Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. julija 2022.

Neurja

Neurja, ki so nastala v popoldanskem in večernem času so povzročila kar nekaj nevšečnosti in škode. Meteorna voda je zalivala objekte, močan veter je podiral drevesa in poškodoval nekaj infrastrukture. Zaradi udara strel je dvakrat zagorelo v naravi, v Trebnjem je strela povzročila požar na fasadi stanovanjske hiše, v naselju Ravne v občini Litija je zaradi strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše, v naselju Sele Vrhe v občini Slovenj Gradec pa ostrešje pomožnega objekta. Zabeležili smo 33 dogodkov, v katerih so posredovali gasilci dveh poklicnih in 22 prostovoljnih teritorialnih enot. Največ dogodkov je bilo na območjih občin Izola, Koper, Piran, Grosuplje, Litija in Laško.

 

Udari strel

Izpostava Kranj

Ob 16.31 je na grebenu med Rodico in Raskovcem v občini Bohinj dva planinca poškodoval udar strele. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so na klasičen način odšli proti poškodovanima. Aktiviran je bil tudi helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo GRS Brnik, vendar je bilo njihovo posredovanje kasneje preklicano, ker sta planinca ob pomoči gorskih reševalcev lahko sama sestopila.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Maribor

Ob 5.51 se je v bližini slapa Šumik v naselju Smolnik, občina Ruše, poškodoval pohodnik. Gorski reševalci GRS Maribor in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ruše so poškodovanega pohodnika poiskali, oskrbeli in nato predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 10.57 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči( HNMP) prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnice (SB) Izola v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so na heliportu SB Izola zavarovali pristanek in vzlet helikopterja.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 18.46 se je zaradi tramontane s pomola v Izoli odtrgala jadrnica. Osebo, ki je skušala rešiti plovilo, je stisnilo med skale in plovilo. Kljub hitri intervenciji gasilcev JZ GB Koper, vozila urgentnega zdravnika (VUZ) Koper in reševalcev Reševalne službe slovenske Istre je oseba na kraju dogodka umrla. Plovilo se je v neurju potopilo in ga bodo dvignili v naslednjih dneh.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.06 se je na lokalni cesti v naselju Velike Malence, občina Brežice, osebno vozilo prevrnilo in na cestišču obstalo na strehi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, postavili vozilo na kolesa in ga umaknili s ceste ter nudili pomoč pri prenosu poškodovancev do reševalnega vozila. Reševalci NMP Brežice so dve osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 16.39 sta na Cesti Boštjana Hladnika v Kranju trčili osebni vozili. Poškodovanih ni bilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so odklopili baterijo in sanirali iztekle motorne tekočine ter vozilo potegnili s cestišča.

Ob 16.45 je na cesti pri Britofu v Kranju vozilo zapeljalo v kup peska in zatem v jarek. Gasilci GARS Kranj so voznika pregledali in niso ugotovili nobenih poškodb. Avto so izvlekli in potegnili na cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.14 sta v naselju Gmajnica v občini Komenda trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik in Moste so zavarovali kraj dogodka, vršili popolno zaporo cestišča, na enem vozilu odklopili akumulator, nudili pomoč avto vleki pri nalaganju vozil ter počistili cestišče. Udeleženi osebi so na kraju dogodka pregledali reševalci NMP Kamnik.

Ob 17.51 je na Ljubljanski cesti v Ivančni Gorici kombinirano vozilo trčilo v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Stična in Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovanega voznika in ga predali reševalcem NMP.  

Izpostava Maribor

Ob 18.15 so gasilci JZ GB Maribor po prometni nesreči osebnega vozila na avtocesti pri izvozu Maribor-center, odklopili akumulator ter posuli in očistili iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.34 je v bližini Godoviča, občina Idrija, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanima osebama, odklopili akumulator in preprečili iztekanje nevarnih tekočin. Poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Idrija.

Ob 9.45 je v Srpenici, občina Bovec, kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj nesreče in z dvigalom postavili vozilo nazaj na cestišče. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Ob 13.55 se na cesti Bovec–Kal Koritnica, občina Bovec, pri padcu poškodoval motorist. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so poškodovanca odpeljali v ZD Bovec.

Ob 15.57 sta v križišču Tovarniške ceste in Ulice Mirce v Ajdovščini trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa. Na kraju so posredovali tudi reševalci NMP Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.32 sta pri naselju Male Poljane, občina Škocjan, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Škocjan so zavarovali kraj, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe ter jo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 5.31 je na cesti Dobro Polje – Harije, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so kraj dogodka požarno in prometno zavarovali, odklopili akumulator, s tehničnim posegom postavili vozilo nazaj na kolesa in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica, ki so v nesreči poškodovano voznico na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Zdravstveni dom (ZD) Ilirska Bistrica.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.25 so na servisu kmetijske mehanizacije v Potočah, občina Ajdovščina, goreli delovni stroji. Gasilci Gasilskega reševalnega centra GRC Ajdovščina in PGD Selo so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, ki je zajel dva traktorja in dva viličarja, sanirali požarišče ter preprečili širitev ognja na ostalo mehanizacijo.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.40 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili in pregledali okolico.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 15.04 je v Hrašah, občina Radovljica, ob cesti gorelo grmičevje. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Lesce, Hlebce in Begunje na Gorenjskem.

Ob 19.53 je v Struževem v Kranju pri nalaganju tovora iz neznanega vzroka prišlo do požara naloženega materiala.

Že pred prihodom gasilcev GARS Kranj so zaposleni sami začeli gasiti požar. Tovor so gasilci pogasili in s pomočjo viličarja razložili na dvorišče ter dodatno zalili z vodo.

Izpostava Nova Gorica

Od 5.59 so nad naseljem Breginj, občina Kobarid, na pobočju Stola gasilci PGD Breginj, Kobarid, Most na Soči, Tolmin, Bovec, Srpenica in helikopter SV nadaljevali z gašenjem požara. Zaradi težko dostopnega terena je na pomoč pri gašenju priletel še dodaten helikopter SV. Požar so pogasili in posamezna žarišča zalili z vodo. V požaru je zgorelo približno 3 hektarje travnatih površin, podrastja in mešanega gozda.

Na območju Trstelja, občina Miren Kostanjevica, so gasilci PGD Dobrovo, Kanal, Šempeter in Kostanjevica ter Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ob pomoči helikopterja SV, nadaljevali gašenje in pogasili požar. Požar je zajel približno dva hektarja mešanega gozda.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 10.01 je ribiški čuvaj sporočil, da je v bazenu pri elektrarni v Soteski, občina Bled na vodi neznana pena. Gasilci PGD Bled so pregledali okolico, vzeli vzorce in jih predali policiji.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.37 je na Verovškovi ulici v Ljubljani iztekalo hidravlično olje na strehi podjetja Energetika. Že pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so zaposleni v odtoke za meteorne vode namestili črevesa, kjer se je olje ujelo. Gasilci GB Ljubljana so na onesnaženje na površini 15x15 metrov postavili pivnike in površino posuli z absorbentom. Lastnik objekta bo sam poskrbel za sanacijo in odvoz odpadkov. Izpostava Nova Gorica

Ob 18.54 je na Skalniški cesti proti Sveti Gori, občina Nova Gorica, iz avtobusa iztekalo gorivo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in delavci Cestnega podjetja so madež posuli z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Postojna

Ob 14.39 so na Cesti 4. maja v Cerknici gasilci PGD Cerknica z vpojnim sredstvom posuli oljni madež v dolžini okoli 500 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.22 so delavci na Planini Pretovč, občina Tolmin, naleteli na večje število neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije so identificirali in odstranili 23 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 171,23 kg, italijanske in avstro-ogrske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Nevarne najdbe so do njihovega uničenja uskladiščili v primerno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 14.28 je v ulici Vena Pilona v Kopru oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so odklopili elektriko, odprli vrata dvigala in rešili osebo. O dogodku so obvestili vzdrževalno službo.

Izpostava Kranj

Ob 8.09 so v kampu v Ukanc, občina Bohinj, gasilci PGD Bohinjska Bistrica nudili pomoč pri prenosu preminule osebe.

Ob 20.34 je v Stari Fužini, občina Bohinj, voznik s kamperjem na poti s Planine Vogar proti Pršivcu obstal v razmočenem terenu. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so s tehničnim posegom vozilo izvlekli in pospremili v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.09 je na Celovški cesti v Ljubljani iz stanovanja v večstanovanjskem objektu iztekala voda. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so odprli vrata stanovanja in zaprli glavni ventil.

Izpostava Maribor

Ob 15.58 so na Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Pragersko razžagali in odmaknili podrto drevo s poti.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.48 se je v naselju Dragatuš, občina Črnomelj, na podstrešju gospodarskega objekta nahajala obolela oseba. Gasilci PGD Dragatuš so osebi nudili pomoč pri sestopu in pospremili v stanovanjski objekt. Na kraju so bili prisotni policisti.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje z 8. julijem 2022 razglaša: 

1) prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene 1. julija 2022:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava. V občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja velja na območju severno od reke Vipave, v občini Nova Gorica pa na območju severno od rek Vipava in Branica,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta z 8. julijem 2022 na teh območjih prenehala izvajati poostren nadzor.

 

2) Velika požarna ogroženost naravnega okolja, razglašena 1. julija 2022, ostane v veljavi:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica na območju Krasa, in sicer v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

 

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že z 22. julijem 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.

 

Na območjih, kjer je še razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, je v naravnem okolju do preklica poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta na območjih teh občin še naprej izvajala poostren nadzor.