Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. julija 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 21.54 je dva planinca na Prisojniku, občina Kranjska Gora, ujela noč in nista upala sestopiti v dolino. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora so ju našli pri Prisojnikovem oknu in pospremili na Vršič.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.54 sta pri sestopu s Krasjega vrha nad Drežniškimi Ravnmi, občina Kobarid, omagala pohodnika in nista mogla sama sestopiti v dolino. Gorski reševalci GRS Tolmin in dežurna ekipa GRS Brnik so pohodnika s helikopterjem Letalska policijska enota (LPE) prepeljali do heliporta v Tolminu, kjer so ju prevzeli reševalci NMP Tolmin in prepeljali v zdravstveni dom Tolmin.

Ob 14.33 je na planini Zaslap pod Krnom, občina Kobarid, obolela oseba. Gorski reševalci GRS Tolmin in dežurna ekipa GRS Brnik so obolelo osebo s helikopterjem LPE prepeljali do Kobarida, kjer so jo v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin in jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Šempeter pri Gorici.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 19.50 je na poti s Svetega Jakoba, občina Preddvor, padel gorski kolesar. Gorski reševalci GRS Kranj in gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so poškodovanega kolesarja na kraju oskrbeli in ga transportirali do doline, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.31 sta se pri kraju Temljine nad Klužami v občini Tolmin pri ponesrečenem pristanku poškodovala dva jadralca padalca, ki so ju na kraju oskrbeli reševalci NMP Tolmin. Gorski reševalci GRS Tolmin so poškodovana padalca prenesli do helikopterja LPE, ki ju je v spremstvu dežurne ekipe GRS Brnik prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Ob približno istem času in kraju je pristal na drevesu še en jadralni padalec. Gorski reševalci GRS Tolmin so nepoškodovanega padalca in padalo s tehničnim posegom sneli z drevesa.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 18.07 se je v Šmihelu, občina Pivka, porušil delovni oder, s katerega so padli trije delavci in se poškodovali. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pivka so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudil pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi in prenosu ene hudo poškodovane osebe do helikopterja ter dveh do reševalnega vozila. Vse tri poškodovane so prepeljali v UKC Ljubljana, dva z reševalnim vozilom in enega s helikopterjem Slovenske vojske (SV)  z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.48 je na planinski poti proti Koritom Mostnice, občina Bohinj, planinca pičila osa. Gorski reševalci GRS Bohinj so ga na kraju oskrbeli in prenesli do reševalcev NMP Bohinj, ki so ga prevzeli v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.00 je helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo za sekundarne prevoze UKC Ljubljana prepeljal obolelo osebo iz UKC Ljubljana v SB Izola. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Ob 11.11 so v naselju Gabrovka gasilci PGD Gabrovka zavarovali kraj pristanka helikopterja Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo HNMP na Brniku. Obolela oseba je bila s helikopterjem namenjena v UKC Ljubljana, a je med prevozom umrla.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 16.40 so v naselju Laze v Tuhinju, občina Kamnik, gasilci PGD Zgornji Tuhinj in Kamnik pomagali policiji pri lociranju izgubljene osebe. Gasilci so osebo našli poškodovano v potoku Nevljica, katero so prenesli do ceste, kjer so jo v oskrbo prevzeli reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Kamnik ter jo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 13.33 sta na Podvozni cesti v Luciji, občina Piran, trčila motor in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovanca in odklopili akumulator. Poškodovanega motorista so reševalci prepeljali v SB Izola.

Ob 14.14 sta v Jagodju v Izoli trčila motor in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca, usmerjali promet in odklopili akumulator. Reševalci NMP so poškodovanca prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 16.58 sta izven naselja Praprotno, občina Škofja Loka, trčila osebno vozilo in motor. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Eno poškodovano osebo je prevzela dežurna ekipa HNMP in jo s helikopterjem SV prepeljala v UKC Ljubljana. Drugo pa so prevzeli reševalci NMP Škofja Loka in jo z reševalnim vozilom prav tako prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.27 je na počivališču Lom v smeri Kopra, občina Logatec, tovorno vozilo povozilo peško, ki je ostala pod tovornjakom. Očividci so uspeli izvleči žensko izpod vozila še pred prihodom gasilcev PGD Dolnji Logatec, ki so nato nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe reševalcem NMP Logatec. Reševalci so poškodovanko na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.03 je na lesenem mostu čez reko Krko med Otočcem in Ratežem, občina Novo mesto, osebno vozilo prebilo zaščitno ograjo in obstalo na robu. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so stabilizirali vozilo, ga z vitlom potegnili na varno in nudili pomoč avto vleki. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.46 sta v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in reševalcem pri prenosu poškodovanih oseb. Tri poškodovane osebe so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.10 je v Brezju v Mozirju pri kuhanju zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Stanovalci so posodo pokrili z mokro krpo, jo odstranili s štedilnika ter poklicali gasilce. Gasilci PGD Mozirje so pregledali kuhinjo.

Izpostava Ptuj

Ob 18.45 je v Središču ob Dravi pri vzdrževanju objekta zagorel odpadni material v prazni prašičji farmi. Gasilci PGD Središče ob Dravi in Obrež so požar pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.02 je na Okrogarjevi koloniji v Zagorju ob Savi zagorelo v stanovanjski hiši zaradi okvare v elektro omarici. Gasilci PGD Zagorje-mesto so požar pogasili, prezračili prostore in pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bila policija in dežurni Elektro podjetja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 12.55 je na Gregorčičevi ulici na Bledu gorela živa meja. Gasilci PGD Bled so pogasili gorečo živo mejo in prekopali pogorišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.22 so v Grosuplju pri zaselku Smrekec gasilci PGD Grosuplje pogasili okoli 100 kvadratnih metrov trave in odpadkov.

Ob 18.00 sta na Cesti II. grupe odredov v Ljubljani ob hiši gorela les in smeti. Požar je pred prihodom gasilcev pogasil domačin. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Sostro so opravili pregled.

Ob 23.24 je ob Taborski cesti v Grosupljem gorela podrast. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili požar na površini približno 8 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 22.33 je ob pokopališču v Izoli gorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci JZ GB Koper in PGD Izola so požar pogasili in ohladili okolico. Zabojnik je uničen.

Izpostava Kranj

Ob 23.11 je na Krvavški cesti v Cerkljah na Gorenjskem gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.28 so na Moskovski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili koš za smeti.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.08 so vzdrževalci gozdne vlake pri kraju Ljubinj, občina Tolmin, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 30,5 kg iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 11.47 so pri gradbenih delih pri izvirih reke Vipave v Vipavi naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja primerno uskladiščila ročno bombo italijanske izdelave, mase 0,195 kg, iz obdobja druge svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 19.22 so pri izvajanju popravil na cesti med Zalči in Harijami v občini Ilirska Bistrica našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta nevarno najdbo, topovsko granato, kalibra 105 mm, mase 15 kg, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne odstranila in shranila na varno do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 17.25 je na Cesti 1. maja v Kranju v stanovanju iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so izklopili elektriko, zaprli ventil in posesali vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.53 so na ulici Polje v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in tako omogočili reševalcem NMP Ljubljana vstop do poškodovane osebe.

Ob 10.23 so v Maistrovi ulici v Litiji gasilci PGD Litija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

Ob 12.25 je na Prušnikovi ulici v Ljubljani iz stanovanja v večstanovanjskem objektu zaradi poškodovanega ventila iztekala voda v kletne prostore. Gasilci GB Ljubljana so ob navzočnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, zaprli ventil in počistili izteklo vodo.

Ob 13.22 so na Testenovi ulici v Loki pri Mengšu gasilci PGD Loka pri Mengšu nudili pomoč reševalcem pri prenosu težje osebe od reševalnega vozila do stanovanja.

Ob 19.26 so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale v naselju Bišče, občina Domžale, z avto lestvijo nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe iz višjega nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 8.40 je na Partizanski cesti v Sežani v Zdravstvenem domu zaradi okvare vodovodne inštalacije v kletnih prostorih zamakala voda. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so začasno sanirali okoli 30 kvadratnih metrov razmočenega stropa, zaprli ventil in posesali vodo. Dokončno sanacijo bo opravila servisna služba.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.19 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Ob 10.34 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14) je s strani Uprave RS za zaščito in reševanje velika požarna ogroženost naravnega okolja od 8. julija 2022 dalje razglašena:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že z 22. junijem 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.