Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. junija 2022

Neurje

Okoli 14. ure je območje občin Braslovč, Domžal, Kamnika, Litije, Lukovice, Moravče, Hoče-Slivnice, Lovrenca na Pohorju, Maribora, Rače-Frama, Ruš, Selnice ob Dravi, Slovenske Bistrice, Starš, Novega mesta, Črnomlja, Metlike, Mirne peči, Šentjerneja, Šentruperta, Trebnja, Žužemberka, Črne na Koroškem, Dravograda, Podvelke, Prevalj, Radelj ob Dravi, Raven na Koroškem in Slovenj Gradca zajelo močno neurje. V povezavi s tem je bilo zabeleženih 124 dogodkov Meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjskih objektov, zalila več dvorišč, prostore trgovskega podjetja, tiskarne in frizerskega salona. Veter je podrl več 100 dreves, odkril nekaj streh stanovanjskih, gospodarskih objektov in streho podjetja, poškodoval pokrov dimnika ter drogove elektrodistribucije. V naselju Spodnja Polskava je udar strele uničil stanovanjski objekt, v drugem primeru pa poškodoval gospodarski in stanovanjski objekt. Sprožil se je tudi plaz, in sicer v naselju Javorje, občina Črna na Koroškem. Za sanacijo posledic neurja je bilo aktiviranih 59 gasilskih enot, prav tako so bile na terenu tudi druge službe.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.55 se je pri sestopu s Koroške Babe po Rudijevi vertikali, občina Jezersko, poškodovala planinka. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jezersko. Poškodovanko je na kraju oskrbela združena ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči in Gorsko reševalne zveze Slovenije (HNMP – GRZS) in nato s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) prepeljala v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.42 je na pobočju Stola nad Kobaridom, občina Kobarid, strmoglavila jadralna padalka. Območje so preiskali gorski reševalci GRS Tolmin in našli padalko, ki se je smrtno ponesrečila. Preminulo padalko je helikopter LPE z združeno ekipo HNMP – GRZS prepeljal v Tolmin, kjer jo je prevzela pogrebna služba.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 9.25 je helikopter Slovenske vojske (SV) skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljal poškodovano osebo iz Zgornje Voličine, občina Lenart, v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 1.33 je na Šmarski cesti v Kopru osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in osvetlili kraj nezgode. Eno poškodovano osebo so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) oskrbeli in odpeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 23.03 je na avtocesti med predorom Ljubno in viaduktom Lešnica v občini Radovljica voznik osebnega vozila izgubil nadzor nad vozilom. Vozilo se je prevrnilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so na vozilu odklopili akumulator, razsvetljevali kraj nesreče in vozilo po ogledu policije postavili nazaj na kolesa. Vozniku so nudili prvo pomoč reševalci NMP Radovljica in NMP Bled.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.52 je v naselju Dolsko, občina Dol pri Ljubljani, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Voznica se je iz vozila rešila sama, očividci pa so vozilo postavili nazaj na kolesa in odklopili akumulator pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so nato kraj dogodka zavarovali, pregledali okolico in očistili posledice nesreče z vozišča. Voznico so preventivno pregledali reševalci NMP Ljubljana.

Ob 13.58 sta na primorski avtocesti med priključkoma Logatec in Unec, občina Logatec, trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dolnji Logatec in Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in očistili posledice nesreče z vozišča. Reševalci NMP so v nesreči tri poškodovane osebe oskrbeli na kraju in nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 11.18 sta na Zagrebški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, z vpojnim sredstvom posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in odklopili akumulatorje v vozilih. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 14.23 sta na Mariborski ulici v naselju Zgornja Polskava, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči poškodovano osebo so pred prihodom gasilcev prepeljali v nadaljnjo oskrbo reševalci NMP.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.07 je na cesti Cezanjevci–Branoslavci, občina Ljutomer, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na strehi. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe, vozilo postavili na kolesa in pomagali vlečni službi pri nalaganju.

Izpostava Postojna

Ob 8.08 je na cesti Divača–Lokev na križišču za gradbišče drugega tira, občina Divača, motorno kolo trčilo v zadnji del tovornega vozila. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in reanimaciji poškodovanca. Poškodovan motorist je zaradi poškodb umrl na kraju nesreče.

Izpostava Ptuj

Ob 9.00 je v naselju Velika Varnica, občina Videm, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v stanovanjski objekt. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator in nevtralizirali po vozišču iztekle tekočine. Gasilci PGD Leskovec pa so nudili prvo pomoč v nesreči poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.58 sta na Ronkovi ulici v Slovenj Gradcu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so proti naletno in proti požarno zavarovali kraj dogodka ter vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah na vozišču. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.21 je v Prvačini, občina Nova Gorica, zagorela baraka ob stanovanjski hiši. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Dornberk so požar pogasili. Pri gašenju se je poškodoval lastnik. Oskrbeli so ga reševalci NMP Nova Gorica in ga odpeljali v SB Šempeter pri Gorici. Požar je poškodoval tudi stanovanjski objekt.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.04 je na Sv. Primožu na Pohorju v občini Vuzenica zagorelo zapuščeno gospodarsko poslopje v velikosti 12 x 25 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Vuzenica, Muta in Vuhred. Požar je poškodoval objekt in nekaj kmetijskih strojev.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.56 je v naselju Log, občina Rogatec, zagorel traktor. Požar so s pomočjo pene pogasili gasilci PGD Rogatec in Dobovec pri Rogatcu.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.03 je na dolenjski avtocesti, med priključkoma Cikava in Šmarje - Sap, občina Grosuplje, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Grosuplje in Šmarje - Sap so pogasili požar. Vozilo je uničeno.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.47 je na pomurski avtocesti na relaciji Murska Sobota–Vučja vas, občina Murska Sobota, gorela prikolica tovornega vozila, ki je prevažal papir. Gasilci PGD Murska Sobota so požar, ki se je iz pnevmatike razširil na del prikolice, pogasili, zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero pregledali prikolico in očistili vozišče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 15.11 je ob Ižanski cesti na Igu gorela bala sena. Požar, ki je zajel tudi balirko, so pogasili gasilci PGD Ig.

Ob 17.29 sta v naselju Tomišelj, občina Ig, gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini okoli dvesto kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Tomišelj.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.42 so na Beblerjevem trgu v Ljubljani goreli komunalni zabojniki za embalažo. Pogasili so jih gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.26 so v naselju Lokve, občina Črnomelj, goreli komunalni zabojniki za smeti. Požar, v katerem sta bila uničena dva zabojnika, so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

Ob 4.33 je v naselju Kanižarica, občina Črnomelj, gorel komunalni zabojnik. Požar, v katerem je bil zabojnik uničen, so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 8.59 so v naselju Zgornji Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, pri delu gradbeni delavci poškodovali plinsko napeljavo. Delavci so poškodovano plinsko napeljavo zatesnili že pred prihodom gasilcev GARS Kranj, ki so nato pregledali okolico, z detektorjem izmerili morebitno prisotnost plina in počakali do prihoda dežurne servisne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 12.30 sta v naselju Klinja vas, občina Kočevje, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije na bližnjem varnem kraju uničila najden letalski eksplozivni naboja nemške izdelave iz obdobja druge svetovne vojne.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.09 je v Singenski ulici v Celju zaradi okvare vodovoda, voda zalivala stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zaprli ventile in preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 9.55 so v naselju Dobrnež, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Tepanje nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 8.03 je na Mandeljčevi poti v Kranju v večstanovanjskem objektu zaradi počene vodovodne cevi voda zalila stanovanje v pritličju in kleti. Vodo so prečrpali in posesali gasilci GARS Kranj.

Ob 8.55 je na Vurnikovem trgu v Radovljici zaradi iztekanja vode iz hidranta, voda zalila kletne garaže večstanovanjskega objekta. Vodo so prečrpali gasilci PGD Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.07 so na Župančičevi ulici v Domžalah gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila reševalcem NMP Domžale.

Ob 19.56 se je v Miheličevi ulici v Ljubljani pet letni otrok zaklenil v vrtno uto in ni mogel odkleniti. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odklenili vrata ute in predali otroka mami.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.28 sta na Tovarniški cesti v Ajdovščini gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina nudila pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanja večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila reševalcem NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/