Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh z reprezentativnimi asociacijami lokalnih skupnosti

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Služba vlade za digitalno preobrazbo je gostila virtualno srečanje na temo pametnih mest in skupnosti. Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in njeni strokovni sodelavci so se pogovarjali z reprezentativnimi asociacijami lokalnih skupnosti, Skupnostjo občin Slovenije (SOS), Združenjem mestnih občin Slovenije (ZMOS) in Združenjem občin Slovenije (ZOS).
Video konferenca z ministrico za digitalno preobrazbo in predstavniki reprezentativnih asociacij lokalnih skupnosti

Srečanje ministrice dr. Emilije Stojmenove Duh z reprezentativnimi asociacijami lokalnih skupnosti

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je uvodoma poudarila pomen vloge lokalnih skupnosti pri učinkoviti digitalni preobrazbi. Dodala je, da fokus Službe vlade za digitalno preobrazbo (SDP) niso zamujene priložnosti preteklosti, temveč uspešna prihodnost. Izpostavila je pomen višine razpoložljivih sredstev ter poudarila trenutna in prihodnja prizadevanja Službe za ustrezen delež sredstev na področju digitalizacije slovenskih občin.

Saša Kek (SDP) je predstavila predlog ustanovitve skupne strokovne organizacijske in infrastrukturne točke za digitalni razvoj lokalnih skupnosti. Povedala je, da v Sloveniji že obstaja nekaj gradnikov, ki bi jih občine lahko uporabljale, smiselno pa se je dogovoriti o skupni, enotni infrastrukturi, sodelovalni platformi za lokalne skupnosti.

V okviru Večletnega finančnega okvira za obdobje 2021 – 2027 so sredstva za digitalni razvoj lokalnih skupnosti omejena. Predlog sodelovalnega modela bi lahko prispeval k multiplikacijskim učinkom in bolj uravnoteženemu digitalnemu razvoju lokalnih skupnosti.

V razpravi so sodelovali predstavniki različnih občin, ki so predlog pozdravili in izrekli pripravljenost sodelovanja. Hkrati so opozorili na morebitne izzive in tveganja. Izpostavljena je bila potreba po večjem poudarku na usposabljanju kadrov in dvigu zavedanja o prednostih digitalizacije, tako med občinskimi uslužbenci kot širše. K omenjeni potrebi po miselnem preskoku od gradnje infrastrukture k podatkom in digitalni vključenosti je Aleš Veršič (SDP) dodal, da so podatki temelj prihodnje digitalne preobrazbe in napovedal, da bo smiselno sodelovati ter skupaj oblikovati standarde in poslovne modele.

Na predlog ministrice so dosegli dogovor o pisnem odzivu združenja občin na predstavljeni predlog. Ob koncu se je ministrica vsem zahvalila za sodelovanje v želji po stalni in aktivni komunikaciji v dobro vseh občank in občanov oz. državljank in državljanov.