Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. junija 2022

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.15 se je v gozdu na poti z Blejskega gradu pri padcu poškodovala pohodnica. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so osebo oskrbeli ter jo prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.44 je med pohodom učencev na Stari grad v Kamniku, na nedostopnem terenu, učenko obšla slabost. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) in gorski reševalci GRS Kamnik. Učenko so pospremili do dostopnega mesta, od koder so jo prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Kamnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.08 je pod vzpetino Kobilja glava, občina Tolmin, jadralni padalec zasilno pristal na težko dostopnem terenu in se udaril v zgornji del telesa. Gorski reševalci GRS Tolmin so ga pregledali in pospremili do terenskega vozila, s katerim so ga prepeljali na pregled v ZD Tolmin. Reševalci NMP Tolmin so ga nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) v Šempeter pri Gorici.

Ob 17.10 je pri ponesrečenem vzletu pod vzletiščem Kobala, občina Tolmin, jadralni padalec pristal na drevesu. Gorski reševalci GRS Tolmin so z drevesa sneli padalo in poškodovanega jadralnega padalca prenesli do terenskega vozila, s katerim so ga prepeljali v ZD Tolmin. Poškodovanega jadralnega padalca so reševalci NMP Tolmin odpeljali na zdravljenje v SB v Šempeter pri Gorici.

Ob 19.30 se je pri kraju Idrsko, občina Kobarid, pri ponesrečenem pristanku poškodoval jadralni padalec. Reševalci NMP Tolmin so ga na kraju oskrbeli in ga prepeljali na zdravljenje v SB v Šempeter pri Gorici.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 17.58 so na Cvetlična pot v Horjulu gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Horjul oživljali nenadno obolelo osebo. Kljub hitremu posredovanju gasilcev je občan umrl.

Ob 19.49 je v Ulici dr. Zajca v Mengšu nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Mengeš so pomagali reševalcem NMP Domžale pri oživljanju in prenosu osebe do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 9.13 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik iz Ilirske Bistrice v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri prenosu obolele osebe v helikopter.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 17.19 sta na Ankaranski cesti v Kopru trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite tekočine. Poškodovani osebi so reševalci NMP na kraju oskrbeli in ju prepeljali v SB Izola.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.44 je na območju Zaloke v občini Zagorje ob Savi osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se zaletelo v drevo. Voznik je pred prihodom reševalnih služb zapustil kraj nesreče. Gasilci PGD Trbovlje in Zagorje-mesto so na kraju zavarovali vozilo in odklopili akumulator. V vozilu so se nahajale male živali, zato je bila na kraj napotena veterinarska služba. Na kraju so bili prisotni tudi policisti.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.40 je v ulici Šalek v Velenju na prostem zagorela lesena klop. Gasilci PGD Šalek so požar pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 23.32 je v Gerečji vasi, občina Hajdina, v bližini stanovanjske hiše zagorela elektro omarica. Požar so pogasili gasilci PGD Gerečja vas in Hajdina.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 15.04 so ob cesti v naselju Koseze, občina Ilirska Bistrica, goreli odpadna lesena paleta, tnalo za cepljenje drv in trava na površini okoli deset kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ptuj

Ob 19.48 je v Skolibrovi ulici v Ormožu občanka v hiši zaznala vonj po plinu. Gasilci PGD Ormož so izmerili koncentracijo nevarnih plinov, pregledali in prezračili prostore ter ugotovili, da je vonj izhajal iz električne napeljave pralnega stroja. Stroj so odklopili in odsvetovali nadaljnjo uporabo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 17.08 je v Sv. Petru v Piranu invalidna oseba padla z invalidskega vozička. Gasilci JZ GB Koper so osebo dvignili na voziček. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so jo prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.21 se je na Dolenjski cesti v Škofljici pri pretovarjanju iz cisterne v silos razsula večja količina moke po zunanji površini obrtnega podjetja in delu regionalne ceste. Gasilci PGD Škofljica in delavci cestnega podjetja so z vozišča odstranili razsuto moko in z vodo sprali onesnaženo površino.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.46 so na Kajuhovi ulici v Črnomlju gasilci PGD Črnomelj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba.

Ob 22.07 so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto v gozdu pri naselju Prečna, občina Novo mesto, nudili pomoč policiji pri razsvetljevanju terena.

Izpostava Postojna

Ob 18.33 so v naselju Rakov Škocjan, občina Cerknica, gasilci PGD Cerknica iz vodohrama izčrpali umazano vodo in pripeljali čisto.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/