Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. julija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 15.15 so na poti med Korošico in Podvežakom v občini Luče zašli štirje planinci in se spustili v dolino Lučke Bele. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje so pohodnike pospremili v dolino ter jih prepeljali do njihovih vozil.

Izpostava Kranj

Ob 19.05 sta se med Lipniško planino in Viševnikom, občina Bohinj, izgubila tuja planinca. Gorski reševalci GRS Radovljica in GRS Bohinj so pogrešana planinca našli na poti s Plesišča in ju nato nepoškodovana na klasični način pospremili v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.26 si je pod vrhom Polhograjske Grmade, občina Medvode, planinec pri zdrsu poškodoval nogo. Dežurna ekipa GRS Brnik je poškodovanega planinca z uporabo vitla dvignila v helikopter Slovenske vojske (SV) in ga prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Kranj

Ob 18.50 je v naselju Stara Loka, občina Škofja Loka, konj brcnil občanko v glavo. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka so poškodovanko na kraju oskrbeli, v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana pa jo je prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku.

  

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.39 se je v soteski potoka Fratarca, občina Bovec, udeleženec soteskanja huje poškodoval. Gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku so poškodovanca oskrbeli, nato pa ga je helikopter SV prepeljal v SB Jesenice.

Ob 12.27 je jadralni padalec na vzletišču na Kobali, občina Tolmin, padel približno 30 m pod vzletišče in se poškodoval. Reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Tolmin in gorski reševalci GRS Tolmin so ga na kraju oskrbeli in prenesli na vzletišče. V Splošno bolnišnico (SB) Jesenice pa ga je prepeljal helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe GRS z Brnika.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ptuj

Ob 14.57 se je v Jablovcu, občina Podlehnik, po strmem pobočju v gozdu prevrnil traktor, v katerem sta se nahajali dve osebi in sta pri prevračanju padli iz vozila. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj in Podlehnik so zavarovali traktor ter mudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri oskrbi in prenosu ponesrečencev.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.21 je planincu, ki je sestopal s Črne prsti proti Podbrdu, občina Tolmin, postalo slabo. Pomoč so mu nudili gorski reševalci GRS Tolmin, ki so ga na nosilih prenesli do terenskega vozila in odpeljali do železniške postaje Podbrdo.

Ob 13.28 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku prepeljal obolelo osebo iz Tolmina v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Tolmin so v Tolminu zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.39 se je na področju Čemšeniške planine v občini Zagorje ob Savi planinec zgrudil in onemogel. Ker se je to zgodilo na brezpotju, so na pomoč reševalcem NMP Zagorje priskočili gasilci PGD Zagorje - mesto in Čemšenik. Planinca so odpeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 9.50 sta na cesti Kranjska Gora–Jesenice, pri naselju Belca, trčili osebni vozili. Ena oseba se je pri tem poškodovala. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulator ter izvajali požarno varovanje.

Izpostava Postojna

Ob 2.42 se je v naselju Povir, občina Sežana, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so nudili prvo pomoč poškodovancu, kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana. Poškodovanega voznika motornega kolesa so reševalci prepeljali v SB Izola.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 22.53 je na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah v poslovnih prostorih zagorel aparat za vodo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so požar pogasili in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.50 je na avtocesti Šentrupert–Vransko v občini Vransko gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Braslovče.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.50 so se na bencinskem servisu na počivališču Lom v smeri Ljubljane, občina Logatec, na tovorni prikolici avtobusa vnele zavore. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, PGD Dolnji Logatec, Cerknica in Rakek so zavarovali kraj dogodka, ohladili pregrete zavore, razložili vsebino prikolice in pregledali njeno notranjost.

Izpostava Postojna

Ob 19.25 se je na avtocesti Divača – Kozina pri počivališču Risnik, občina Divača, kadilo iz kombija za prevoz potnikov. Gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana so kraj dogodka naletno in požarno zavarovali, odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 1.27 je v Podgorju, občina Slovenj Gradec, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Podgorje in Slovenj Gradec so pogasili požar, odklopili akumulator ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 10.28 je pri Rakitovcu v občini Koper gorelo v naravi. Požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, PGD Movraž in Rakitovec. Ob 14.43 se je ponovno vnelo pogorišče v Movražu. Gasilci PGD Movraž so teren dodatno zalili z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.02 je v Knobleharjevi ulici v Ljubljani gorel manjši kup listja v talnem jašku. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.00 so gasilci PGD Breginj in PGD Kobarid ponovno pričeli z gašenjem požara na Stolu, nad vasjo Breginj, občina Kobarid. Pri gašenju je sodeloval tudi helikopter Slovenske vojske. Požar so pogasili in območje dodatno zalili z vodo.

Ob 18.01 je nad zaselkom v Renčah, občina Renče - Vogrsko, gorelo v gozdu. Gorela sta grmičevje in podrast na površini okoli 400 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Renče - Vogrsko in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 22.53 je bil na Grablovičevi ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta zaznan vonj po plinu. Lastnik je ugasnil plinsko peč, prezračil stanovanje in zaprl plinski ventil še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato preverili morebitno puščanje plina in izmerili prisotnost plina v prostoru.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 16.56 je na Cesti Ste Marie aux Mines v Bistrici pri Tržiču na parkirišču iz osebnega vozila iztekla manjša količina motornega olja. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so madež posuli z vpojnimi sredstvi in površino očistili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.14 so v bližini naselja Loke, občina Nova Gorica, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica očistili po vozišču razlita fitofarmacevtska sredstva.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.45 so na Prušnikovi cesti v Vojniku gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo pogrešano osebo.

Izpostava Kranj

Ob 10.53 je na Cesti Franceta Prešerna na Jesenicah v bloku obstalo dvigalo. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom rešili osebo, ki je bila ujeta v dvigalu. Dvigalo so odklopili ter obvestili serviserja.

Ob 14.33 je na Ulici Janeza Puharja v Kranju v stanovanjskem bloku obstalo dvigalo. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom iz dvigala rešili 6 oseb. Dvigalo so odklopili in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.49 so v ulici Pod akacijami v Ljubljani gasilci GB Ljubljana z drevesa odstranili delno odlomljeno vejo, ki je ogrožala mimoidoče.

Ob 18.54 je na Vojkovi cesti v Ljubljani iz stanovanja večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli protivlomna vrata stanovanja, preprečili nadaljnje iztekanje vode iz akvarija v kuhinji in očistili poplavljene prostore.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14) je Uprava RS za zaščito in reševanje 8. julija 2022 razglasila:

1) prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene 1. julija 2022:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Šempeter-Vrtojba, Tolmin in Vipava. V občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko prenehanje velike požarne ogroženosti naravnega okolja velja na območju severno od reke Vipave, v občini Nova Gorica pa na območju severno od rek Vipava in Branica,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna.

2) Velika požarna ogroženost naravnega okolja, razglašena 1. julija 2022, ostaja v veljavi:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica na območju Krasa, in sicer v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že z 22. julijem 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.