Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. julija 2022

Neurja

V poznih večernih urah so neurja zajela predvsem del Gorenjske in osrednjo Slovenijo. Močan veter je podiral drevesa in razkrival strehe, meteorna voda je zalila nekaj objektov. Zabeležili smo 34 dogodkov, največ v občinah Ljubljana, Železniki in Škofja Loka. Na avtocesti Kozarje–Brezovica je podrto drevje oviralo promet, eno drevo pa je poškodovalo osebno vozilo. Posledice neurij so odpravljali gasilci 19 prostovoljnih gasilskih društev in ene poklicne enote ter delavci drugih pristojnih služb.

 

Udari strel

Izpostava Kranj

Ob 14.56 je na Malem Triglavu prišlo do udara strele, pri čemer je bilo poškodovanih 16 planincev, od tega dva težje. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana, Kranjska Gora in Rateče so skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku in helikopterjem slovenske policije zaradi megle ostali ujeti na Kredarici. Dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) s helikopterjem Slovenske vojske je prepeljala gorske reševalce čim višje na goro, da so lahko čim prej nudili pomoč poškodovanim. Ob 20.30 je helikopter Letalske policijske enote (LPE) izkoristil vremensko izboljšavo in prepeljal dva huje poškodovana planinca v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Ostali lažje poškodovani so prenočili na Kredarici pod nadzorom zdravnice. Transport v dolino bodo organizirali v zgodnjih jutranjih urah.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.10 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 19.54 je na cesti Cerklje ob Krki–Veliko Mraševo, občina Brežice, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča in z vozilom pristala v obcestnem jarku. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so proti naletno in požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili baterijo na vozilu, posipali iztekle motorne tekočine, z dvigalom postavili vozilo na cestišče in nudili pomoč policiji in avto vleki. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 0.15 sta na Bleiweisovi cesti v Kranju, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in očistili po vozišču razlite motorne tekočine.

Ob 17.57 se je v Stražišču v občini Kranj osebno vozilo zaletelo v parkirano vozilo in se prevrnilo na streho. Gasilci GARS Kranj so vozilo postavili nazaj na kolesa odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.25 je na Glavnem trgu v Mengšu osebno vozilo pri premiku na parkirišču zbilo peško. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik in Mengeš so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi ponesrečenke.

Izpostava Maribor

Ob 13.41 sta na Rogaški cesti v Poljčanah trčila osebno vozilo in motorno kolo. Posredovali so gasilci PGD Slovenska Bistrica, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanega motorista. Aktiviran je bil helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP v Mariboru in ponesrečenca prepeljal na zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.18 je na cesti Motovilci–Domajinci, v naselju Krašči, občina Cankova voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča in z vozilom pristala v obcestnem jarku. Gasilci PGD Murska Sobota so proti naletno in požarno zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.11 sta v Rumanji vasi, občina Straža, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi, usmerjali promet do prihoda policije, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so dve osebi oskrbeli na kraju, nadaljnje pomoči nista potrebovali. Dežurni delavec cestnega podjetja je kraj prometne nesreče zavaroval s prometno signalizacijo.

Ob 13.19 sta v Škocjanu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Škocjan so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so ponesrečeno osebo oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 15.17 je na Titovi cesti v Postojni pri črpalki OMV prišlo do naleta treh osebnih vozil. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 0.40 je v naselju Brezje pri Veliki Dolini, občina Brežice, zagorela fasada na stanovanjskem objektu. Požar je pogasil lastnik sam, gasilci PGD Velika Dolina in Obrežje pa so objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 16.18 je v Ulici Alojza Valenčiča v Izoli zagorelo stanovanje v pritličju stanovanjskega bloka. Stanovalec je še pred prihodom gasilcev s pomočjo gasilnika pričel gasiti požar. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Izola so požar pogasili in prezračili zadimljeno stopnišče ter iz poškodovanega stanovanja iznesli ožgane stvari. Dve osebi, ki sta se nadihali dima, so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Izola, reševalci Reševalne službe slovenske Istre pa so ju prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.05 je v podjetju Menina v Šmarci, občina Kamnik, pri vzdrževalnih del zagorelo ostrešje industrijskega objekta. Zaposleni so požar omejili, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Šmarca, Kamnik, Duplica in Homec, ki so odstranili del pločevine in pregledali objekt s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.40 je v naselju Puščava, občina Mokronog-Trebelno, v garaži gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Mokronog so omejili in pogasili požar, v katerem sta bila v celoti uničena vozilo in garažni objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 18.04 se je vnela kosilnica na travniku ob cesti Sušak–Lisac v občini Ilirska Bistrica. Iz kosilnice se je požar razširil na travo. Požar so pogasili gasilci PGD Jelšane in Ilirska Bistrica. Zgorela je kosilnica in okoli 100 kvadratnih metrov suhe trave.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 13.08 je ponovno zagorelo v bližini vasi Topolovec v občini Koper. Gasilci JZ GB Koper, Enota za gašenje požarov v naravi (tečajniki Gasilske zveze GZS) iz Sežane in prostovoljna gasilska društva iz Gradina in Babičev so požar lokalizirali in nato še izdatno zalili z vodo. Na površini okoli 5000 kvadratnih metrov je gorela predvsem trava, nekaj grmičevja in gozda.

Izpostava Kranj

Ob 19.20 so na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah goreli odpadki. Pogasili so jih gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.07 je na Kališnikovem trgu v Ljubljani nenadzorovano gorelo odpadno vejevje in nesnaga na površini osmih kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in požar pogasili.

Ob 12.34 so gasilci GB Ljubljana pogasili okoli 15 kvadratnih metrov podrasti in suhih vej v gozdu pri Koseškem bajerju v Ljubljani. Ogenj so pogasili z vodo in prekopali žarišča.

Ob 13.43 je gorela pšenica na polju ob Cesti v Gorice v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar na površini okoli 1200 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.04 sta v bližini vasi Opatje selo, občina Miren-Kostanjevica, gorela grmičevje in trava na težko dostopnem terenu. Gasilci PGD Kostanjevica na Krasu, Dornberk, Šempeter, Renče-Vogrsko, Nova Gorica, Kanal, Dobrovo, tečajniki GZS - Industrijska gasilska enota (IGE) in Komen ter poklicna gasilska enota JZ GRD Nova Gorica so požar ob pomoči helikopterjev Slovenske vojske in italijanske civilne zaščite pogasili. Dodatno nevarnost na požarišču so predstavljala neeksplodirana ubojna sredstva, zato sta posredovala tudi pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije. Zgorelo je od 6 do 7 ha trave, grmičevja in borovcev. Preko noči so požarišče nadzirali gasilci PGD Selo, Ajdovščina, Šmarje, Col, Vipava, Vrhpolje, Podnanos in poklicni gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Ob 13.11 sta nad vasjo Trnje, občina Pivka, gorela podrast in grmičevje. Gasilci PGD Pivka, Košana, Zagorje, Palčje, Postojna, Razdrto, Studenec, Hruševje, Šmihel - Landol, Studeno in Slavina so ob pomoči helikopterja SV požar pogasili. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zagotovili bazen, kjer je helikopter zajemal vodo za gašenje. Pogorelo je približno 5 hektarjev površine na težko dostopnem terenu. Preko noči je na požarišču ostala požarna straža.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.07 je na Zasavski cesti, občina Litija, gorela vsebina trideset kubičnega zabojnika za zbiranje odpadnega papirja. Posredovali so gasilci PGD Litija in požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 17.27 je v Kidričevi ulici v Postojni gorel smetnjak. Požar so pogasili gasilci PGD Postojna.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Na Železnikovi ulici v Mariboru je prišlo do iztekanja motornega olja iz parkiranega vozila. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so z absorbcijskim sredstvom posipali razlito motorno olje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 8.31 je našel krajan topovsko granato v gozdu med naseljema Stomaž in Razguri v občini Sežana. Posredovala sta pripadnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorska regije in odstranila topovsko granato kalibra 75mm. Nevarno najdbo ameriškega izvora iz časa 2. svetovne sta prepeljala do uničenja v ustrezno skladišče.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Ob 8.12 je bila zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju motena oskrba s pitno vodo v Ulici IX. korpusa in Ulici Alojza Valenčiča v Izoli. Pristojna služba Rižanskega vodovoda je okvaro odpravila do 14. ure.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.49 so v Pucovi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč invalidni osebi, ki je padla s postelje.

Ob 22.37 so v Pohorski ulici v Celju gasilci PGE Celje v spremstvu policistov vstopili v stanovanje, kjer se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.04 so gasilci PGD Kobarid iz ordinacije zobne ambulante v Kobaridu, izčrpali približno 50 litrov vode, ki je iztekala zaradi okvare stroja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14) je s strani Uprave RS za zaščito in reševanje velika požarna ogroženost naravnega okolja od 8. julija 2022 dalje razglašena:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že z 22. junijem 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.