Skoči do osrednje vsebine

Na obisku delegacija kosovskega ministrstva za okolje, prostor in infrastrukturo

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Na tridnevnem študijskem obisku v Sloveniji se mudi delegacija Republike Kosovo, ki se je sestala s strokovnimi skupinami in direktorji direktoratov ter organov v sestavi Ministrstva za okolje in prostor. V delegaciji je bil tudi kosovski minister za okolje, prostor in infrastrukturo Liburn Aliu, s katerim se je na vljudnostnem srečanju sestal minister za okolje in prostor Uroš Brežan.
Levo kosovski minister za okolje, prostor in infrastrukturo Liburn Aliu, desno minister Uroš Brežan

Levo minister Liburn Aliu, desno minister Uroš Brežan | Avtor: Sašo Vöröš

1 / 3

Obisk kosovske delegacije je namenjen splošni predstavitvi upravljanja z vodami, predstavitvi operativnih programov upravljanja za oskrbo s pitno vodo in čiščenje komunalne odpadne vode ter možnosti strateškega sodelovanja med Slovenijo in Kosovom na področju celotnega upravljanja z vodami in prenosa slovenskih izkušenj v okviru slovenskega razvojnega sodelovanja.

Delegacija s Kosova je danes obiskala Agencijo RS za okolje (ARSO), kjer se je seznanila s kadrovsko strukturo in vlogo agencije pri upravljanju z vodami ter z načinom povezovanja z Ministrstvom za okolje in prostor in drugimi  inštitucijami, ki so v Sloveniji vključene v upravljanje z vodnimi viri.

Na ARSO so predstavili izvedbo programov monitoringov stanja voda, ocenjevanje stanja površinskih in podzemnih voda ter svojo vlogo pri pripravi in implementaciji Načrta upravljanja voda. Delegacija si je ogledala kemijski, biološki in kalibracijski laboratorij ter merilno mesto za spremljanje količinskega in kemijskega stanja podzemne vode. Danes bo obiskala tudi Inštitut za vode Republike Slovenije.

Zadnji dan ima kosovska delegacija na programu obisk Bleda, kjer se bo seznanila z napori lokalne in državne ravni za izboljšanje stanja Blejskega jezera in si tudi ogledala delovanje sistema sanacijskih naprav.