Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. julija 2022

Potresi

Izpostava Kranj

Ob 13.37 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Brezij, 39 km severozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci naselij Vrbnje, Zgornje Vetrno in Bistrica pri Tržiču. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.49 je na poti med Planiko in Malim Triglavom planinko zadel kamen v čelado, pri čemer je izgubila zavest. Posredoval je helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Gorske reševalne službe (GRS) na Brniku, ki je poškodovano osebo prepeljal na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 12.05 je na poti proti Martuljškim slapovom, občina Kranjska Gora, planinka padla in se poškodovala. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so jo na kraju oskrbeli in prenesli v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.36 se je v bližini naselja Zavrh pri Borovnici jadralec z zmajem pri letu zapletel med veje dreves in se huje poškodoval. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Borovnica in Padež, Pokojišče, Zavrh so poškodovanca rešili iz padala. Reševalci NMP UKC Ljubljana in NMP Zdravstvenega doma (ZD) Vrhnika so ga oskrbeli, reševalci GRS Ljubljana pa so ga z dežurno ekipo GRS Brnik s helikopterjem SV prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 18.37 je bil aktiviran helikopter Slovenske vojske (SV) z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku, ki je prepeljal poškodovanega otroka iz kampa v Zgornjih Dupljah v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.12 je posredoval helikopter Slovenske vojske z medicinsko ekipo UKC Ljubljana v Šempetru pri Novi Gorici, ki je iz Splošne bolnišnice Franca Derganca prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.33 je na Zdraviliški cesti v Podčetrtku osebno vozilo trčilo v krožišče. Gasilci PGD Podčetrtek in PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Eno poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Šmarje pri Jelšah.

Ob 17.44 sta na avtocesti iz predora Ločica v občini Vransko zaradi počene pnevmatike na tovornem vozilu trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč Policiji in delavcem Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS). Reševalci NMP so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Maribor

Ob 14.01 sta v naselju Spodnji Slemen, občina Selnica ob Dravi, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili osebo in jo predali reševalcem NMP Maribor. Reševalci so prepeljali dve poškodovani osebi v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.56 je na cesti Most na Soči–Čepovan v občini Tolmin, motorist zdrsnil s cestišča v prepad. Posredovali so gasilci PGD Tolmin in GRS Tolmin, ki so zavarovali kraj nesreče, z vrvno tehniko poškodovanega potegnili na cestišče in ga prenesli v oskrbo NMP Tolmin. Posredoval je helikopter Slovenske vojske in ponesrečenega prepeljal na zdravljenje v bolnišnico.

Ob 19.22 sta na hitri cesti Selo – Ajdovščina, občina Ajdovščina, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na kombiju in nevtralizirali po vozišču razlite tekočine. Poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ajdovščina in jo nato prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 16.09 so na avtocesti pri izvozu Kozina, občina Hrpelje-Kozina, v naletu trčila tri tovorna vozila. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana ter sanirali izlite motorne tekočine in cestišče. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v SB Izola.

Ob 18.07 je na Primorski avtocesti med Kozino in predorom Kastelec, občina Hrpelje-Kozina, padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Materija in JZ GB Koper so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanca so prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.17 sta na Partizanski cesti v Mežici trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so protipožarno zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, poškodovan motor odstranili z vozišča in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 02.03 je v podjetju na Delavski cesti v Slovenskih Konjicah zagorel delovni stroj. Požar so do prihoda gasilcev pogasili zaposleni. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, delovni stroj pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.14 je na ulici Za progo v Ljubljani gorela baraka v velikosti okoli 15 kvadratnih metrov. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Kozarje so požar pogasili z vodo, žarišče razkopali in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.09 je v naselju Gorenje Dole, občina Škocjan, zagorel kmetijski objekt velikosti 15 x 30 metrov s sončno elektrarno na strehi. Gasilci PGD Škocjan, Bučka, Dobrava, Dolenje Dole, Grmovlje, Tomažja vas, Zagrad in PGD Zbure iz občine Šmarješke Toplice so pogasili požar in preprečili nadaljnjo širitev ognja na sosednje objekte. V požaru je zgorel objekt in več kmetijske mehanizacije ter delovnih strojev. Obveščene so bile pristojne službe, na kraju požara je bil tudi dežurni delavec Elektro Ljubljana.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 0.27 sta v bližini naselja Kerinov grm v občini Krško zagorela dva odslužena vozila in grmičevje. Požar so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Celje

Ob 18.26 je v naselju Šmihel nad Mozirjem, občina Mozirje, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Mozirje so požar, ki je vozilo uničil v celoti, pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 11.02 je na železniški postaji Šentilj v Šentilju v Slovenskih Goricah, je na železniškem vagonu zagorel premog. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Šentilj so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. V času intervencije je bil ustavljen železniški promet in odklopljena elektrika na železniški infrastrukturi.

Ob 20.19 je v Ložnici, občina Makole, zagorel traktor. Požar na traktorju so v večjem delu pogasili občani še pred prihodom gasilcev PGD Makole, ki so nato požar dokončno pogasili in odklopili akumulator.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.30 je v naselju Vidanovci, občina Ljutomer, zagorelo osebno vozilo. Požar, v katerem je avtomobil delno zgorel, so pogasili gasilci PGD Ljutomer in Vogričevci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.55 so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Col na Predmeji v občini Ajdovščina nudili pomoč krajanu, ki mu je med vožnjo zagorelo vozilo v predelu motorja. Zavarovali so kraj dogodka, preventivno pregledali vozilo in odklopili akumulator.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.07 je pri naselju Zajčji Vrh pri Stopičah, občina Novo mesto, gorelo kombinirano vozilo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Dolž so požar pogasili, opravili pregled s termovizijsko kamero, pomagali vlečni službi, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 10.28 so na pogorišču ob povezovalni cesti Smokvica–Lukini, občina Koper, kjer je gorelo predhodnega dne, ponovno opazili dim. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Movraž, ki so ponovno zalili požarišče.

Ob 13.02 je zagorelo v bližini stanovanjskih blokov na Obrtni ulici v Izoli. Še pred prihodom gasilcev, so stanovalci sami pričeli z gašenjem požara. Dokončno so ga pogasili gasilci JZ GB Koper. Gorela je trava in grmičevje na površini okoli100 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 21.59 je v naselju Begunje na Gorenjskem, občina Radovljica, zagorelo na nepogašenem kurišču. Kurišče so pogasili gasilci PGD Begunje na Gorenjskem.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.57 je na Cesti na Brod v Ljubljani gorela trava in grmičevje na površini okoli 1800 kvadratnih metrov. Požar se je širil po travniku in v gozd. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so požar pričeli gasiti iz dveh strani in ga hitro omejili. Žarišča so še prekopali in požar dokončno pogasili.

Ob 14.41 je zagorelo v naselju Mokri Potok, občina Kočevje. Gasilci PGD Kočevska Reka in Kočevje so pogasili požar v velikosti 400 kvadratnih metrov trave in podrasti.

Ob 17.46 je na Poti Roberta Blinca v Ljubljani sredi gozda gorel kup listja in vej. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška.

Ob 21.11 je ob Obvozni cesti v Ljubljani zagorela trava. Požar na površini okoli petih kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 20.56 je v ulici Pod nadvozom v naselju Hotinja vas, občina Hoče–Slivnica, gorela podrast. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Hotinja vas.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.30 je zagorela trava ob avtocesti Murska Sobota–Lendava, pri odcepu za Dolgo vas. Požar so pogasili gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava in PGD Lendava. Zgorelo je približno 3 hektarje travnate površine.

Izpostava Nova Gorica

Preko noči iz 18. na 19. 7. 2022 je na požarišču Renški vrh, občina Miren–Kostanjevica, ostalo večje število gasilcev, ki so opravljali požarno varovanje v primeru ponovnega izbruha. Tekom dne je na požarišče prišlo čez 200 gasilcev iz različnih gasilskih regij, ki so pregledovali in čistili robove požara ter gasili manjše ponovne izbruhe.

Okoli 12.30 je zagorelo na lokaciji Opatje selo – Miren v občini Miren-Kostanjevica. Požar se je razširil še na italijansko stran meje. Požar na površini okoli 200 hektarov gasi 210 gasilcev iz 58 prostovoljnih gasilskih društev in dveh poklicnih enot. Pri gašenju sodeluje Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, dva helikopterja Slovenske vojske, helikopter Slovenske policije in transportno letalo SV Pilatus. Zaradi požara je zaprta cesta Miren–Kostanjevica, sistemski operater prenosnega električnega omrežja v Sloveniji pa je izklopil 400kW daljnovod Divača. Dodatno težavo gasilcem na goriškem Krasu povzroča hujša okvara na vodovodnem omrežju Opatje Selo – Sela na Krasu. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije so na območju požara odstranili sedem kosov NUS-a v skupni masi 35,74 kilogramov italijanskega in avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Ob 22.45 je ELES ponovno vklopil 400kW daljnovod Divača.

Ob 20.35 sta ob reki Vipavi v naselju Dombrava, občina Renče–Vogrsko, gorela večja količina smeti in podrastje. Požar so pogasili gasilci PGD Renče–Vogrsko in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Izpostava Postojna

Tekom dneva je pri Brestovici pri Komnu, občina Komen, požar prešel iz italijanske strani na slovensko stran. Požar gasijo gasilci PGD Senožeče, Sežana, Loke, Štjak, Komen, Planina, ZGRS Sežana in tečajniki Gasilske zveze Slovenije (GZS). Cesta Gorjansko – Brestovica je zaprta za ves promet.

Ob 13.17 je ob cesti Materija–Tublje, občina Hrpelje-Kozina zagorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Materija, Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in tečajniki GZS, so požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov pogasili in požarišče dodatno zalili.

Izpostava Ptuj

Ob 22.29 sta v ulici Vide Alič na Ptuju gorela podrast in odpadno vejevje. Požar na površini okoli enega hektarja so pogasili gasilci PGD Ptuj.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 10.44 so gasilci PGD Bled posredovali na Kajuhovi cesti na Bledu, kjer so očistili razlito nafto na parkirišču.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.53 so v Kobaridu našli minometno mino kalibra 81mm, mase 3.75 kg italijanske izdelave iz prve svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila nevarno najdbo in jo uskladiščila do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 6.28 je na Ulici Tončka Dežmana v Kranju, v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom osebo rešili, dvigalo izklopili ter obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.08 so na počivališču Lukovica na štajerski avtocesti v smeri Ljubljane, gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerega se je zaklenil dveleten otrok.

Ob 15.19 so gasilci PGD Dolnji Logatec posredovali na Notranjski cesti v Logatcu, kjer je v stanovanju iztekala voda. Zaprli so vodo in preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 16.21 je v Kočevski Reki, občina Kočevje, v stanovanju starejši občan padel in se poškodoval. Gasilci PGD Kočevska Reka so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP ZD Kočevje, ki so poškodovano osebo oskrbeli ter prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.44 so na Tržaški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč pri prečrpavanju goriva s pnevmatsko črpalko. Prečrpali so okrog 150 litrov goriva.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.14 je na Trgu svobode v Trbovljah iztekala voda iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Trbovlje mesto so ob prisotnosti policistov Policijske postaje (PP) Trbovlje s tehničnim posegom vstopili v prazno stanovanje in zaprli ventil na okvarjenem straniščnem kotličku.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bo v sredo in v naslednjih dneh po nižinah v večjem delu Slovenije sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Požarna ogroženost naravnega okolja – Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglaša zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.