Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. maja 2022

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.00 sta nad pobočjem Kozlovega roba pri Tolminu trčila jadralna padalca in nepoškodovana pristala z rezervnimi padali na drevesih. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin so ju rešili z drevja in ju pospremili v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 16.11 se je na Velikem trgu v Izoli, na delovišču pomola zgodila delovna nesreča. Cev, ki se je nahajala pod vodo je v določenem trenutku zanihala, udarila v armaturo in nato še delavca, ki je nadziral betoniranje. Poškodovanega so oskrbeli reševalci Reševalne službe slovenske Istre in ga prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola. O dogodku so bili obveščene pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 21.04 so v Veliki Varnici v občini Videm gasilci PGD Leskovec nudili prvo pomoč osebi, ki se je poškodovala v delovni nesreči, do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) in razsvetlili kraj dogodka.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.40 je posadka helikopterja Slovenske vojske in medicinska ekipa za sekundarne prevoze, prepeljala obolelo osebo iz šempetrske bolnišnice v ljubljanski Univerzitetni klinični center (UKC).

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna

Ob 10.37 so v naselju Obrov, občina Hrpelje-Kozina, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Materija s tehničnim posegom odprli balkonska vrata ter omogočili vstop policistom in reševalcem, ki so v stanovanju našli preminulo osebo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 8.03 sta na štajerski avtocesti med Domžalami in Šentjakobom v smeri Ljubljane, občina Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in nudili prvo pomoč lažje poškodovani osebi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.16 se je v Polju v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, voznik z osebnim vozilom zaletel v del bencinske črpalke in se pri tem lažje poškodoval. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.36 je na avtocesti pred priključkom Trebnje vzhod v smeri Ljubljane, občina Trebnje, vozilo trčilo v ograjo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator na vozilu. Na kraju so posredovali tudi reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto, policisti in delavci Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS). Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.13 je na Mirju v Ljubljan, delavec pri gradbenih delih v kleti stanovanjske hiše prežagal cev za dovod zemeljskega plina. Pri tem je prišlo do eksplozije in požara. Dežurni delavci plinarne so zaprli glavni dovod plina v objekt, gasilci GB Ljubljana pa so požar pogasili, objekt prezračili in nudili prvo pomoč opečenemu delavcu. Reševalci NMP Ljubljana so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.35 so v Učaku, občina Lukovica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trojane so hladili dimnik in varovali objekt, dokler saje niso dogorele. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 14.33 je Na Griču v Mariboru zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje, ki so dimnik varovali dokler saje niso  zgorele ter ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.57 so v Šmihelu v Novem mestu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so nadzirali izgorevanje saj, očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 4.22 se na Poti v toplice na Ptuju v hotelu sprožil avtomatski požarni alarm. Gasilci PGD Ptuj so prezračili prostore jedilnice in jih pregledali s termovizijsko kamero. Požara ni bilo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.10 je ob cesti Podnanos–Podraga, občina Vipava, gorelo dračje. Gasilci PGD Podnanos so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 10.34 na Partizanski cesti v Mariboru iz kombiniranega vozila iztekalo motorno olje. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor , ki so iztekanje zaustavili in onesnaženja skupaj z podjetjem Nigrad očistili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.50 so našli pri delu na njivi v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 80mm, mase 6,7 kilogramov, avstrijske izdelave iz I. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.47 so na cesti Socka–Vitanje v občini Vojnik, gasilci PGD Socka razžagali in odstranili podrto drevo iz cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 15.08 so v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, gasilci PGD Bistrica pri Tržiču s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Tržič. V stanovanju so našli preminulo osebo.

Ob 18.14 so v naselju Mlaka pri Kranju, občina Kranj, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom odprli vrata in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.21 je na Rašiški ulici v Ljubljani v stanovanju tretjega nadstropja v kopalnici na cevi umivalnika iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so v kopalnici zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 19.12 so v Zvezni ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bil zaklenjen otrok.

Izpostava Maribor

Ob 17.58 so gasilci JZ GB Maribor posredovali na Stantetovi ulici v Mariboru, kjer so s pomočjo gasilske avto lestve nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu nenadno obolele osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 7.50 je v naselju Hum, občina Ormož, na dovozno cesto stanovanjskih hiš padlo drevo. Gasilci PGD Loperšice so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Ob 20.45 so v Dražencih, občina Hajdina, gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata hiše ter reševalcem NMP Ptuj omogočili dostop do onemogle osebe.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/