Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. junija 2022

Neurje

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.16 so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ravne na Koroškem posredovali na Koroški cesti v Ravnah na Koroškem, kjer so odstranili podrto drevo, ki je padlo na lokalno cesto.

Ob 18.21 se je zaradi močnega naliva na Tolstem Vrhu v občini Ravne na Koroškem zamašil propust ob cesti. Meteorna voda in zemljina sta zalili cesto. Očistili so ju delavci Komunalnega podjetja (KP) Ravne na Koroškem.

Ob 18.43 je v Prežihovi ulici na Ravnah na Koroškem meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega bloka. Posredovali so gasilci PGD Ravne na Koroškem, ki so odmašili kanalizacijski jašek ter očistili vodo iz kleti.

Izpostava Brežice

Ob 18.11 se je v naselju Jelovec, občina Sevnica, zaradi vetra podrlo drevo na gospodarski objekt in občana. Gasilci PGD Boštanj so zavarovali kraj, razžagali drevo, rešili poškodovano osebo izpod drevesa, poškodovancu nudili prvo pomoč in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Sevnica so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.43 je v naselju Rosalnice, občina Metlika, močan veter razkril folijo s strehe, s katero je bila pokrita mrliška vežica. Gasilci PGD Rosalnice in Metlika so folijo namestili nazaj na streho in iz zalitih prostorov v vežici umaknili notranjo opremo v bližnji gasilski dom.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 19.16 je helikopter Slovenske vojske skupaj s sekundarno ekipo kliničnega centra Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz Splošne bolnice (SB) Izola v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 16.05 se je na območju Radegunde, občina Mozirje začela iskalna akcija pogrešane osebe. Iskanje je vodila Policija, aktivirani pa so bili tudi vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije (KZS) in Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) ter reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje. Oseba so našli ter predali v nadaljnjo oskrbo zdravstvenem osebju.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.41 se je v naselju Lukavci, občina Križevci pri Ljutomeru, pogrešala oseba iz doma oskrbovancev. Območje naselja Lukavci so preiskali gasilci PGD Lukavci. Pogrešano osebo niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 3.55 se je v krožišču na ulici XIV. divizije v Celju prevrnilo tovorno vozilo za prevoz živali. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščenega voznika, odklopili akumulator, oprali cestišče, vozilo postavili nazaj na kolesa ter nudili pomoč reševalcem, policiji in veterinarski službi. Reševalci NMP Celje so poškodovanega voznika na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Celje. Za živali je so poskrbeli uslužbenci veterinarske službe.

Ob 14.52 je v kraju Velika Pirešica, občina Žalec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje in PGD Velika Pirešica so zavarovali kraj nezgode, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa ter nudili pomoč policiji in avto vleki pri nalaganju vozila. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 7.48 je na Ljubljanski cesti na Bledu, kolesar zapeljal s ceste in pristal v potoku. Gasilci PGD Bled so kolo in kolesarja prenesli do ceste. Oseba padca ni preživela.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.54 se je na cesti v naselju Smlednik v občini Medvode osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev, postavili vozilo na kolesa ter očistili cestišče. Reševalci so poškodovanca prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 13.34 je v Dobropolju, občina Ilirska Bistrica, vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč vozniku pri sestopu iz avtomobila.

Izpostava Ptuj

Ob 8.24 je v Frankovcih, občina Ormož, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in reševalcem pomagali pri oskrbi ter prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.18 sta na cesti Dravograd–Radlje ob Dravi v naselju Sv. Boštjan, občina Dravograd, trčili kombinirano in osebno vozilo. Posredovala sta gasilca KGZ Ravne na Koroškem ter gasilci PGD Radlje ob Dravi, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali izlite motorne tekočine, odstranili kombinirano vozilo s ceste ter pomagali policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovanih oseb ni bilo. Cestišče so očistili dežurni delavci cestnega podjetja Vzdrževanje in obnova cest (VOC) Celje.

Ob 15.15 sta na cesti Dravograd–Radlje ob Dravi v naselju Sv. Duh, občina Dravograd, trčili kombinirano in osebno vozilo. Posredovali so gasilci KGZ Ravne na Koroškem ter gasilci PGD Radlje ob Dravi, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, pomagali policiji ter reševalcem NMP. Poškodovana je bila ena oseba, ki so jo na kraju oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Delavci cestnega podjetja VOC Celje so cesto očistili. Zaradi zaprtja regionalne ceste so posredovali gasilci PGD Trbonje, ki so na vzporedni stranski cesti usmerjali promet.

Ob 20.26 je v naselju Šmartno pri Slovenj Gradcu v občini Slovenj Gradec osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in nevtralizirali po vozišču razlite tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.59 se je v podjetju Nefrodial, v Šolski ulici v Dragomeru, občina Log – Dragomer, kadilo iz elektro omarice na delovnem stroju. Gasilci PGD Dragomer-Lukovica so pregledali območje, nevarnosti ni bilo, saj so zaposleni pred njihovim prihodom stroj odklopili iz električnega omrežja. Napako bo odpravil pooblaščeni serviser.

Izpostava Maribor

Ob 10.15 je zagorelo v stanovanju večstanovanjske stavbe v Borovi vasi v Mariboru. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje, ki so požar pogasili. Prostore so prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 21.01 sta na Bivju v naselju Dekani, občina Koper, ob krožišču gorela robidovje in nekaj odpadnega materiala. Gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani so požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov pogasili, požarišče prekopali in dodatno zalili z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.21 so po včerajšnjem požaru v gozdu v naselju Tepe, občina Litija, gasilci PGD Polšnik prekopali okoli petdeset kvadratnih metrov podrastja ter ga zalili z vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.57 so na težko dostopnem terenu pod vasjo Erzelj v občini Vipava opazili dim. Gasilci PGD Vipava, Podnanos in Ajdovščina so pogasili gorečo suho travo in podrastje na površini okoli 1,5 hektara ter prekopali in izdatno zalili določene predele in pregledali območje.

Ob 15.47 je ob cesti Miren–Opatje selo, občina Miren-Kostanjevica, zagorel trava in grmičevje. Požar na površini okrog 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Kostanjevica.

Izpostava Postojna

Ob 9.25 je pri naselju Dutovlje, občina Sežana, gorelo na odlagališču zelenega odpada. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) in PGD Sežana so požar pogasili in požarišče zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.42 je zagorel komunalni zabojnik na Ptujski ulici v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so na kraju pogasili zabojnik in leseni strop nadstreška.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 17.06 so v naselju Brod v Podbočju, občina Krško, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Gorenjsko-Ljubljanske regije so ročno granato angleške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne odstranili in na kraju varno uničili. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.00 so v bližini ulice Srednje v naselju Kambreško, občina Kanal ob Soči, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče iz obdobja 1. svetovne vojne najdeni topovski granati kalibra 77 milimetrov, mase 7,45 kilograma, nemške izdelave in kalibra 149 milimetrov, mase 37,3 kilograma, italijanske izdelave.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.42 se je na Šmihelski cesti v Mozirju zaradi zamašenih odtočnih cevi meteorna voda ni odtekala z dvorišča in bi lahko poplavila stanovanjski objekt v bližini. Gasilci PGD Mozirje so odmašila cev in tako omogočila odvodnjavanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.43 je iztekala voda iz grelnika v sanitarnih prostorih v nižja nadstropja poslovne stavbe na Dunajski cesti v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da so zaposleni že sami zaprli glavni ventil, gasilci so posesali manjšo količino vode z sesalnikom.

Izpostava Maribor

Ob 13.27 je v naselju Hrastje, občina Maribor, nad cestišče viselo drevo in ogrožalo mimoidoče. Odstranili so ga gasilci JZ GB Maribor.

Ob 19.48 so v Ferkovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Maribor do obolele osebe. Gasilci so tudi nudili pomoč pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.27 so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina v vasi Dolenje, občina Ajdovščina, nudili pomoč krajanu pri izvleki tovornega vozila, ki se je zakopalo v blato.

Izpostava Ptuj

Ob 17.36 so v kraju Runeč, občina Ormož, gasilci PGD Ormož v spremstvu policije odprli stanovanje večstanovanjske stavbe, v kateri je bila neodzivna oseba. Do prihoda reševalcev so ji nudili pomoč in izvajali temeljne postopke oživljanja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

 Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bo toplotna obremenitev po nižinah v četrtek manj izrazita, v petek se bo stopnjevala. V soboto bo velika toplotna obremenitev le na Primorskem, v nedeljo, ponedeljek in verjetno še v torek znova v večjem delu Slovenije. V sredo pričakujemo osvežitev in s tem konec vročinskega vala.

Z dnem 22. 6. 2022 je na območju občine Ajdovščina razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.