po 7 kg. Vse najdbe so italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 00.35 so na Goriški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili štiri osebe.

Ob 12.53 so na Steklarski ulici v Rogaški Slatini , gasilci PGD Steklarna s folijo prekrili v nedavnem neurju poškodovano streho stanovanjske hiše.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.50 so na Vogrskem, občina Renče - Vogrsko, gasilci PGD Renče - Vogrsko razžagali in odstranili podrto drevo, ki je oviralo dostop do stanovanjskega objekta.

Ob 10.01 so v Cerknem gasilci PGD Cerkno iz poplavljenega zaklonišča izčrpali okrog 300 litrov vode.

Ob 15.23 so v Gradišču pri Vipavi, občina Vipava, gasilci PGD Vipava razžagali in odstranili podrto drevo.

Ob 22.44 so na Rejčevi ulici v Novi Gorici gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in tako omogočili vstop reševalcev NMP Nova Gorica do obolele osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.31 sta se na relaciji Dravograd – Ravne na Koroškem v naselju Podklanc, občina Dravograd, na vozišče podrli drevesi. Podrti drevesi so odstranili gasilci PGD Črneče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/