Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. julija 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 19.43 je helikopter Slovenske vojske (SV) z medicinsko ekipo za sekundarne prevoze Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz SB Celje v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 18.49 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik poletel v Žiri po občana, ki so ga močno popikale ose in ga prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dobračeva so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.56 so v Sedejevi ulici v Novi Gorici gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica oživljali osebo do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.21 sta v križišču Maistrove in Šolske ulice v Brežicah trčila osebno vozilo in skuter. Pri tem se je voznik skuterja poškodoval. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, na skuterju odklopili baterijo, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in počistili cestišče. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Brežice so poškodovanca prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 14.23 sta na cesti Kranj – Škofja Loka, občina Kranj, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanega motorista, posuli iztekle motorne tekočine ter odklopili akumulatorja na obeh vozilih.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.57 je v križišču Kettejeve ulice in Tunjiške ceste v Kamniku osebno vozilo pri vzvratni vožnji zapeljalo čez rob škarpe in nevarno obviselo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo proti nadaljnjemu premikanju, zaprli obe cesti ter z avtodvigalom vozilo dvignili s škarpe. V nesreči ni bilo poškodovanih, na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 9.00 sta v križišču Bistriške ceste in Turnerjeve ulice v Framu, občina Rače-Fram, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, na osebnem vozilu odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so eno poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.18 je v kraju Šempas v občini Nova Gorica na regionalni cesti osebno vozilo trčilo v pešca. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovala kraj dogodka in do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica nudila prvo pomoč poškodovancu.

Ob 15.52 sta na cesti pred srednjo šolo v Ajdovščini trčila osebno vozilo in skiro. Gasilca Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina sta zavarovala kraj dogodka in nudila prvo pomoč poškodovani osebi na skiroju do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina.

Ob 16.59 se je v naselju Čezsoča, občina Bovec, zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč pri usmerjanju prometa ter poškodovano vozilo odstranili na bližnje parkirišče.

Izpostava Postojna

Ob 3.58 so na cesti med Markovščino in Bačem pri Materiji, občina Hrpelje-Kozina, po prometni nesreči, gasilci PGD Materija izvajali požarno in prometno varovanje, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine ter razsvetljevali mesto dogodka.

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 13.21 je v Ulici OF v Trebnjem, zaradi napake na električni napravi, prišlo do manjšega požara in posledično do zadimljenja kletnih prostorov stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Trebnje so pogasili požar, prezračili in pregledali prostore ter iznesli ostanke naprave na prosto.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.47 je v naselju Movže, občina Mislinja, na odprtem tovornem vozilu zagorel tovor. Požar so poizkušali pogasiti prisotni, vendar so zaradi močnega vetra potrebovali pomoč gasilcev. Gasilci PGD Mislinja in Dovže so požar pogasili ter vozilo potegnili s cestišča. Cestišče so posuli z absorbentom, dokončno pa so ga počistili delavci cestnega podjetja.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 12.33 sta ob potoku v Sopotnici v občini Škofja Loka gasilca PGD Škofja Loka z vodo zalila zapuščeno kurišče.

Ob 21.08 je v Zgornji Sorici, občina Železniki, gorelo odpadno vejevje in deli dreves. Gasilci PGD Sorica in Železniki so požar omejili in nato z veliko količino vode požarišče zalili.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.44 je na Ljubljanskem barju v naselju Brest v občini Ig gorela šota. Gasilci PGD Brest, Ig in Matena so prekopali in zalili okoli 100 kvadratnih metrov velik požar.

Izpostava Postojna

Ob 21.30 je ob cesti med Begunjami in Brezjem, občina Cerknica, zagorela suha trava. Požar na površini okoli desetih kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Begunje.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.54 so zagoreli odpadki v zabojniku na Jarški cesti v Ljubljani. Do prihoda gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana na kraj se je ogenj razširil na fasado zgradbe. Požar so gasilci pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 11.20 je na parkirišču na Cesti 1. maja v Kranju iz parkiranega vozila iztekalo olje. Gasilci GARS Kranj so oljne madeže posuli z absorbcijskim sredstvom in očistili parkirišče.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.44 je občan v naselju Drobočnik v občini Tolmin v bližnjem gozdu naletel na topovski granati, nemške in avstro-ogrske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbo sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

Ob 12.02 so v gozdu Panovec, občina Nova Gorica, pri urejanju zemljišča naleteli na topovsko granato kalibra 75 milimetrov, z maso 7 kilogramov, italijanske izdelave, topovsko granato kalibra 75 milimetrov, z maso 6,5 kilogramov, italijanske izdelave in topovsko granato kalibra 75 milimetrov, z maso 5,5 kilogramov, francoske izdelave, vse iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta do uničenja na varno spravila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 7.14 je v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju oseba v stanovanju padla in se poškodovala. Do prihoda reševalcev NMP so ju nudili pomoč gasilci GARS Kranj.

Ob 17.22 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom iz kabine okvarjenega dvigala rešili dve osebi. Dvigalo so izklopili in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.36 so v Prvomajski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli okno stanovanjske hiše, vstopili in odprli vhodna vrata hiše, v katerem se je nahajal otrok.

Ob 15.51 se je na Cesti na Brdo v Ljubljani podrlo drevo. Gasilci GB Ljubljana so drevo razrezali in odstranili s cestišča.

Ob 20.20 so na Kogojevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in v kopalnici zaprli vodovodni ventil pralnega stroja iz katerega je iztekla voda in zamakala nižje ležeče stanovanje. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Maribor

Ob 18.36 so na Trgu Dušana Kvedra v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pritrdili visečo strešno obrobo, ki je ogrožala mimoidoče in obvestili upravitelja stavbe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.18 so v naselju Razkrižje v istoimenski občini gasilci PGD Razkrižje in Ljutomer odstranili drevo, ki je viselo čez cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 13.47 so na Kraški cesti v Divači, gasilci PGD Divača in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski zgradbi, kjer se je nahajala starejša obnemogla oseba. Reševalci NMP Sežana so osebo oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14) je Uprava RS za zaščito in reševanje 8. julija 2022 razglasila:

1) prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene 1. julija 2022:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava. V občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja velja na območju severno od reke Vipave, v občini Nova Gorica pa na območju severno od rek Vipava in Branica,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna.

2) Velika požarna ogroženost naravnega okolja, razglašena 1. julija 2022, ostaja v veljavi:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica na območju Krasa, in sicer v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že z 22. julijem 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.