Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. 6. 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.56 sta tuja pohodnika zašla s poti, pri sestopu med Kobiljo glavo in Jalovnikom, občina Tolmin. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin so pohodnika našli in pospremila v dolino.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ptuj

Ob 10.02 se je v Gabrniku, občina Juršinci, traktor pri košnji trave skotalil po pobočju. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj in Gabrnik so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanega traktorista do reševalnega vozila in stabilizirali traktor. Poškodovanca so reševalci prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Ptuj.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.15 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletela v Slovenj Gradec in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Pogrešane osebe; živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 17.39 se je na območju naselja Selo pri Pancah v občini Grosuplje pričelo pod vodstvom Policije iskanje pogrešane osebe. Posredovali so gasilci PGD Lipoglav, Gasilske brigade (GB) Ljubljana, pripadniki Skupine za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije in Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije. Pogrešane osebe niso našli, z iskanjem nadaljujejo v četrtek, 16. 6. 2022.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.38 sta v naselju Spodnja Libna, občina Krško, trčili osebni vozili od katerih je eno pristalo na boku v obcestnem jarku. Lažje poškodovana je ena oseba. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in opravili pregled vozil zaradi morebitnih izteklih motornih tekočin. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni center (UC) Brežice. V času nesreče je bila cesta zaprta za ves promet.

Izpostava Celje

Ob 13.23 je na avtocesti Maribor – Celje v bližini počivališča Zima voznik izgubil nadzor nad prikolico za prevoz tovora zaradi česar se je ta prevrnila. Gasilci PGE Celje so izvedli odklop električnih virov napajanja na vozilu in s tehničnim posegom postavili priklopnik na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Koper

Ob 8.13 sta v Spodnjih Škofijah, občina Koper, trčila osebno vozilo in motor. Motorist se je poškodoval. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče ter reševalcem nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečenca do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 13.04 je na Gasilski cesti v Šenčurju osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Nihče se ni poškodoval. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah.

Ob 23.12 je v naselju Podbrezje, občina Naklo, prišlo do prometne nesreče z udeležbo štirih osebnih vozil. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Kranj, pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.23 je v Želimljah, občina Škofljica, voznik z manjšim kombiniranim vozilom čelno trčil v škarpo in se pri tem poškodoval. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Poškodovanca so imobilizirali in iznesli iz vozila. V oskrbo so ga prevzeli reševalci NMP in ga odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.41 je v križišču pri izvozu iz hitre ceste v Ajdovščini padla kolesarka in se poškodovala. Gasilca Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina sta zavarovala kraj dogodka in nudila pomoč reševalcem NMP Ajdovščina.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.31 je na Litostrojski cesti v Ljubljani v podjetju gorel stroj za izdelavo odlitkov iz aluminija. Delavci so goreč stroj in olje okoli njega pogasili z ročnimi gasilnimi aparati. Gasilci GB Ljubljana so pregledali okolico in požarišče s termovizijsko kamero ter izmerili prisotnost nevarnih plinov v ozračju, vendar nevarnosti za zdravje in okolje niso odkrili.

Izpostava Maribor

Ob 8.54 je na Kardeljevi cesti v Mariboru v poslovnem lokalu v pritličju večstanovanjske stolpnice zagorel koš za smeti. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili, prostore pregledali z merilcem nevarnih plinov in termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.17 so na južni Ljubljanski obvoznici od priključka Ljubljana - center proti razcepu Kozarje v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulatorje na vozilih ter posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Poškodovanih oseb ni bilo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 15.38 sta v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici zagoreli debli dveh manjših dreves in približno 50 kvadratnih metrov podrasti. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.47 je v Mohorinih, občina Renče-Vogrsko, zagorela robida. Gasilci PGD Renče in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so manjši požar pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 22.37 so v naselju Dobro Polje, občina Radovljica, zagoreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Gasilci PGD Begunje so zabojnike pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.23 so v okolici Ulice Gradnikove brigade v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili manjši zabojnik za odpadke.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 12.10 se je v večstanovanjskem objektu na Clevelandski ulici v Ljubljani širil neznan vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana so pregledali območje ter opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov. Nevarnosti ni bilo zaznati.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.08 so v kraju Vinska Gora, občina Velenje, gasilci PGD Velenje posuli absorbent po oljnem madežu na cestišču v dolžini 700 metrov. Olje je izteklo iz tovornega vozila. Obveščene so bile pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.23 so v Ulici Ivana Suliča v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, pri urejanju okolice našli topovski vžigalnik kalibra 100 milimetrov z maso 2 kilogramov avstrijske izdelave iz obdobja I. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.57 so na Mariborski cesti v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu reanimirane osebe iz petega nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.03 so v Bukovčevi ulici na Viru, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 21.51 je v Plečnikovi ulici v Mariboru prišlo do iztekanja vode v večstanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 22.16 so v naselju Zgornji Duplek v občini Duplek gasilci JZ GB Maribor in PGD Dvorjane razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Opozorilo

Po podatkih Agencije republike Slovenije (RS) za okolje so v četrtek popoldne in zvečer možne močnejše nevihte s pogostimi udari strel, močnejšimi sunki vetra, nalivi in točo.