Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. julija 2022.

Neurje

Ponoči iz 4. 7. na 5. 7. 2022 je neurje zajelo 11 občin. Do sedaj zbranih podatkih je bilo zabeleženih 15 dogodkov, posredovali pa so gasilci iz 14 prostovoljnih gasilskih društev in poklicne gasilske enote. Tako je v naselju Nova vas v občini Bloke zaradi udara strele v stanovanjski objekt zagorelo na podstrešju, na Ulici OF v Radečah zaradi poškodovanega ostrešja na večstanovanjski stavbi meteorna voda zalivala stanovanje, v naselju Škale, občina Velenje in v Vrbju, občina Žalec, pa je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Ob 2.32 je v naselju Ložnica pri Žalcu meteorna voda zalila skladiščne prostore gospodarske družbe. Zaradi meteorne vode sta se sprožila zemeljska plazova, in sicer na cesto Radlje ob Dravi – Maribor in na lokalno cesto v Kavčah v občini Velenje. Močan veter pa je v občini Cankova, Ribnici na Pohorju in Sveti Ani na vozišče podrlo več dreves.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 17.37 sta se na območju Skute v Kamniško Savinjskih Alpah zaplezali planinki. Helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo za reševanje v gorah je nepoškodovani planinki prepeljal v dolino. Posredovali so tudi gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 13.18 je v podjetju na Cesti v Trnovlje v Celju med delovnim procesom delovni stroj stisnil delavca. Gasilci poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka in oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči (NMP) Celje, kateri so jo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 19.28 je v naselju Koprivnik v Bohinju oseba padla z lestve in se poškodovala. Reševalci NMP Bohinj so jo oskrbeli na kraju in jo s pomočjo dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) ter helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 12.00 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana poletel v Izolo in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.43 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana iz UKC Ljubljana v SB Izola prepeljal obolelo osebo.

Izpostava Maribor

Ob 8.02 so v naselju Špičnik v občini Kungota gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zgornja Kungota do prihoda reševalcev NMP Maribor nudili pomoč osebi, ki jo je pičilo več os.

Ob 11.03 je v naselju Zgornji Jakobski dol v občini Pesnica oseba padla z višine petih metrov z lestve in se hudo poškodovala. Gasilci PGD Jakobski dol so nudil pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.15 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana poletel v Šempeter pri Gorici in v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Izpostava Postojna

Ob 15.27 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik poletel v Ilirsko Bistrico, od koder je v UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.43 je v naselju Lemberg pri Novi Cerkvi v občini Vojnik osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na boku. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno poškodovano osebo in ji nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator ter vozilo postavili nazaj na kolesa. Vozilo je v celoti uničeno, poškodovana oseba pa je bila prepeljana v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.17 sta v križišču Trzinske obvoznice ter Dobrave v Trzinu trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Gasilci so vozniku in sopotniku motornega kolesa nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Domžale. Reševalci so poškodovana dokončno oskrbeli ter ju prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 12.51 se je v naselju Katarija v občini Moravče osebno vozilo na ovinku prevrnilo na bok. Gasilci CZR Domžale so vozilo z dvigalom postavili na kolesa, odklopili akumulator na vozilu ter posuli razlite tekočine z absorbentom. Voznik vozila se ni poškodoval.

Ob 13.42 je na regionalni cesti Trojane–Želodnik, pri naselju Učak, občina Lukovica, voznik osebnega vozila zapeljala s cestišča v obcestni jarek. Pred prihodom gasilcev CZR Domžale je bila voznica izven vozila. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter reševalcem pomagali pri oskrbi ponesrečenca, katerega so reševalci NMP Domžale prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.59 sta na Ptujski cesti v Mariboru na križišču Zolajeve ulice in Ptujske ceste v Mariboru trčili osebni vozili. Eno vozilo se je prevrnilo na streho, iz obeh vozil pa so iztekle motorne tekočine. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, prevrnjeno vozilo s pomočjo avtodvigala postavili na kolesa, odklopili akumulatorja ter z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.39 sta v Bukovici, občina Renče - Vogrsko, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. V nesreči se je lažje poškodovala ena oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.00 se je v Pamečah, občina Slovenj Gradec zgodila prometna nesreča z udeležbo enega vozila. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulator. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.44 je v naselju Bočna v občini Gornji Grad zagorelo pod gospodarskim poslopjem pri kotlu za kuhanje, ogenj pa se je razširil na okolico. Do prihoda gasilcev PGD Bočna, Gornji Grad in Nova Štifta so domačini sami pogasili začetni požar. Gasilci so dokončno pogasili požar in pregledali okolico.

Izpostava Koper

Ob 18.57 je v Kortah, občina Koper, zagorelo v kuhinji stanovanja. Gasilci JZ GB Koper in PGD Korte so pogasili požar, prezračili prostore in opravili strokovni ogled. Stanovalca, ki se je nadihal dima, so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Kranj

Ob 0.13 je v naselju Srednja vas v Bohinju, občina Bohinj, zagorelo ostrešje stanovanjsko-apartmajske hiše. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica, Srednja vas v Bohinju, Bohinjska Češnjica in Savica-Polje so na varno umaknili 19 oseb, pogasili požar, prekrili poškodovano ostrešje s ponjavo na površini okoli deset kvadratnih metrov, prezračili prostore in izmerili prisotnost nevarnih plinov.

Ob 0.20 je v naselju Srednje Bitnje, občina Kranj, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Požar je delno pogasil stanovalec pred prihodom gasilcev Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Bitnje, ki so nato požar dokončno pogasili, prostore pregledali s termovizijsko kamero, izmerili prisotnosti ogljikovega monoksida in prezračili objekt ter stanovalcu, ki se je nadihal dima, nudili pomoč s kisikom do prihoda reševalcev NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.35 je v naselju Križ v občini Komenda gorelo leseno gospodarsko poslopje, namenjeno za konje. Gasilci PGD Komenda, Moste pri Komendi in Križ so požar na površini okoli 60 kvadratnih metrov, pogasili in premetali okoli 200 kubičnih metrov sena.

Ob 12.59 je prišlo do požara v stanovanju v večstanovanjskem objektu na Janežičevi cesti v Ljubljani. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so v podstrešnem stanovanju požar pogasili, odprli strop v stanovanju ter dodatno pregledali streho. Izvedli so prezračevanje stopnišča objekta ter sosednjega stanovanja.

Ob 13.41 je na Cesti v Gorice v Ljubljani gorel kup odpadkov. Do prihoda gasilcev GB Ljubljana se je požar razširil na 3000 kvadratnih metrov travnate površine ter pričel ogrožati zapuščen gospodarski objekt. Gasilci GB Ljubljana, PGD Vič in Trnovo so pogasili požar, prekopali kupe odpadkov ter dokončno pogasili posamezna žarišča.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.58 so v podjetju Lek v naselju Trimlini, občina Lendava, zagorele saje v dimniku. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava in IGE Lek Lendava so zaprli dovod plina, prezračili prostore ter s termovizijsko kamero pregledali dimnik z njegovo okolico.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.36 je v Rozmanovi ulici v Novem mestu, v knjižnici Mirana Jarca, zagorela zunanja enota klimatske naprave. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar in pregledali okolico.

Izpostava Ptuj

Ob 10.48 je v Puhovi ulici na Ptuju zagorelo v elektro omarici prodajnega centra. Gasilci PGD Ptuj, Grajena in Podvinci so zavarovali kraj dogodka do prihoda servisne službe Elektro Maribor. Gasilci so objekt nato prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 10.19 je na Mariborski cesti v Celju zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Celje-Gaberje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.25 je na Sneberski cesti v Ljubljani pod nadstreškom zagorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje so požar pogasili in preventivno pregledali objekt.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.37 je na avtocesti pred izvozom za Mirno Peč v smeri Ljubljane, občina Mirna Peč, gorelo tovorno vozilo. Požar, ki je uničil kabino tovornega vozila, so pogasili gasilci GRC Novo mesto. Poškodovanega voznika pa so na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto. Dežurni delavci cestnega podjetja so zavarovali kraj požara in nato odstranili posledice požara.

Ob 7.47 je na avtocesti pred izvozom Mirna Peč v smeri Ljubljane, občina Mirna Peč, iz tovornega vozila poškodovanega v požaru iz rezervoarja iztekalo gorivo. Gasilci GRC Novo mesto so zatesnili rezervoar, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi in v jaške postavili pivnike.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 9.51 je na Celjski cesti v Rogatcu zagorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Rogatec so zavarovali kraj dogodka in pogasili ogenj. Zgorelo je okoli 500 kvadratnih metrov suhe trave in grmičevja.

Ob 10.37 je v naselju Matke v občini Prebold zagorela suha trava. Gasilci PGD Prebold-Dolenja vas-Marija Reka so zavarovali kraj dogodka in pogasili okoli 150 kvadratnih metrov goreče trave.

Ob 11.06 so v Jakopičevi ulici v Celju gasilci PGE Celje pogasili manjši požar komunalnih odpadkov, dračja in vejevja.

Ob 22.57 je v naselju Cerovec pod Bočem, občina Rogaška Slatina, močan veter podrl daljnovod na drevo, zaradi česar je to zagorelo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, pogasili manjši požar in preventivno pregledali okolico. Dežurni delavec Elektro Celje je izklopil daljnovod.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.08 sta na Hladilniški poti v Ljubljani gorela travnik in suha trava v ograbkih. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zalog so omejili in pogasili požar v velikosti okoli 8000 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 11.04 so v naselju Selnica ob Muri, občina Šentilj, gasilci PGD Ceršak pogasili okoli tri metre gorečih cipres in obvarovali bližnji objekt.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.13 je ob cesti Renče–Temnica, občina Renče - Vogrsko, gorelo okoli 100 kvadratnih metrov mešanega gozda. Gasilci PGD Renče - Vogrsko in JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili.

Ob 19.05 je v kraju Bukovica, občina Renče – Vogrsko, zaradi tehnične okvare na delovnem stroju zagorelo na žitnem polju. Gasilci PGD Renče - Vogrsko in JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili gorečo slamo in ohladili pregret delovni stroj.

Izpostava Postojna

Ob 10.24 sta pri naselju Pliskovica, občina Sežana, zagorela suha trava in grmičevje. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, PGD Sežana in Komen so požar na površini okoli enega hektarja pogasili in pogorišče dodatno zalili.

Ob 23.54 je pri naselju Zajelšje v občini Ilirska Bistrica zaradi udara strele zagorelo v gozdu. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica in Vrbovo.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 0.21 je na Cesti bratov Stražišarjev na Jesenicah gorel zabojnik za smeti. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili z vodo, ohladili sosednja zabojnika za smeti, razkopali pogorele ostanke in jih dodatno zalili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 23.16 je na Koroški cesti v Mariboru zagorela vsebina kovinskega zabojnika v objektu. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor - mesto so požar pogasili, prostore prezračili in opravili meritve nevarnih plinov v objektu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.15 so v naselju Bukovica, občina Renče–Vogrsko, zagoreli odpadki v komunalnem zabojniku. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 13.51 je v Kraški ulici v Izoli iz osebnega vozila iztekalo dizelsko gorivo. Gasilci JZ GB Koper so preprečili nadaljnje iztekanje goriva in s tem zaustavili nadaljnje onesnaženje okolja ter možen vžig vozila. Izteklo je okoli 10 litrov goriva.

Izpostava Kranj

Ob 20.44 so na gladini reke Kokre v naselju Možjanca, občina Preddvor, opazili mastne madeže. Gasilci GARS Kranj so na kraju ugotovili, da madežev ni več, se je pa občasno zaznala čudna vonjava. Pregledali so strugo Kokre, kjer pa niso odkrili nobenih posebnosti.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.17 je v bližini Ceste Ceneta Štuparja v Ljubljani prišlo do onesnaženja potoka Črnuščica. Gasilci GB Ljubljana so pregledali območje, opravili meritve ter ugotovili, da gre za onesnaženje s kurilnim oljem. Po prvi oceni naj bi v potok steklo okoli 100 do 200 litrov kurilnega olja. V potok so na več lokacij namestili bariere, lovilna črevesa in pivnike, pregledali strugo ter iznesli poginule ribe. Onesnaženje bodo spremljali in menjali pivnike. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.05 je na Lehnu v občini Podvelka prišlo do izpada električne energije. Brez elektrike je ostalo 160 odjemalcev. Napako so odpravili delavci Elektra Maribor.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.56 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja in v njem našli mrtvo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.50 se je v stanovanju večstanovanjskega objekta v Povšetovi ulici v Ljubljani nahajala neodzivna oseba. Gasilci GB Ljubljana so ob navzočnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana. Reševalci so onemoglo osebo oskrbeli ter jo prepeljali v bolnišnično oskrbo.

Ob 13.06 je v Parmovi ulici v Ljubljani v dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. S tehničnim posegom so jo rešili gasilci GB Ljubljana.

Ob 17.32 so na Bizoviški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu težje osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.01 je v Podgorju v občini Slovenj Gradec večja smreka ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Podgorje in Slovenj Gradec so s pomočjo avto lestve obrezali veje smreke.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje s 1. julijem 2022 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.