Skoči do osrednje vsebine

Vlada in sindikati nadaljevali pogajanja

Na seji pogajalske komisije so se ponovno sestali vladna pogajalska skupina in reprezentativni sindikati javnega sektorja.
Udeleženci seje sedijo za ovalno veliko mizo (cca 80 oseb), pred njimi so namizni mikrofoni, v ozadju s stropa visi lestenec, vidni so ekrani na stenah v dvorani

Seja pogajalske komisije | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Po tem, ko so sindikati na pogajalski seji 4. julija ostro zavrnili vladni predlog, po katerem bi zaposleni v javnem sektorju prejeli enkratni draginjski dodatek v obliki poračuna regresa za letni dopust, je vladna stran na današnjo sejo pogajalske skupine prinesla povsem drugačen predlog.

Sindikatom javnega sektorja vladna stran predlaga uskladitev vrednosti plačnih razredov v višini štirih odstotkov. To predstavlja polovico s strani Urada RS za makroekonomske analize in razvoj napovedane osemodstotne inflacije za letošnje leto.

Predlog bi v veljavo stopil ob izplačilu septembrskih plač (oktobra), konec leta pa bi vlada ob poznavanju dejanske višine inflacije slednjo naslovila v celoti - 60 odstotkov inflacije bi naslovili z uskladitvijo vrednosti plačnih razredov, 40 odstotkov pa z odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju.

Sindikati se danes do vladnega predloga niso opredeljevali, so pa predstavili svoj predlog, in sicer predlagajo uskladitev vrednosti plačnih razredov v višini 12 odstotkov.

Do prihodnje seje pogajalske komisije, ki bo v ponedeljek, 29. avgusta, bodo sindikati vladni predlog preučili ter se nato na seji nanj tudi odzvali.