Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. julija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.01 se je pri koči na Sedmerih jezerih, občina Bohinj, planinka poškodovala gleženj. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so planinko na kraju oskrbeli, nato pa so jo s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 15.16 je pri Koči na Planini pri Jezeru, občina Bohinj, obolela oseba potrebovala pomoč. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino.

Ob 18.53 je pri sestopu z Zelenice v občini Tržič planinca obšla slabost. Gorski reševalci GRS Tržič so planinca na klasični način pospremili v dolino in nato v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 12.42 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP z Brnika prepeljala obolelo osebo iz SB Izola v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Kranj

Ob 16.27 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala obolelo osebo iz SB Jesenice v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.34 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor poletela v Prevalje, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Prevalje so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 15.53 sta v naselju Zgornje Stranje, občina Kamnik, trčili osebni vozili. Poškodovan ni bil nihče. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali so kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč pri odstranitvi vozil s cestišča in policiji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.41 sta na cesti v zaselku Žigoni, občina Renče-Vogrsko, trčila kombinirano vozilo in motorno kolo. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Ptuj

Ob 20.56 je v naselju Miklavž pri Ormožu, občina Ormož, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj nesreče, z dvigalom naložili poškodovano vozilo na tovorno vozilo vlečne službe, nudili pomoč reševalcem NMP in policistom. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ormož.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 6.17 je na Cesti Marežganskega upora v Kopru gorelo v skladišču surovin za pripravo hrane tamkajšnjega gostinskega lokala. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar in zaprli dovod plina v kuhinjo. Delavec Elektro primorske pa je izklopil napajanje objekta.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.13 se je na Bleiweisovi ulici v Ljubljani kadilo iz osebnega vozila. Pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana so prisotni z gasilnikom pogasili ogenj. Gasilci so dokončno pogasili požar, ohladili motor in preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 9.32 je na Cesti 4. maja v Cerknici zagorelo v motornem predelu kombiniranega vozila. Požar je pred prihodom gasilcev PGD Cerknica delno pogasil voznik. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, dokončno pogasili požar ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bila tudi policija.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 0.01 je na Lazaretu v Ankaranu v istoimenski občini gorela trava. Mimoidoči občani so pričeli z gašenjem. Požar so dokončno pogasili gasilci PGD Hrvatini.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.05 je na njivi med Dolgo vasjo in Mostjem, občina Lendava, gorelo strnišče na njivi na površini okoli 40 arov. Gasilci PGD Lendava so požar pogasili in pregledali pogorišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.00 so nad vasjo Breginj v občini Kobarid na pobočju Stola gasilci PGD Kobarid, Drežnica in Breginj nadaljevali z gašenjem požara. Pri gašenju je pomoč nudil tudi helikopter SV. Požar še vedno ni pogašen, zato čez noč na kraju ostaja požarna straža.

Ob 9.51 je zagorelo na območju Trstelja, občina Miren-Kostanjevica. Gašenje na težkem in nevarnem terenu zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev gasijo poklicni gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, gasilci PGD Kostanjevica, Dornberk, Renče-Vogrsko, Šempeter in Nova Gorica ter helikopter Slovenske vojske, ki je z gašenjem začel v popoldanskem času. Na delu sta bila tudi pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije. Preko noči vršijo požarno stražo gasilci PGD Dobrovo, Kanal, Šempeter in JZ GRD GE Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 13.06 je med voziščem in ograjo avtoceste Sežana-Gaberk v občini Sežana gorela trava. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Sežana so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 12.17 je v Slovenski Bistrici prišlo do onesnaženja fekalnih voda v čistilni napravi. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, iz črpališča odstranili 400 litrov onesnažene vode, 400 litrov prečrpali iz lovilnih posod ter razmastili štiri bazene. Na kraj dogodka je bila poslana služba MEEL - Mobilna enota ekološkega laboratorija, ki je vzela vzorce.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.54 sta v Vipavi pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 37 mm, mase 0,825 kg, češke izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 22.54 so na Cankarjevi ulici v Krškem gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško pomagali pri dvigu onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.54 je na Celovški cesti v Ljubljani oseba padla skozi okno iz prvega nadstropja objekta. Reševalci NMP Ljubljana so osebo na kraju dogodka oživljali, vendar je poškodbam podlegla. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč policiji pri ogledu kraja dogodka.

Ob 21.58 so na Ulici bratov Učakar v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.57 je v Sedejevi ulici v Novi Gorici, v prostorih gasilskega doma, sanitarna voda zalila toaletne prostore in učilnico. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so vodo prečrpali in počistili prostore.

Izpostava Postojna

Ob 9.32 je v Podgrajah oseba padla in ni mogla vstati. Gasilci PGD Podgora-Podgraje in Ilirska Bistrica so osebo pobrali ter prenesli v reševalno vozilo, s katerim so jo odpeljali na nadaljnje zdravljenje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo popoldne in zvečer ob nevihtah možni močnejši nalivi. Ob obali bodo možni močnejši sunki severnega vetra.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), je Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje 5. julija 2022 razglasila prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene 1. julija 2022, v občinah na območju izpostav Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj, Ljubljana, Celje, Slovenj Gradec, Trbovlje, Maribor, Murska Sobota, Ptuj, Brežice in Novo mesto. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta na teh območjih prenehala izvajati poostren nadzor.

V občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper, v občinah Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica ter v občinah Bloke, Cerknica, Divača, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Komen, Loška dolina, Pivka, Postojna in Sežana na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna velika požarna ogroženost naravnega okolja, razglašena 1. julija 2022, še naprej ostaja v veljavi.

Na območju teh občin je, do preklica, v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta na območjih teh občin še naprej izvajala poostren nadzor.