Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. junija 2022

Neurje

V večernih urah je območja občin Šentjur, Vojnik, Benedikt, Duplek, Lenart, Maribor, Pesnica, Ruše, Šentilj, Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec obšla vremenska fronta z neurjem. V povezavi s tem so bili zabeleženi 103 dogodki. Največ od teh je bilo zabeleženih na območju občine Maribor, in sicer 47, na območju Prevalj pa 15. V večini primerov je šlo za močan veter, ki je podrl večje število dreves, odkril nekaj ostrešij objektov in poškodoval drugo infrastrukturo. Posamezna drevesa so se podrla preko vodnikov elektrodistribucije, padla preko vozil ali se naslonila in podrla na objekte. Ponekod je zaradi močnega deževja meteorna voda poplavila večinoma kleti objektov. Aktiviranih je bilo 34 gasilskih enot. Gasilci so odstranjevali podrto drevje, izčrpavali meteorno vodo iz poplavljenih prostorov objektov in zasilno prekrili odkrita ostrešja objektov.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 11.23 je posredoval helikopter Slovenske vojske (SV) z reševalci Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik v naselju Ljubno od Savinji, občina Ljubno, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Ljubno ob Savinji so zavarovali kraj in označili mesto pristanka helikopterja.

Ob 14.05 je helikopter Slovenske vojske z reševalci HNMP Maribor posredoval v Rogaški Slatini, od koder je prepeljal poškodovano osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali pri prenosu osebe.

Izpostava Maribor

Ob 11.13 so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Fram posredovali v Framu, občina Rače-Fram kjer je starejša oseba padla in potrebovala pomoč.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.55 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor poletela na letališče Slovenj Gradec, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Golavabuka so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.50 so na površju reke Soče pri Solkanu, občina Nova Gorica, opazili utapljajočo osebo. Naključno prisotni občan je utapljajoči osebi pomagal izplavati na desni breg reke, kjer pa zaradi nedostopnosti terena ni bila dosegljiva za reševalce. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so poškodovano osebo zasilno oskrbeli in jo s čolnom prepeljali na dostopno mesto pri čolnarni, kjer so jo reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Nova Gorica dokončno oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnico (SB) v Šempeter pri Gorici. Gasilci so jim pomagali pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila.   

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.26 je v naselju Spodnja Libna, občina Krško, prišlo do verižnega trčenja treh osebnih vozil. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev, odklopili akumulatorja na vozilih, posuli cestišče z vpojnimi sredstvi, preprečili iztekanje motornih tekočin v meteorne jaške, nudili pomoč avto vleki pri odstranitvi vozil s cestišča in ga očistili. Reševalci NMP Krško so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju, ena pa je bila prepeljana v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 8.16 je v naselju Strensko, občina Laško, osebno vozilo zapeljalo v reko Savinjo in se potopilo. Gasilci PGD Laško in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, rešili voznika iz vozila in ga predali v oskrbo reševalcem NMP Laško. Reševalci so ga prepeljali v SB Celje. Gasilci so s tehničnimi posegom vozilo povlekli nazaj na cestišče, odklopili akumulator in posuli z vpojnim sredstvom razlite motorne tekočine.

Ob 12.53 sta na cesti v Obrežju, občina Radeče, trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika iz vozila, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja, odstranili vozili s cestišča in pomagali reševalcem ter policiji. Dve osebi sta bili poškodovani in prepeljani v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 19.57 je v Virlogu, občina Škofja Loka, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Škofja Loka so kraj zavarovali, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka, očistili cesto ter vozilo postavili nazaj na cesto. Ena oseba se je poškodovala.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.29 sta na Šmartinski cesti v Ljubljani v križišču Izvoz-uvoz na severno obvoznico v smeri gorenjske trčili osebni vozili. V enem vozilu sta bili dve osebi v drugem pa tri osebe. Na samem kraju so bili vsi udeleženci zdravstveno pregledani s strani NMP Ljubljana. Nadaljnja oskrba in prevoz v UKC ni bil potreben. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Do Iztekanja motornih tekočin ni prišlo.

Ob 6.05 so v predoru Trojane v smeri Maribora v naletu trčila štiri osebna vozila. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih oseb ni bilo, nastala je gmotna škoda.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.05 je v Lapajnetovi ulici v Idriji osebno vozilo zbilo pešca. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Idrija, ki so poškodovano osebo odpeljali na pregled v ZD Idrija.

Ob 15.20 je na cesti Idrija–Tolmin v naselju Travnik, občina Cerkno, osebno vozilo prebilo obcestne betonske stebre in pristalo pod cesto. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri oskrbi poškodovane osebe in na vozilu odklopili akumulator. V nesreči je bil poškodovan tudi drog električne napeljave, o čemer je bilo obveščeno elektro podjetje. Poškodovano osebo so reševalci NMP Idrija najprej odpeljali v ZD Idrija, od tam pa v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.19 sta na cesti Trebnje–Račje selo, občina Trebnje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine in odmaknili vozili s ceste. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje so tri poškodovane osebe odpeljali na pregled v Zdravstveni dom Trebnje.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Kranj

Ob 11.59 so posredovali gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj v bližini železniške postaje v Kranju, kjer je vlak povozil osebo. Gasilci Kranj so nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu povožene osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.28 so posredovali gasilci PGD Bohinjska Bistrica v Zoisovi ulici v Bohinjski Bistrici, občina Bohinj, kjer je prišlo do požara v garaži stanovanjskega objekta. Med polnjenjem je zagorelo električno kolo. Lastnik je pred prihodom gasilcev kolo odstranil iz garaže. Gasilci so pogasili požar, prezračili objekt in v njej izmerili prisotnost nevarnih plinov. Lastnik se je pri reševanju nadihal dima, zato so ga pregledali reševalci NMP Bohinj.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.35 v Ulici bratov Učakar v Ljubljani v večstanovanjskem objektu gorela terasa v drugem nadstropju. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bil lastnik, ki je poskušal gasiti ogenj. Gasilci so pogasili požar na terase, odstranili nekaj opaža ter drugih delov prezračevalnega sistema, da so lahko pogasili tudi žarišča. Gasilci so še prezračili objekt. Pred prihodom gasilcev se je iz objekta umaknila večina stanovalcev, dodatna evakuacija ni bila potrebna. Reševalci NMP UKC Ljubljana so stanovalca pregledali, nadaljnja oskrba v UKC Ljubljana ni bila potrebna.

Ob 22.21 je na Cesti v Mestni log v Ljubljani v bližini poštno logističnega centra pri vrtičkih gorela lesena nadstrešnica velikosti 4 x 4 metre in pripadajoče leseno pohištvo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Trnovo so požar pogasili. Nadstrešnica in pohištvo sta uničena.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 19.56 je v Zlogoni vasi v občini Oplotnica zagorel traktor. Gasilci PGD Oplotnica so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.12 je v naselju Petanjci zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Petanjci in Tišina so vozilo pogasili. Vozilo je v celoti uničeno. Iz vozila je izteklo gorivo in onesnažilo zemljino. Obveščen je bil poveljnik Civilne zaščite (CZ) Tišina. Odredil je izkop in odstranitev štirih kubičnih metrov zemljine.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 15.16 je v Velikem Podlogu, občina Krško, gorela trava. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog so požar pogasili in preprečili širjenje požara na bližnje žitno polje.

Izpostava Koper

Ob 22.22 je v Vinjolah v občini Piran gorelo grmičevje. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Sečovlje so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 13.49 so posredovali gasilci PGD Trebija, Sovodenj in Gorenja vas v naselju Podgora, občina Gorenja vas-Poljane, kjer je v gozdu nad kamnolomom zaradi porušitve daljnovoda prišlo do požara v naravnem okolju. Gasilci so požar omejili in pogasili. Na koncu so požarišče še prekopali in zalili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 22.06 je v Zgornji Koreni, občina Duplek, gorelo na manjši površini v naravi. Gasilci PGD Dvorjane so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.31 so gasilci PGD Tolmin v Ulici padlih borcev v Tolminu pogasili tleči drevesni panj.

Izpostava Postojna

Ob 15.29 je zagorela trava pri naselju Mali otok v občini Postojna. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so pogasili požar na površini 10 kvadratnih metrov. Pogorela je trava na pašniku poleg električnega pastirja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 15.41 je v Skopem, občina Sežana, krajan opazil, da iz cisterne izteka kurilno olje. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so iz cisterne prečrpali okoli 800 litrov kurilnega olja in posuli tla skladiščnega prostora z vpojnim sredstvom.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.59 so gasilci PGD Svibno pomagali reševalcem NMP Sevnica pri prenosu obolele osebe v naselju Svibno, občina Radeče.

Izpostava Kranj

Ob 21.43 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom rešili osebe iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.58 so gasilci PGD Most na Soči ob prisotnosti policije v kraju Most na Soči, občina Tolmin, s tehničnim posegom omogočili vstop reševalcem NMP Tolmin v stanovanjsko hišo, v kateri se je nahajala mrtva oseba.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.20 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili nepoškodovano osebo.

Ob 11.30 so na Trgu revolucije v Trbovljah v večstanovanjskem objektu gasilci PGD Trbovlje-mesto iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

 

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/