Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. julija 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.40 je na Jezerski Kočni, občina Jezersko, obtičala planinka. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jezersko so jo s pomočjo helikopterja Letalske policijske enote (LPE) ter dežurne ekipe GRS na Brniku nepoškodovano prepeljali v dolino.

Ob 17.46 se je v ferati Češka Koča, občina Jezersko, poškodovala planinka. Gorski reševalci GRS Jezersko so jo ob pomoči helikopterja LPE ter dežurne ekipe GRS na Brniku oskrbeli ter jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.14 si je planinka na Prehodavcih v občini Bovec poškodovala zapestje. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec in helikopter LPE z dežurno ekipo GRS na Brniku. Poškodovano so prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 17.18 se je v Podgradu, občina Šentjur pri Celju, krajan poškodoval pri košnji na travniku. Gasilci PGD Šentjur so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri prenosu poškodovanega do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.13 se je na Sv. Lenartu nad Škofjo Loko, občina Škofja Loka, poškodovala oseba. Posredovali so reševalci NMP Škofja Loka, ki so osebo oskrbeli ter jo ob pomoči helikopterja Slovenske policije in dežurne ekipe GRS na Brniku prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 12.09 sta na krožišču v Pradah, občina Koper, trčila osebno vozilo in motorist. Poškodovanega motorista so na kraju oskrbeli reševalci Reševalne službe slovenske Istre. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so počistili iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.00 je na južni ljubljanski obvoznici prišlo do trka treh osebnih in dveh tovornih vozil. Ob prihodu gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana na kraj dogodka, so bile vse osebe že na varnem in izven vozil. Eno, lažje poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP. Gasilci GB Ljubljana so na enem vozilu odklopili akumulator in iztekle motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom. Udeležencem so nudili pomoč in jim zagotovili pitno vodo. Motorni prostor najbolj poškodovanega vozila so prisotni preventivno prekrili z gasilnim prahom, saj se je po trku iz vozila kadilo.

Ob 18.23 sta na cesti Rovte–Žiri v občini Logatec trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev nudili prvo pomoč poškodovanima osebama, odklopili akumulatorje in sanirali iztekle tekočine.

Ob 23.48 so gasilci GB Ljubljana posedovali na prometni nesreči na Šmartinski cesti v Ljubljani, v kateri sta trčili osebni vozili in kolo z motorjem. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje ter posuli iztekle tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.26 je na cesti Murska Sobota–Bakovci, občina Murska Sobota, osebno vozilo trčilo v betonski steber. Ena oseba se je hudo poškodovala. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota in policiji. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.06 je na hitri cesti (HC) H4 Vrtojba - Ajdovščina pred izvozom Vogrsko, občina Renče-Vogrsko v prometni nesreči več osebnih vozil naletelo na kamionsko pnevmatiko na vozišču.  Pri tem je nastala le materialna škoda na vozilih. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica. Zavarovali so kraj nesreče do prihoda policije in delavcev Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a) ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine na cestišču. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 17.35 je v krožišču na Partizanski cesti v Sežani sta trčila motorist in osebno vozilo, pri čemer se je motorist poškodoval. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Sežana.

Izpostava Ptuj

Ob 14.02 je v naselju Dolič, občina Destrnik, voznica osebnega vozila zapeljala s cestišča. Gasilci PGD Ptuj so oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Ptuj, odklopili akumulator in pomagali pri izvleki vozila na cestišče. Poškodovanko so prepeljali z reševalnim vozilom v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.51 je na cesti Ožbalt–Kapla na osebno vozilo padlo drevo. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor. Drevo bodo odstranili pristojni gozdarji.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 21.27 je na Hmeljski cesti v Kostanjevici na Krki zagorela elektro omarica na stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Kostanjevica na Krki in Prekopa so požar pogasili in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Dežurni delavec Elektra Celje je poskrbel za odklop elektrike.

Izpostava Koper

Ob 11.53 so na Ankaranski cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper pogasili manjši požar v kanalizacijskem jašku.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.25 se je v stanovanju na Viški cesti v Ljubljani žgala pozabljena hrana na štedilniku pri čemer se je zadimilo po objektu. Pred prihodom gasilcev je lastnik že sam odstavil hrano s  štedilnika in prezračil stanovanje. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so prezračili še stopnišče bloka ter pregledali kuhinjo.

Izpostava Maribor

Ob 12.48 so gasilci JZ GB Maribor posredovali na bencinskem servisu na Ptujski cesti v Mariboru , kjer je zaradi pregrevanja zagorel kompresor za zrak. Do prihoda gasilcev je požar uspelo pogasiti zaposlenim, gasilci pa so odprli omarico, kjer je nameščen kompresor in s termovizijsko kamero preverili temperaturo.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.42 je ob cesti Črnomelj—Črmošnjice pri naselju Petrova vas, občina Črnomelj, gorelo avtobusno postajališče. Požar so pogasili gasilci PGD Črnomelj.

Ob 19.57 je v naselju Lokve, občina Črnomelj, gorel stanovanjski objekt. Gasilci PGD Črnomelj so požar omejili in pogasili, prezračili prostore, iznesli ožgane predmete ter s termovizijsko kamero pregledali območje požara. Prisoten je bil tudi dežurni delavec Elektro Ljubljana, ki je izklopil elektriko.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.06 je bilo na Brodarjevem trgu v Ljubljani slišati močan pok, na kraju pa se je kadilo izpod pokrova motorja osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so vozilo pregledali s termovizijsko kamero in našli manjši kos tleče izolacije, ki so jo odstranili, motorni del s spodnje strani pa preventivno zalili z vodo. Domnevajo, da je bil vzrok pirotehnično sredstvo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 4.46 je pri Izolski bolnišnici gorel kup odpadkov. Ogenj so pogasili gasilci PGD Izola in JZ GB Koper

Ob 20.38 so ob povezovalni cesti Smokvica–Lukini, občina Koper, gasilci JZ GB Koper, PGD Movraž in PGD Dekani pogasili požar grmičevja, na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Ob 22.24 je ob železniški progi med Rižano in Hrastovljami, občina Koper, gorelo pet železniških pragov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper ter PGD Dol in Dekani.

Ob 23.23 je med Slavnikom in Grmado, občina Koper, na težko dostopnem terenu, na površini okoli 4000 kvadratnih metrov gorel gozd, trava in grmičevja. Požar površine okoli 4000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper ter PGD Osp in Dekani.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.25 je ob Vojkovi cesti v Ljubljani v zapuščenem delu Stožic gorela plastika. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.44 je zagorelo strnišče med naseljema Gorica in Šalamenci, občina Puconci. Gasilci iz PGD Gorica, PGD Puconci in PGD Šalamenci so pogasili požar, ki je zajel okrog 3000 kvadratnih metrov površine.

Izpostava Nova Gorica

Tekom včerajšnjega dneva se je nadaljevalo gašenje požara med Renškim vrhom in naseljem Temnica v občini Miren-Kostanjevica. Požar je gasilo 425 gasilcev iz 81 prostovoljnih gasilskih društev, Industrijske gasilske enote Gasilske zveze Slovenije (GZS) tečajniki in Enote za podporo vodenju MOL ob pomoči dveh helikopterjev Slovenske vojske, dveh helikopterjev Civilne zaščite Furlanije-Julijske krajine in helikopterjem Slovenske policije. V popoldanskih urah je bil požar pod nazorom, gasilci pa so čistili posamezne robove požarišča in posamezna žarišča. Na delu je ostal policijski helikopter. Po prvih podatkih je zgorelo okoli 400 hektarov borovega gozda in podrastja. Posebna nevarnost so pri gašenju predstavljala neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, zaradi česar so na terenu tudi pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodirani ubojnimi sredstvi. Preko noči bo ostalo na požarišču predvidoma 200 gasilcev.

Ob 18.07 je zagorela suha trava v Bevkovi ulici v Ajdovščini. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so pogasili ogenj na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 13.07 so gasilci PGD Ceršak in Šentilj v Slovenskih Goricah posredovali v podjetju na Tovarniški cesti v Ceršaku, kjer je zagorel večji komunalni zabojnik z mešanimi odpadki. Požar so pogasili, za odvoz in sanacijo pa bo poskrbel lastnik podjetja.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Postojna

Ob 8.44 so v naselju Kozina, v občini Hrpelje-Kozina delavci pri gradbenih delih na Gozdni poti poškodovali plinsko cev. Pred prihodom gasilcev PGD Materija in ZGRS Sežana so delavci že zaprli ventil. Gasilci so na kraju preverili možnost uhajanja plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 17.51 se je na avtocesti v Dekanih v občini Koper močno kadilo iz osebnega vozila. Gasilci JZ GB Koper so na kraju ugotovili, da je prišlo do tehnične okvare motorja. Razlite motorne tekočine so posuli z vpojnim sredstvom ter odklopili akumulator. Delavci DARS so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Kranj

Ob 9.32 je na Spodnjem plavžu na Jesenicah iztekalo gorivo iz vozila. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so preprečili nadaljnje iztekanje in onesnaženje posuli z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.47 so opazili onesnaženo cestišče na Smrečnikovi ulici v Novem mestu. Madež se je raztezal do Seidlove ceste v dolžini približno pet kilometrov. Razmastili so ga poklicni gasilci GRC Novo mesto in dežurni delavec cestnega podjetja iz Novega mesta.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.04 je posredoval pripadnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije v Rožni Dolini v občini Nova Gorica, kjer je občanka na vrtu našla Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Odstranil je topovsko granato kalibra 75 mm, mase 6,2 kg, topovsko granato kalibra 104 mm, mase 15,5 kg in minometno mino kalibra 50 mm, mase 3,5 kg. Nevarne najdbe italijanske izdelave iz 1. svetovne vojne, je do uničenja uskladiščil v primernem skladišču.

Ob 14.46 so na požarišču požara v okolici Renškega vrha, občina Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili neeksplodirana ubojna sredstva v skupni teži 462,35 Kg. Vse najdbe so iz obdobja prve svetovne vojne do leta 1991. Najdbe so italijanskega, avstrijskega, francoskega, nemškega in jugoslovanskega izvora.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 9.10 je v Šempetrski ulici v Kranju v zaklenjenem osebnem vozilu ostal otrok. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata vozila ter otroka predali mami.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.08 so v ulici Stegne v Šmarci, občina Kamnik, gasilci PGD Šmarca prekrili dva kvadratna metra odkrite strehe.

Izpostava Maribor

Ob 11.55 so v Bračičevi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Polskava s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje, Meteorološke prognoze, bo od srede naprej po nižinah v večjem delu Slovenije sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglaša zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.