Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. julija 2022

Potres

Ob 18.10 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Metlike, 79 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Metlike in okoliških krajev. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III-IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 20.09 sta se pri sestopu s Ciprnika, občina Kranjska Gora, izgubila planinca. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora so pogrešana, nepoškodovana planinca našli v Mali Pišnici in ju pospremili v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.18 se je zahodno od gore Stol, občina Kobarid, pri zasilnem pristanku poškodoval jadralni padalec. Gorski reševalci GRS Tolmin in dežurna ekipa GRS na Brniku so padalca oskrbeli, policijski helikopter pa ga je prepeljal v jeseniško bolnišnico.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 8.58 je v Rožni dolini, cesta XI v Ljubljani, na delavca na gradbišču padla armatura ter ga poškodovala. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so poškodovano osebo oskrbeli ter jo prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.05 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljala obolelo osebo iz Cerknega v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.06 sta v naselju Nova vas pri Mokricah, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi odstranili razlite tekočine. Reševalci NMP Brežice so na kraju oskrbeli pet oseb in nato dve prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 16.07 je na Šolski ulici v Šempetru v Savinjski dolini, občina Žalec, prišlo do trčenja dveh osebnih vozil. Gasilci PGE Celje in PGD Šempeter v Savinjski dolini so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, z vpojnim sredstvom očistili razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev.

Izpostava Kranj

Ob 12.07 sta na Idrijski cesti v Žireh, trčila osebno vozilo in moped. Voznik mopeda se je ob trčenju telesno poškodoval. Gasilci PGD Dobračeva in Žiri so poškodovancu nudili prvo pomoč, nato pa so ga oskrbeli reševalci NMP Škofja Loka.

Ob 16.10 sta na regionalni cesti Lipnica–Podnart izven naselja Podbrezje, občina Naklo, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi poškodovanega motorista, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. O nesreči so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.15 sta na regionalni cesti Medno–Ljubljana, v naselju Medno, občina Ljubljana, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Motorist je obležal poškodovan na cestišču, osebno vozilo pa je pristalo na boku ob cesti. Pred prihodom gasilcev so poškodovanim nudili pomoč navzoči. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč pri oskrbi poškodovanega motorista do prihoda reševalcev NMP UKC Ljubljana. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi, ki so ju reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.28 je na cesti Svibnik–Stražnji Vrh, občina Črnomelj, voznica z osebnim vozilom zapeljala v suho strugo potoka. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj, odklopili akumulator in nudili pomoč avto vleki. Poškodovano voznico so reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj oskrbeli na kraju in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 15.48 je na avtocesti Senožeče–Razdrto v občini Divača tovorno vozilo trčilo v osebno vozilo, ki je stalo na odstavnem pasu. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja tovornega in osebnega vozila, pomagali ekipi NMP pri oskrbi in prenosu poškodovancev v reševalno vozilo, pomagali policistom in delavcem Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani in odpeljani v SB Izola.

Ob 19.30 je na cesti Parje–Palčje, občina Pivka, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Postojna in Pivka so kraj dogodka požarno in prometno zavarovali, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi poškodovanca in prenosu v reševalno vozilo. Poškodovanega voznika so reševalci prepeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.28 je v Vrhpolju pri Moravčah, občina Moravče, v kletnih prostorih stanovanjskega objekta gorela toplotna črpalka. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, PGD Moravče in Vrhpolje pri Moravčah so pogasili požar, zaprli glavni vodovodni ventil ter odklopili električno energijo na objektu. Gasilci so še opravili preventivni pregled s termovizijsko kamero.

Ob 11.51 je v naselju Zavrh pri Borovnici, občina Vrhnika, gorela drvarnica. Gasilci PGD Borovnica, Padež, Pokojišče, Zavrh, Vrhnika, Verd, Sinja Gorica, Brezovica pri Borovnici so pogasili požar, ki je ogrožal stanovanjski objekt. V požaru je pogorela drvarnica, uničeni sta dve motorni kolesi in nekaj ročnega orodja, del fasade in stekla na oknih stanovanjskega objekta. V požaru je lažje opekline utrpel en gasilec.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.39 je na Trgu svobode v Trbovljah gorelo v kletnih prostorih večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so požar pogasili, prezračili prostore, iz objekta iznesli uničene stvari, s termovizijsko kamero pregledali objekt, zaprli dovod vode in preprečili nadaljnje iztekanje vode iz v požaru poškodovane cevi. Na kraju je bil prisoten dežurni električar.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 20.09 je v bližini naselja Topolovec, občina Koper, gorelo na polju. Požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Gradin in Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Ob 22.30 je v naselju Sečovlje, občina Piran, nasproti letališča zagorel kup grmičevja in pokošena trava. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje.

Ob 22.49 je v naselju Tinjan, občina Koper, zagorelo v gozdu. Požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Dekani.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.19 je v Žlebeh v občini Medvode tlelo v kompostniku. Gasilci PGD Preska Medvode so pogasili tlečo vsebino in opravili pregled s termo kamero. 

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.25 je v naselju Kotlje v občini Ravne na Koroškem gorel manjši zabojnik za odpadke, ki sta ga pogasila gasilca PGD Kotlje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 18.17 je v naselju Orehovec, občina Kostanjevica na Krki, iz cisterne v stanovanjski hiši iztekalo kurilno olje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so preprečili nadaljnjo iztekanje, preostalo kurilno olje prečrpali in razlit madež posuli z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Celje

Ob 17.09 je na Celjski cesti v Velenju iz delovnega stroja izteklo motorno olje. Gasilci PGD Velenje so madež sanirali z vpojnim sredstvom.

Izpostava Kranj

Ob 9.49 so na dvorišče deponije na Savski loki v Kranju stresli akumulatorske baterije. Baterije so se poškodovale, zato so gasilci GARS Kranj razlito tekočino nevtralizirali z apnom, poškodovane baterije pa preložili v varne posode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.54 je v ulici Ledine v Novi Gorici iz parkiranega osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilca iz Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica sta z vpojnimi sredstvi nevtralizirala razlito gorivo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 7.57 so med Uncem in Planino v bližini gradu Hasberg v občini Postojna našli Neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne varno uničili na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 11.19 se je na Slovenski cesti v Cerkljah na Gorenjskem v vozilo zaklenil otrok. Gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in otoka predali reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.13 so se na Ljubljanski cesti v Domžalah stanovalci zaklenili iz stanovanja, v katerem se je na štedilniku kuhala hrana. Gasilci CZR Domžale so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili stanovalcu vstop za pravočasno ukrepanje. Na kraju bila prisotna policija.

Ob 8.32 se je v naselju Godič, občina Kamnik, podrlo drevo in padlo v strugo potoka. Gasilci PGD Kamniška Bistrica so drevo odstranili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje, Meteorološke prognoze, so v petek popoldne ob nevihtah ponekod možna krajevna neurja.

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14) je s strani Uprave RS za zaščito in reševanje velika požarna ogroženost naravnega okolja od 8. julija 2022 dalje razglašena:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že z 22. junijem 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.