Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. julija 2022.

Potresi

Ob 21.56 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje zabeležili potres magnitude 1,8 v bližini Litije, 17 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ljubljane, Moravč, Litije, Ivančne Gorice in okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Ob 22.24 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Trojan, 27 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci območja med Moravčami, Litijo, Trbovljami in Velenjem. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.37 sta se na poti s planine Lipanca proti dolini Krme, občina Gorje, zaplezala planinca. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana. Nepoškodovana planinca je v dolino prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV) skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik.

Ob 19.08 je nad naseljem Sebenje v občini Bled na pobočju padel pohodnik in se poškodoval. Oskrbeli so ga reševalci GRS Radovljica, helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe GRS Brnik ga je prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.26 je na poti od Kriške planine proti Komnu v občini Kamnik pohodnika obšla nenadna slabost. Prisotni očividci so pohodnika pričeli oživljati, katero je bilo tudi uspešno. Gorski reševalci GRS Kamnik in dežurna ekipa GRS na Brniku so obolelega občana dokončno oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem. Obolelega je helikopter SV z dežurno ekipo GRS v nadaljnjo oskrbo prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 17.19 je v naselju Oševek, občina Kamnik, oseba padla z lestve približno štiri metre globoko. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik so osebi nudil prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik in Domžale, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe in prenosu do helikopterja. Poškodovano osebo je v UKC Ljubljana prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). Kraj pristanka so zavarovali gasilci PGD Kamnik.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.11 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku prepeljal obolelo osebo iz SB Jesenice v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.20 je bila v naselju Podpreska, občina Loški Potok, opažena negibna oseba v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Ribnica, Hrib–Loški potok in Podpreska so s tehničnim posegom vstopili v objekt in nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ribnica. Reševalci NMP so osebo oskrbeli in pripravili za transport s helikopterjem. Obolelo osebo je v UKC Ljubljana prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP. Gasilci so tudi nudili pomoč pri prenosu osebe do helikopterja in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Ob 18.32 so v naselju Tuštanj, občina Moravče, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Vrhpolje nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Domžale. Oživljanje ni bilo uspešno.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.26 sta v naselju Laze, občina Logatec, trčila motorno kolo in avtodom. Gasilci PGD Dolnji Logatec so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli po vozišču iztekle tekočine, motorno kolo postavili na kolesa in umaknili z vozišča. Poškodovanca so skupaj z gasilci reševalci NMP Logatec na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Ob 13.24 se je na Mali planini, občina Kamnik, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev NMP Kamnik nudili prvo pomoč poškodovani osebi.

Ob 15.52 sta na križišču Barjanske ceste in Ceste v Mestni Log v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Trnovo so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na osebnih vozilih in očistili cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 22.49 je na avtocesti pred izvozom za Brezovico v smeri Ljubljane osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovano voznico vozila odpeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.04 sta v Koresovi ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorje. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.36 se je v bližini naselja Dolenje, občina Ajdovščina, na makadamski cesti avtodom zapeljal z vozišča in se pri tem prevrnil na bok. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč delavcem vlečne službe pri postavitvi vozila nazaj na kolesa in izvleku na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 21.20 se je na lokalni cesti Gabrje–Volarje v občini Tolmin osebno vozilo prevrnilo na streho. Posredovali so gasilci PGD Tolmin. Odklopili so akumulator na vozilu in nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču. Poškodovani sta bili dve osebi, oskrbeli so ju reševalci NMP Tolmin in ju odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.36 je v ulici Nove Fužine v Ljubljani gorelo v kletni garaži. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje so s tehničnim posegom odprli vrata garaže, pogasili požar, iznesli ožgane dele in prezračili objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.56 je v Ulici 28. maja v Ljubljani na travi pred stanovanjskim blokom pod drevesi gorelo kombinirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so požar pogasili, s tehničnim posegom odprli vrata tovornega dela vozila in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 16.09 je na Cesti krških žrtev v Krškem gorel karton na nakladalni rampi ob poslovnem objektu. Požar so začeli gasiti zaposleni pred prihodom gasilcev Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so dokončno pogasili požar.

Izpostava Celje

Ob 3.25 je ob Koprivnici v Celju prišlo do samovžiga kupa sena. Gasilci PGE Celje so kup sena prekopali in pogasili.

Izpostava Koper

Ob 5.55 je med Rakitovcem in Zazidom, občina Koper, gorel mešan gozd. Požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Koper in PGD Rakitovec.

Ob 12.31 se je nad Movražem, občina Koper, ponovno zagorelo na požarišču jutranjega požara. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Koper, PGD Rakitovec, Movraž in Dol.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.47 je v naselju Nasovče, občina Komenda, zagorelo žitno strnišče. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Komenda in Moste.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.22 je na pobočju Stola, občina Kobarid, ponovno zagorelo na težko dostopnem terenu. Posredovali so gasilci PGD Breginj in Kobarid. Pomoč pri gašenju je nudil helikopter Slovenske vojske. Z gašenjem požara gasilci PGD Breginj in Kobarid nadaljujejo tudi danes v nedeljo, od jutranjih ur s pomočjo helikopterja SV.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.05 je na Dunajski cesti v Ljubljani ob avtobusnem postajališču grel koš za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 17.15 je v naselju Ložnica, občina Makole, iz osebnega vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Makole so zavarovali kraj dogodka, posuli in nevtralizirali po vozišču iztekle tekočine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 21.09 je bila v Grudnovem nabrežju v Ljubljani v Ljubljanici najdena nemška ročna bomba, kalibra 60 milimetrov, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije. Prevzela sta ročno bombo, jo prepeljala do kamnoloma v Sostrem in na kraju uničila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.24 sta v bližini naselja Temnice, občina Miren–Kostanjevica, pripadnika Državne enote varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato kalibra 105 milimetrov, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 9.24 sta v bližini naselja Vrtojba, občina Šempeter–Vrtojba, pripadnika Državne enote varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno iz obdobja prve svetovne vojne najdeni topovski granati kalibra 80 milimetrov in 75 milimetrov, italijanske in avstrijske izdelave v skupni masi 14,5 kilogramov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 9.30 je na Pahorjevi ulici v Kopru veja visela nad okrepčevalnico. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so z avto lestvijo vejo odstranili.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.08 so na Stantetovi ulici v Ivančni Gorici gasilci PGD Stična preko balkona s pomočjo avto lestve vstopili v stanovanje, odprli vrata in tako omogočili vstop do obolele osebe reševalcem NMP Ljubljana, ki so nato obolelo osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Ob 19.01 so na Krožni poti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Maribor

Ob 7.05 so na Limbuškem nabrežju v Limbušu, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor razžagali in odstranili podrto drevo, ki je padlo čez cesto in oviralo promet.

Ob 10.19 so v Betnavskem gozdu v Mariboru veje ogrožale sprehajalce na poti. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in s pomočjo avto lestve ter motorne žage odstranili veje.

Ob 11.12 je na Limbuškem nabrežju v Mariboru čez vozišče padlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 11.54 je v naselju Gabernik, občina Slovenska Bistrica, na vozišče padel drog telekomunikacijskih omrežij. Gasilci PGD Zgornja Polskava so drog razžagali in očistili vozišče.

Ob 17.29 se je na Korbunovi ulici v Mariboru na vozišče podrlo drevo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, razžagali podrto drevo in očistili vozišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14) je Uprava RS za zaščito in reševanje 8. julija 2022 razglasila:

1) prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene 1. julija 2022:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava. V občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja velja na območju severno od reke Vipave, v občini Nova Gorica pa na območju severno od rek Vipava in Branica,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna.

2) Velika požarna ogroženost naravnega okolja, razglašena 1. julija 2022, ostaja v veljavi:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica na območju Krasa, in sicer v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že z 22. julijem 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.