Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. julija 2022.

Neurje

Preko dneva so gasilci in druge pristojne službe odstranjevali posledice neurja dne 15. 7. 2022, ki je v poznih večernih urah zajel predvsem del Gorenjske in osrednje Slovenije. Gasilci štirih prostovoljnih društev so posredovali na 11 lokacijah v občinah Dobrova-Polhov Gradec, Ljubljana, Slovenj Gradec in Železniki. Gasilci so prekrivali poškodovane strehe objektov, odstranjevali poškodovane veje ter v Ljubljani na Tržaški cesti odstranili podrto drevo z osebnega vozila.

Močan veter

Izpostava Trbovlje

Ob 22.54 se je na Veličkovi cesti v Hrastniku zaradi neurja podrlo drevo in poškodovalo osebno vozilo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hrastnik so razžagali in odstranili podrto drevo s ceste in z vozila. Na kraju je bila prisotna policija Policijske postaje (PP) Hrastnik.

Ob 22.54 se je na cesti 1. maja v Hrastniku zaradi neurja podrlo drevo in poškodovalo drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Hrastnik so razžagali in odstranili podrto drevo. Upravljalec javne razsvetljave pa je odstranil poškodovan drog.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 13.49 se je v kraju Logarska Dolina, občina Solčava, podrla lesena konstrukcija in poškodovala občanko. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so poškodovanko oskrbeli, posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu pa jo je prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Solčava so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Postojna

Ob 11.24 se je med Kobjeglavo in Tomačevico, občina Komen, traktor prevrnil v kotanjo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Komen so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom stabilizirali traktor ter omogočili dostop reševalcev NMP Sežana do poškodovanega traktorista. Reševalcem so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanca do helikopterja SV in zavarovali kraj njegovega pristanka. Traktor so iz kotanje dvignili na polje. Poškodovanec je bil prepeljan v UKC Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 15.30 je helikopter SV z ekipo HNMP na krovu poletel v Izolo in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja in pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.33 se je v Šentjanžu, občina Sevnica, po pobočju travnika prevrnilo osebno vozilo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in izvlekli vozilo na cestišče. Poškodovani osebi so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sevnica.

Izpostava Koper

Ob 13.30 se je na stranski cesti med hoteli Belveder in Strunjanom, občina Izola, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci JZ GB Koper so na kraju dogodka nudili pomoč zdravstvenemu osebju ter zavarovali kraj nesreče. Poškodovanega motorista so reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Piran odpeljali v izolsko bolnišnico.

Ob 14.01 se je na šmarski cesti pred vasjo Srgaši, občina Koper, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč zdravstvenemu osebju in policiji. Poškodovanca so reševalci prehospitalne enote ZD Koper odpeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 22.31 je v naselju Podjelje, občina Bohinj, voznik izgubil nadzor nad vozilom in zapeljal s ceste. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom rešili voznika, odklopili akumulator ter vozilo z dvigalom izvlekli nazaj na cesto. Voznika so reševalci NMP Bled odpeljali na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.20 je na izvozu z avtoceste v Grosupljem osebno vozilo skrenilo s poti in se po vožnji po bankini prevrnilo na bok ter obstalo na spodnjem cestišču. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci PGD Grosuplje in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo in jo predali reševalcem NMP ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in vozilo postavili na kolesa.

Ob 13.16 je na dolenjski avtocesti za priključkom Ivančna Gorica v smeri Novega mesta vozilo zapeljalo s ceste v brežino in nato na strehi obstalo na prehitevalnem voznem pasu. Gasilci PGD Stična, Trebnje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč štirim poškodovanim osebam in jih predali v oskrbo reševalcev NMP. Vozilo so postavili nazaj na kolesa ter z absorbentom posuli po izteklih motornih tekočinah.

Ob 15.48 je na Zaloški cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v zadnji del parkirane tovorne prikolice. Prometno zavarovanje so izvedli gasilci podjetja Petrol, ki so bili v času dogodka v bližini, gasilci GB Ljubljana pa so izvedli stabilizacijo prikolice. S tehničnim posegom so iz vozila rešili ukleščenega voznika in ga predali v oskrbo reševalcev NMP, s tehničnim posegom izvedli dvig prikolice in izvlek vozila ter odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.04 se je na cesti Trenta–Vršič pri padcu z motociklom poškodovala motoristka. Posredovali so gasilci PGD Bovec in reševalci NMP Tolmin. Poškodovano motoristko so z reševalnim vozilom prepeljali v Trento, od koder je bila s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 16.34 sta na cesti med Divačo in Sežano, občina Sežana, trčili osebni vozili. Ena oseba se je lažje poškodovala. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Sežana.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.20 je v Termoelektrarni Šoštanj med opravljanjem vzdrževalnih del na prostem prišlo do manjšega požara, katerega so delavci pogasili sami. Gasilci PGD Šoštanj - mesto so zavarovali kraj ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 11.26 je v ulici Podlubnik v Škofji Loki gorelo v kuhinji stanovanja v 1. nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Škofja Loka in Stara Loka so pogasili požar, iz stanovanja rešili dva stanovalca in ju predali v oskrbo NMP ter prezračili stanovanje in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 13.37 je na Cesti Ivana Cankarja na Jesenicah zagorelo v kletnem prostoru stanovanjske hiše. Gasilci GARS Jesenice in PGD Koroška Bela so požar pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 11.44 je v gozdu ob Poti Roberta Blinca v Ljubljani tlela podrast na površini desetih kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.15 so nad naseljem Trnje v občini Pivka gasilci PGD Pivka, Palčje, Košana in Zagorje nadaljevali z gašenjem požara. Ob 13.22 je bil požar lokaliziran in ob 16.44 dokončno pogašen. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Palčje.

Izpostava Postojna

Ob 1.45 je v bližini naselja Veliki Dol, občina Sežana, v bližini meje z Italijo, zaradi udara strele zagorel mešan gozd na težko dostopnem terenu. Posredujejo gasilci ZGRS Sežana ter PGD Sežana, Lokev, Povir in dežurna ekipa tečajnikov za Gašenje v naravnem okolje Gasilske zveze Slovenije (GNO GZS). Požar je lokaliziran, pogorelo je okoli 5000 kvadratnih metrov površine. Samo gašenje še poteka.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.41 vso v bližini smučarsko skakalnega centra v Mostecu v Ljubljani goreli štirje zabojniki za smeti. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Zabojniki so uničeni, ogenj je ožgal tudi bližnje drevo.

Ob 20.29 so v Fabianijevi ulici v Ljubljani, na igrišču osnovne šole, gasilci GB Ljubljana pogasili goreče smeti.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 14.40 so v naselju Spodnje Gorje, občina Gorje, gasilci PGD Bled vpojno sredstvo posuli po izteklih motornih tekočinah na cestišču.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.47 so v Šarfovi ulici v Kobaridu gasilci PGD Kobarid z vpojnim sredstvom posuli manjšo količino izteklega motornega olja.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.22 se je na regionalni cesti Gabrsko–Podmeja, občina Trbovlje, prevrnil voznik z motornim kolesom. Iz motorja je izteklo olje. Gasilci PGD Trbovlje mesto so madež posuli z vpojnim sredstvom in očistili cestišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 13.03 je v Jamovi ulici v Ljubljani v stanovanju pri kotličku iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so v prisotnosti policije vstopili v stanovanje, zaprli vodovodni ventil in posesali izteklo vodo po prostoru.

Ob 13.59 je v Jakčevi ulici v Ljubljani iz ogrevalnega sistema iztekala voda. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so cev zatesnili in sanirali površino razlitja.

Izpostava Maribor

Ob 14.25 so v Slovenski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor z objekta odstranili strešno opeko, ki je ogrožala mimoidoče.

Ob 23.00 so v Štrekljevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili šest oseb.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.10 so v Gornji Radgoni gasilci PGD Gornja Radgona s tehničnim posegom odprli vrata zaklenjenega avtomobila, v katerem je bil ujet otrok.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.03 je ulici Slavka Gruma v Novem mestu iztekala voda iz hidranta v hodniku večstanovanjskega objekta. Gasilci GRC Novo mesto so zaprli ventil in ustavili iztekanje vode ter svetovali, da pooblaščeni vzdrževalec zadevo dokončno sanira.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14) je s strani Uprave RS za zaščito in reševanje velika požarna ogroženost naravnega okolja od 8. julija 2022 dalje razglašena:

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, ter v občini Nova Gorica na območju južno od rek Branica in Vipava.

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že z 22. junijem 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.