Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. junija 2022

Neurje

Izpostava Kranj

Ob 16.02 se je na regionalni cesti Železniki–Davča, občina Železniki, zaradi neurja preko cestišča podrlo drevo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Železniki so delavcem cestnega podjetja nudili pomoč pri odstranjevanju drevesa.

Ob 16.08 je v ulici na Plavžu v Železnikih zaradi neurja hudourniška voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Železniki so tok vode preusmerili mimo hiše.

Izpostava Maribor

Ob 18.37 je v Tomšičevi ulici v Mariboru meteorna voda zalila kletne prostore večstanovanjskega objekta. Vodo so iz kletnih prostorov prečrpali gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.06 si je na poti iz Nemilj proti Sv. Mohorju, občina Kranj, pohodnica poškodovala nogo. Na kraju so jo oskrbeli reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kranj ter jo predali reševalcem NMP Kranj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 18.29 se je na Ledini, občina Sevnica, pri premiku traktorja poškodoval občan. Gasilci PGD Sevnica so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica so občana na kraju oskrbeli in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Sevnica.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.52 je v naselju Dramlje, občina Šentjur, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča in se prevrnilo na bok. Dve osebi sta se poškodovali. Reševalci NMP so ju odpeljali v bolnišnico. Gasili Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Šentjur in Celje pri oskrbi ponesrečencev, odklopili akumulator na vozilu, posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah in vozilo postavili na kolesa ter ga zvlekli na cesto.

Ob 16.40 sta v kraju Teharje, občina Celje, v naletu trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 22.03 je v naselju Laški Rovt, občina Bohinj, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite tekočine, osvetljevali območje in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju poškodovanega vozila. V nesreči poškodovano osebo so pregledali reševalci NMP Bled.

Ob 22.32 je na Ljubljanski cesti na Laborah v Kranju osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, pregledali okolico, odklopili akumulator in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.39 sta v naselju Trnje trčili osebni vozili. Pri tem sta se poškodovali dve osebi. Gasilci Industrijska gasilska enota (IGE) Nafta Lendava so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP in policiji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.40 je na cesti Kromberk–Ajševica, občina Nova Gorica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so nevtralizirali razlite tekočine, odklopili akumulator, nudili pomoč goriškim reševalcem NMP in pogasili gorečo travo na površini okoli dveh kvadratnih metrov.

Ob 15.55 sta na cesti Bovec–Žaga pri hotelu Boka, občina Bovec, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Voznik motornega kolesa se je huje poškodoval. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Tolmin. Posadka s helikopterjem SV v spremstvu ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) ga je prepeljala v UKC v Ljubljana. Gasilci PGD Bovec so nevtralizirali iztekle motorne tekočine, nudili pomoč reševalcem ter urejali promet in cestišče.

Ob 18.37 so na cesti Ajševica–Kromberk, občina Nova Gorica, trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili cestišče. Eno poškodovano osebo so reševalci prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 12.07 sta na cesti med Prestrankom in Pivko v občini Postojna trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorje, odstranili iztekle motorne tekočine s cestišča in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 10.25 je v Balosu v Tržiču zagorelo v kletnih prostorih. Posredovali so gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Križe, Tržič in GARS Kranj. Ogenj se je še pred njihovim prihodom razširil na stopnišče in v prvo nadstropje objekta. Gasilci so požar pogasili, prezračili prostor in s termovizijsko kamero pregledali prostor.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.40 je v Ribniški ulici v Ljubljani gorel nadstrešek ob stanovanjskem objektu. Požar so pogasili že stanovalci pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so nato požarišče dodatno zalili z vodo in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.50 je v naselju Knezdol v občini Trbovlje zagorel drog električne napeljave. Delavci Elektra so izklopili elektriko, gasilci PGD Trbovlje mesto pa so požar pogasili in pregledali lokacijo s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15.25 je na glavni cesti v Zidanem Mostu, občina Laško, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Zidani Most in Laško so kraj dogodka zavarovali, požar pogasili, vozilo pregledali s termovizijsko kamero ter očistili vozišče.

Izpostava Maribor

Ob 4.43 je na avtocesti Maribor–Slovenska Bistrica, pred izvozom Rače-Fram, gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili.

Ob 12.45 se je v Pokošah, občina Slovenska Bistrica, zaradi napake na delovnem stroju močno kadilo iz njega. Posredovali so gasilci PGD Spodnja Polskava in Pragersko. Zavarovali lokacijo in pregledali delovni stroj s termo kamero. Do širitve požara ni prišlo.

Izpostava Postojna

Ob 12.09 se je na avtocesti Koper–Ljubljana na počivališču Ravbarkomanda v občini Postojna kadilo iz avtobusa. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, vozilo pregledali s termovizijsko kamero, ugotovili, da gre za okvaro ter odstranili izteklo pogonsko gorivo s cestišča. Do požara ni prišlo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 0.18 so v krožišču v Ulici Veljka Vlahoviča v Mariboru gorele ciprese. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pobrežje so požar pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.18 je v Križevcih pri Ljutomeru zagorelo v gozdu. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Boreci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.21 je na pobočju pod vasjo Snežatno, občina Brda, zagorela suha trava. Ogenj se je razširil na sadovnjak, pri čemer je pogorelo več sadnih dreves. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Dobrovo so pogasili požar na površini okoli 700 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.10 sta ob cesti Dvor–Žužemberk, občina Žužemberk, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Dvor so pogasili požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 0.31 je v Puhovi ulici v Mariboru zagorel v zabojnik za zbiranje oblačil. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Pobrežje so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.07 je ob bencinskem servisu v Grosupljem iz rezervoarja osebnega vozila iztekalo gorivo. Posredovali so gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana. Preprečili so nadaljnje iztekanje, prečrpali gorivo in po izteklem gorivu na parkirišču posuli absorbent.

Ob 19.40 so v naselju Suhadole v občini Komenda občani opazili onesnaženo reko in poginule ribe. Gasilci PGD Kamnik, Moste, Mengeš in Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) so pregledali reko Pšato v dolžini okoli šestih kilometrov in v naselju Komenda našli izvor onesnaženja. Fekalna voda je odtekala v reko Pšato zaradi mehanske okvare kanalizacijskega sistema. Dežurni delavec komunalnega podjetja Kamnik je zasilno odpravil napako in ročno sprostil kanalizacijske vode. Na kraju so bili prisotni tudi ribiči pristojne ribiške družine. Gasilci so iz vode pobrali poginule ribe in nudili pomoč pripadnikom ELME.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 7.00 sta pri Jami pod Macesnovo Gorico, občina Kočevje, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije izvedla preiskavo območja arheoloških preiskav. Na varnem kraju sta uničila najdene: jugoslovansko ročno bombo M38, 14 kosov el. detonatorjev, 3 metre detonacijske vrvice in 5 kosov eksplozivnih polnitev. Vse najdbe izvirajo iz obdobja med in po 2. svetovni vojni. Varovanje so zagotavljali policisti Policijske postaje (PP) Kočevje.

Ob 18.10 so se v naselju Hotedršica, občina Logatec, našla neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta preiskala okolico najdbe z detektorji kovin in na bližnji varni lokaciji izvedla uničenje najdenih šestih italijanskih ročnih bomb in 147 kosov pehotnega streliva iz obdobja 2. svetovne vojne. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.32 je Na zelenici v Celju iztekala voda iz pokvarjenega pralnega stroja v stanovanju tretjega nadstropja. Gasilci PGE Celje so zaprli ventil za dovod vode v pralni stroj.

Izpostava Koper

Ob 19.44 so med Strunjanom in Belvederjem, občina Izola, gasilci JZ GB Koper odstranili vejo z vozišča.

Izpostava Kranj

Ob 14.49 so v naselju Slovenski Javornik, občina Jesenice, gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi in obvestili pristojnega serviserja.

Ob 16.14 so v naselju Jereka, občina Bohinj, gasilci PGD Bohinjska Bistrica s tehničnimi pripomočki dvignili vozilo, ki je nasedlo na podporni zid ob stanovanjskem objektu.

Ob 17.24 je na gospodarskem objektu na Češnjici, občina Železniki, meteorna voda zalivala streho. Gasilci PGD Železniki so na kraju ugotovili, da je zamašen žleb zaradi sanacije sosednjega objekta, voda pa teče skozi streho. Gasilci so s tehničnim posegom odmašili odtoke za meteorno vodo in omogočili vodi normalno odtekanje s strehe.

Ob 18.35 je v stanovanjskem bloku na Trgu Prešernove Brigade v Kranju oseba ostala ujeta v kabini okvarjenega dvigala. Gasilci GARS Kranj so osebo s tehničnim posegom rešili, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.52 so v Prijateljevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli osebno vozilo v katerem je bil zaklenjen otrok.

Ob 11.03 je na Zaloški cesti v Ljubljani v večstanovanjski zgradbi zaradi počene cevi voda zalila kletne prostore. Gasilci GB Ljubljana so izčrpali približno 50 kubičnih metrov vode.

Ob 16.44 je na Strmi poti v Dolenji vasi v občini Ribnica v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Dolenja vas so zaprli vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 19.32 je v Ulici pregnancev v Ljubljani zaradi poškodovane pipe v kadi voda zalila kopalnico. Gasilci GB Ljubljana so zaprli glavni ventil večstanovanjskega objekta, zaprli dovod vode v kopalnico stanovanja in s sesalcem posesali vodo v stanovanju.

Izpostava Ptuj

Ob 17.26 je v Kajuhovi ulici v Kidričevem zaradi počene vodovodne cevi v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Talum so zaprli ventil in iz dveh stanovanj izčrpali vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/