Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. julija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 13.00 se je na slapu Palenk v Logarski dolini, občina Solčava, pripetila nesreča, v kateri je plezalec padel 20 metrov globoko. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje z gorskimi reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Solčava so poškodovanega oskrbeli, ga z vrvno tehniko spustili z roba police in prenesli do mesta pristanka helikopterja, kjer ga je prevzela dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor. Helikopter Slovenske vojske (SV) je poškodovanca prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Izpostava Kranj

Ob 7.55 si je pri sestopu iz Debele peči, občina Gorje, planinka pri padcu poškodovala ramo in roko. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so jo na kraju oskrbeli, nato pa jo je helikopter Slovenske vojske prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 9.59 sta na poti proti Sedmerim jezerom, občina Bohinj, planincem v prepad padla psa. Eden je bil mrtev, drugi pa poškodovan. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in helikopterja Slovenske vojske prepeljali v dolino. Lastniki so poškodovanega psa peljali k veterinarju, drugega pa bo prevzela higienska služba.

Ob 12.21 se je na grebenu Košute, občina Tržič, pri padcu poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa GRS Brnik so ga na kraju oskrbeli, nato pa ga je helikopter Slovenske vojske prepeljal v SB Jesenice.

Ob 12.48 je na Blejski koči, občina Gorje, obolela oseba potrebovala pomoč. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa HNMP Brnik so obolelo osebo s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljali v SB Jesenice.

Ob 13.53 je gost Kovinarske koče v Krmi, občina Gorje, potreboval zdravniško pomoč. Gorski reševalci GRS Mojstrana so ga na kraju oskrbeli, nato pa prepeljali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Ob 14.09 si je planinec pri Kranjski koči na Ledinah, občina Jezersko, poškodoval koleno. Gorski reševalci GRS Jezersko in dežurna ekipa GRS Brnik so ga oskrbeli, nato pa ga je helikopter SV prepeljal v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 14.14 so na Mariborskem Pohorju gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu in oskrbi ponesrečenega kolesarja, ki je bil z reševalnim vozilom prepeljan v UKC Maribor.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 9.05 se je v Koprskem pristanišču pri vezanju tovora, delavec poškodoval z jeklenico. Poškodovanca so prepeljali v SB Izola. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.12 je v naselju Mali Lipovec, občina Žužemberk, občanu v delavnici razneslo kompresor. Poškodovanega občana so do prihoda reševalcev oskrbeli prvi posredovalci iz Dvora in ga predali reševalcem nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 10.58 so v naselju Plešivec, občina Šoštanj, gasilci PGD Gaberke in Škale nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 16.44 je dežurna ekipa HNMP Brnik s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala obolelo osebo iz SB Jesenice v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob15.57 se je avtocestnem počivališču Risnik, občina Divača, nahajala nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Senožeče so obolelemu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana, ki so ga dokončno oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.18 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal obolelo osebo iz Slovenj Gradca v UKC Maribor. Gasilci PGD Golavabuka in Turiška vas so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 7.50 je na cesti Kranj–Medvode, občina Kranj, osebno vozilo zletelo s ceste in pristalo na boku. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s pomočjo avtodvigala postavili vozilo na cesto. Na kraju so z vpojnimi sredstvi nevtralizirali iztekle tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 10.51 so na regionalni cesti pri Podkorenu, občina Kranjska Gora, trčila tri osebna vozila. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorje, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah ter nudili pomoč vlečni službi in policiji. Poškodovana je bila ena oseba.

Ob 19.58 sta na Gasilski cesti v Šenčurju v krožišču trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorja in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.11 je na Celovški cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave in ga podrlo na cesto. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. S ceste so tudi umaknili podrti drog in sprostili promet. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 19.13 so na primorski avtocesti med Uncem in Lomom, občina Logatec, v smeri Ljubljane trčila motorno kolo in osebni vozili. Gasilci PGD Cerknica in Dolnji Logatec so zavaroval kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega motorista in sopotnice. Poškodovani osebi so reševalci NMP Cerknica po oskrbi prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 1.29 sta pri naselju Spodnje Hoče, občina Hoče-Slivnica trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali mesto nesreče, posuli iztekle tekočine ter odklopili akumulatorja. Poškodovan ni bil nihče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.03 je na cesti Staro selo–Kobarid, občina Kobarid, pripetila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena osebno vozilo in kolesar. Gasilci PGD Kobarid so oskrbeli poškodovano osebo in nudili pomoč policistom.

Ob 19.44 je na cesti Grgar – Čepovan, občina Nova Gorica, motorno kolo zapeljal z vozišča. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, izvlekli motor nazaj na vozišče, poškodovanemu motoristu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, ki so nato poškodovanca na kraju dokončno oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Postojna

Ob 12.21 je na cesti v bližini naselja Šembije, občina Ilirska Bistrica, padel motorist in se pri tem poškodoval. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica ter reševalci NMP, ki so poškodovanega motorista oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 10.14 se je na Ljutomerski cesti v Ormožu zgodila prometna nesreča osebnega vozila. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP oskrbeli dve poškodovani osebi, odklopili akumulator in počistili cestišče.

Ob 15.31 je v Jurovcih, občina Videm, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.18 je v Bakovcih, občina Murska Sobota, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bakovci in Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili elektriko in pogasili požar, ki je poškodoval približno 35 kvadratnih metrov ostrešja in uničil tri solarne panele. Objekt so pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ptuj

Ob 13.08 je v Žabjaku, občina Ptuj, zagorelo gospodarsko poslopje velikosti 15 x 7 metrov. Požar se je razširil na sosednje gospodarsko poslopje velikosti 8 x 4 metrov. V enem od poslopij sta bili tudi osebni vozili. Požar, ki je uničil obe poslopji in vozili, so pogasili gasilci PGD Ptuj, Grajena, Podvinci, Spuhlja, Kicar in Hajdina.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 23.03 je na Cesti Borisa Kidriča v naselju Koroška Bela, občina Jesenice, pod pečjo v industrijskem objektu zagorel bager. Požar so pričeli gasiti delavci pred prihodom gasilcev GARS Jesenice, ki so nato požar dokončno pogasili in ohladili talino.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.45 je Ljubljanski cesti v Domžalah na parkirišču gorelo že dlje časa parkirano osebno vozilo. Že pred prihodom gasilcev Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale na kraj sta požar omejila policista in s tem preprečila širitev požara na sosednji parkirani vozili in na stanovanjski blok. Požar so gasilci dokončno pogasili in ohladili vozilo ter nato s termovizijsko kamero pregledali vozilo in odklopili baterijo.

Ob 8.26 je v naselju Smrečje, občina Vrhnika, pod nadstreškom gorel kmetijski delovni stroj-zgibni nakladač. Požar so pričeli gasiti domači z ročnimi gasilnimi aparati, gasilci PGD Podlipa-Smrečje in Vrh Svetih treh kraljev pa so s hitro intervencijo preprečili širitev ognja na objekt in požar pogasili. Objekt in okolico so preventivno pregledali.

OB 17.35 se je v Zagorici, občina Ig, kadilo izpod pokrova motorja osebnega avtomobila. Posredovali so gasilci PGD Ig, ki so po prihodu na kraju začeli z ohlajanjem nato odklopili akumulator ter pregledali še notranjost vozila. 

Izpostava Maribor

Ob 23.12 je na hitri cesti skozi Maribor v smeri Hoč, občina Maribor, zagorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so kraj dogodka protinaletno zavarovali in pogasili požar.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.54 je v naselju Vonarje, občina Podčetrtek, ob kolesarski stezi gorela suha trava. Gasilci PGD Pristava pri Mestinju so pogasili manjši požar v naravi in pregledali okolico.

Ob 13.42 je v naselju Klokočovnik, občina Slovenske Konjice, občan kuril nevarne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Slovenske Konjice. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 14.55 so na Vrtni ulici v Slovenskih Konjicah zagoreli zabojniki za smeti. Gasilci PGD Slovenske Konjice so pogasili zabojnike in pregledali okolico.

Ob 16.58 je v bližini deponije v Bukovžlaku, občina Celje, gorela podrast v gozdu. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Teharje.

Ob 17.56 je v kraju Jankova, občina Vojnik, gorela podrast v gozdu. Gasilci PGD Vojnik so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

Izpostava Koper

Ob 18.19 je v naselju Sveti Peter v občini Piran zagorelo na deponiji. Gasilci PGD Sečovlje, Nova vas nad Dragonjo, Piran in JZ GB Koper so požar, ki je zajel okoli 20 kubičnih metrov odpustkov in 10 kvadratnih metrov grmičevje, omejili, s pomočjo gradbene mehanizacije prekopali odpadke in sproti gasili posamezna žarišča.

Ob 18.47 je na železniški progi Rižana – Dekani v občini Koper zagorel železniški prag. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.43 je na Drenovem Griču, občina Vrhnika, gorelo na pašniku. Gasilci PGD Drenov Grič-Lesno Brdo so pogasili okoli 200 kvadratnih metrov gorečega suhega podrastja in trave.

Ob 15.51 so v Pržanu v Ljubljani na gozdni jasi gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Šentvid pogasili okoli en kvadratni meter podrasti.

Ob 19.39 je v naselju Šalka vas, občina Kočevje, gorela suha trava. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Šalka vas.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.57 je med Grgarskimi Ravnami in Batami v občini Nova Gorica gorelo v naravi. Gasilci JZ GRD in PGD Nova Gorica so pogasili požar na površini približno enega hektarja. Goreli sta suha trava in podrast.

Ob 22.30 je ob cesti Renče – Temnica, občina Renče-Vogrsko, zagorelo v gozdu. Požar na površini okoli dveh hektarjev gozda so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, PGD Renče-Vogrsko in Dornberk.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.32 sta v Šmarjah, občina Šentjernej, goreli bali slame na vilicah za nakladanje na traktorju. Gasilci PGD Šentjernej so bale pogasili in poskrbeli za odstranitev.

Izpostava Postojna

Ob 18.54 je pri naselju Sveto, občina Komen, zagorela trava. Požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana ter požarišče izdatno zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.35 je na Sokolski ulici v Ivančni Gorici gorel zabojnik za mešane odpadke. Gasilci PGD Ivančna Gorica so požar pogasili in pregledali okolico. Zabojnik je bil v požaru uničen.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 15.15 so v naselju Križ, občina Sežana, v stanovanjskem objektu in njegovi okolici zaznali vonj po plinu. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so na lokaciji po pregledu plinske instalacije ugotovili, da gre za okvaro in puščanje plina na ventilu plinohrama. Sanirali so okvarjen ventil, prezračili stanovanjske prostore ter odsvetovali uporabo sistema do prihoda servisne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.25 je na Mestnem trgu v Idriji iz prepolnega rezervoarja osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilca PGD Idrija sta z vpojnim sredstvom nevtralizirala izteklo gorivo.

Ob 19.33 se je na Vipavski cesti v Ajdovščina na parkirišču iz parkiranega tovornega vozila razlilo hidravlično olje po vozišču. Gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina sta nevtralizirala po parkirišču razlito olje in očistila vozišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.55 so v kraju Bočna, občina Gornji Grad, gasilci PGD Bočna s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Mozirje omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 17.53 so v kraju Lahomno, občina Laško, gasilci PGD Laško zaprli kotni ventil na vodovodni inštalaciji.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.18 so v ulici Polje, cesta XXII v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pomagali reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Ob 11.21 so na Poti Roberta Blinca v Ljubljani gasilci GB Ljubljana razžagali in odstranili suho drevo, ki je bilo nevarno nagnjeno nad pločnik in cesto.

Ob 13.01 je na Zeleni poti v Ljubljani v stanovanju v večstanovanjski stavbi iz poškodovanega kotlička v kopalnici iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil za dovod vode, preprečili nadaljnje iztekanje in pobrisali izteklo vodo.

Ob 13.10 je v Jakčevi ulici v Ljubljani v večstanovanjskem objektu prišlo do okvare vodovodne inštalacije v inštalacijskem jašku. Voda je iztekala v kletne prostore in v stanovanja med 1. in 4. nadstropjem. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil za toplo vodo in tako preprečili nadaljnje iztekanje. Za odpravo okvare bo poskrbel hišnik objekta.

Izpostava Maribor

Ob 17.14 so v Limbuški grabi v Limbušu, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli stanovanje in tako policiji omogočili vstop.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.45 so gasilci PGD Spodnja Idrija v Idrijskih Krnicah, občina Idrija, pomagali starejši osebi, ki je padla s postelje in ni mogla vstati.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.32 so v Šentlenartu v občini Mislinja gasilci PGD Mislinja pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bo po nižinah od sredine dneva in do večera velika toplotna obremenitev.

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje so v ponedeljek proti večeru in ponoči, v južni Sloveniji pa tudi v torek zjutraj in dopoldne, možne močnejše nevihte z lokalnimi neurji.

 

RAZGLAS

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje s 1. julijem 2022 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.