Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. junija 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.05 sta se na pobočju Peči, naselje Stara Fužina v občini Bohinj izgubila tuja pohodnika. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so nepoškodovana pohodnika našli v gozdu in na klasični način pospremili v dolino.

Ob 14.55 je na poti na Ratitovec omagal planinec. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so nezavestnega planinca oživljali do prihoda zdravnika dežurne ekipe GRS na Brniku, ki je ugotovil, da je planinec preminul. V dolino so preminulega na klasični način prenesli gorski reševalci.

Ob 17.15 se je pri sestopu z Vrtače v občini Žirovnica planinec poškodoval gleženj. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanega na kraju oskrbeli in nato s helikopterjem Slovenske policije prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.54 sta dve osebi sestopali po poti čez skok v Kamniško belo v Kamniških Alpah, občina Kamnik. Zaradi prevelike zahtevnosti sta obtičala. Gorski reševalci GRS Kamnik so ju varno pospremili v dolino. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.10 se je v bližini naselja Trnjava, občina Lukovica, v gozdu pri padcu med nabiranjem borovnic poškodovala občanka. Gorski reševalci GRS Kamnik so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prenesli iz težko dostopnega pobočja do reševalnega vozila. Poškodovanko so dokončno oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 13.36 se je v Kočevju pri delu v gozdu poškodoval gozdar. Reševalci NMP Kočevje so poškodovanca oskrbeli, v nadaljnjo zdravljenje v UKC Ljubljana pa ga je prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). Kraj pristanka v Kočevju so zavarovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje.

Izpostava Ptuj

Ob 16.44 se je v naselju Gorca, občina Podlehnik, pri delu poškodovala oseba. Gasilci PGD Podlehnik so nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda NMP Ptuj, ki so osebo dokončno oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Ptuj.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 10.34 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljal poškodovano osebo iz letališča Portorož v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 13.52 je helikopter SV skupaj s sekundarno ekipo kliničnega centra Maribor prepeljala inkubator z dojenčkom iz SB Jesenice v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.12 sta v gozdu na Jasnici, občina Ribnica, pri padcu s preže z višini okoli petih metrov poškodovala lovca. Reševalci NMP Ribnica in Kočevje so poškodovani osebi oskrbeli na kraju. V UKC Ljubljana so eno osebo prepeljali reševalci NMP Ribnica z reševalnim vozilom, bolj poškodovano osebo pa helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP Brnik. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Ribnica.

Ob 19.00 so v naselju Selo nad Polhovim Gradcem, občina Dobrova Polhov Gradec, gasilci PGD Polhov Gradec, nudili pomoč poškodovanemu kolesarju, ki je padel s kolesom. Reševalci so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.19 je helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP Brnik prepeljal obolelo osebo iz Tolmina na nadaljnjo zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 3.01 je v Presladolu, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s ceste v potok in se prevrnilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator in vozilo s pomočjo dvigala postavili nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 5.51 sta na avtocesti pri Gmajni, občina Krško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so kraj dogodka zavarovali in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Koper

Ob 2.36 je na Ljubljanski cesti v Kopru osebno vozilo prebilo varovalno ograjo in viselo z nadvoza. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) so zavarovali dogodek ter nudili pomoč avto-vleki pri dvigovanju in nalaganju vozila. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 22.36 je na Cankarjevi ulici v Kopru prišlo do prometne nesreče osebnega avtomobila in motorista. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so na kraju dogodka ugotovili, da je prišlo do trka dveh motoristk in osebnega avtomobila. Postavili so prometno in požarno varovanje ter izklopi akumulator. Pri padcu se je poškodovala ena oseba, katero so reševalci NMP odpeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 11.48 sta na izvozu z avtoceste v smeri Tržiča, občina Naklo, trčili osebni vozili. Očividci prometne nesreče so pred prihodom gasilcev in reševalcev že oživljali eno osebo, vendar je kljub posredovanju preminula na kraju. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili ukleščeni osebi iz vozil, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb in očistili po vozišču iztekle motorne tekočine. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP Kranj in Tržič. V UKC Ljubljana so eno osebo prepeljali reševalci NMP z reševalnim vozilom, drugega poškodovanca pa helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP Brnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.13 sta na Škofjeloški cesti v Vodicah v bližini bencinske postaje trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli z absorbentom po vozišču razlitih motornih tekočinah in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana, ki so v nesreči poškodovano osebo na kraju oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 15.51 se je na avtocesti Maribor – Murska Sobota pri izvozu za Cerkvenjak, občina Cerkvenjak, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Murska Sobota in Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli po vozišču razlitih motornih tekočin, iz vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo in nudili pomoč reševalcem NMP Lenart, ki so v nesreči poškodovani osebi oskrbeli na kraju.

Ob 18.47 sta v Spodnji Koreni, občina Duplek, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Korena, ki so zavarovali kraj prometne nesreče in na vozilih odklopili akumulatorja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.52 se je v bližini mejnega prehoda Učja, občina Bovec, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj nesreče, usmerjali promet in poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so nato ponesrečenca oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali na mejni prehod Predel, kjer ga bodo predali v nadaljnjo oskrbo avstrijskim reševalcem.

Ob 14.35 sta v Cerknem trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali po vozišču razlite tekočine, usmerjali promet in nudili pomoč reševalcem NMP Idrija, ki so huje poškodovanega motorista na kraju oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Ljubljana. Na poti v UKC Ljubljana je poškodovanca prevzel in prepeljal v UKC Ljubljana helikopter Letalske policijske enote (LPE) skupaj z združeno ekipo GRS–HNMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.40 sta na cesti Pluska—Trebnje pri naselju Benečija, občina Trebnje, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, na osebnem vozilu odklopili akumulator, pregledali poškodovana vozila, do prihoda reševalcev NMP pomagali poškodovani osebi ter posuli razlite motorne tekočine po cestišču. Reševalci NMP Trebnje so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto. Na kraju je posredoval tudi delavec cestnega podjetja Trebnje.

Ob 12.20 je v naselju Doblička Gora, občina Črnomelj, osebno vozilo nasedlo na rob makadamskega cestišča. Gasilci PGD Črnomelj so s pomočjo vitla vozilo potegnili in postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 17.40 sta na cesti Ilirska Bistrica – Koseze, občina Ilirska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so kraj dogodka prometno in požarno zavarovali, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli po vozišču razlite tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica, ki so v nesreči tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Zdravstveni dom (ZD) Ilirska Bistrica.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.43 sta v naselju Kot pri Prevaljah, občina Prevalje, trčili osebni vozili. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so proti naletno in protipožarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, z absorbentom očistili po vozišču razlite motorne tekočine in odstranili vozila z vozišča. V nesreči poškodovani osebi so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 9.19 je na železniški progi od Žlebiča proti Kočevju, občina Ribnica, potniški vlak trčil v pešca. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ribnica, ki so nato pričeli z reanimacijo, katera pa je bila neuspešna. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.38 je v naselju Dolgovaške Gorice, občina Lendava, zagorel stanovanjski objekt. Požar so pogasili domačini pred prihodom gasilcev PGD Lendava in Dolga vas, ki so nato preventivno pregledali požarišče in okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.43 je v Cegelnici, občina Novo mesto, gorela drvarnica. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar, ki se je iz parkiranega osebnega vozila razširil na drvarnico velikosti okoli 16 x 5 metrov. V požaru je bila uničena drvarnica, osebno vozilo in orodje v objektu, del drv pred objektom in ožgana fasada stanovanjske hiše.

Ob 10.50 je v ulici Cegelnica v Novem mestu ponovno zagorelo na požarišču drvarnice. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so požarišče prekopali in zalili z vodo.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.03 je ob Ulici Iga Grudna v Ljubljani gorelo osebno vozilo na parkirišču. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana – Vič. Občani so sami pred prihodom gasilcev pogasili manjši požar.

Izpostava Postojna

Ob 17.44 je nad naseljem Lohača, občina Postojna, na gozdni poti zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je v celoti uničil osebno vozilo, pogasili gasilci PGD Postojna.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 4.56 je v Bohoričevi ulici v Ljubljani na začasni gradbeni deponiji gorel gradbeni odpad. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Ob 12.46 je v bližini Taborske ceste v Grosuplju gorel kup odvrženega dračja. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.21 je v Murski Soboti na parkirišču poslovnega objekta prišlo do manjšega požara smeti. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so požar omejili in pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 14.28 so pri naselju Hrašče, občina Postojna, goreli podrastje, štori in deblo smreke. Požar na površini okoli pol hektarja so pogasili gasilci PGD Studenec.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 1.11 je na Krožni cesti v Kopru zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Posredovali so gasilci JZ GB Koper. Mimoidoči so požar pogasili, gasilci so opravili strokovni ogled in se vrnili v enoto.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.39 sta ob Ulici Hermana Potočnika v Ljubljani gorela komunalna zabojnika. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da so dva zabojnika za embalažo delno že pogasili stanovalci, gasilci pa so ju dokončno pogasil.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.39 je na Belokranjski cesti v Črnomlju gorela vsebina v dveh zabojnikih za komunalne odpadke.  Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj. Zabojnika sta uničena.

Ob 3.21 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj. Zabojnik je uničen.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 3.46 so gasilci PGD Brežice v Maistrovi ulici v Brežicah s tehničnim posegom odprli vrata na večstanovanjskem objektu v katerem se je nahajala obolela oseba in omogočili vstop reševalcem in Policiji. Reševalci NMP Brežice so obolelo osebo prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.29 so v Ulici Hermana Potočnika v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, kjer so našli preminulo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 21.23 je na Trgu Dušana Kvedra, občina Maribor, v kleti stanovanjskega bloka iztekala voda. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in dežurni delavec Mariborskega vodovoda, ki so luknjo na počeni hidrantni cevi zatesnili in preprečili nadaljnje iztekanje. Nadaljnjo sanacijo je prevzel upravljalec bloka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.49 se je v Idriji ob strugi reke Bele pri padcu poškodovala oseba. Gasilci PGD Idrija so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanca reševalcem NMP Idrija, ki so ga nato prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 17.46 so v naselju Gorca, občina Podlehnik, gasilci PGD Podlehnik s pomočjo vitla dvignili traktor, postavili nazaj na kolesa, odklopili akumulator in očistili razlite tekočine.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/