Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik z županom Matjažem Rakovcem o izzivih mestnih občin

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je danes sprejela župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca s sodelavci. Župan Rakovec, ki je tudi predsednik Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS), je skupaj z ekipo predstavil aktualne izzive in projekte, s katerimi se sooča in jih izvaja Mestna občina Kranj.
Sogovorniki sedijo v sejni sobi za ovalno mizo in se pogovarjajo. V ozadju slovenska in EU zastava.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je sestala z županom Mestne občine Kranj Matjažem Rakovcem | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

V tej zvezi je župan med drugim izpostavil uspešen projekt na področju digitalizacije v občini, ki bo postala prva očina v Sloveniji z vzpostavljeno digitalno platformo, omenil pa je tudi vprašanje umeščenosti upravne enote v prostore občine.

Sogovorniki so spregovorili tudi o Zakonu o financiranju občin in izračunu primerne porabe občin ter področju javnega naročanja, saj se v zadnjem času naročniki soočajo s posledicami draginje tudi pri javnem naročanju živil in energentov. Predstavniki ministrstva so na sestanku izpostavili, da se zavedajo spremenjenih okoliščin na trgu, zato je bilo, z namenom predstavitve dobrih praks skupnega javnega naročanja in praks javnega naročanja živil in energentov, že v začetku julija 2022 izvedeno brezplačno usposabljane za javne naročnike. Pogovor je potekal tudi o vključevanju krajevnih skupnosti v javna naročila.

Ministrica in župan sta se dogovorila za nadaljevanje sodelovanja, predvsem v luči iskanja rešitev z Združenjem mestnih občin Slovenije.