Skoči do osrednje vsebine

Satelitsko snemanje sistema Copernicus požara na Krasu

Na našo zahtevo od včeraj, stanje požarov na Krasu spremlja tudi sistem Copernicus. Na voljo je prva karta z oceno razsežnosti požara na Krasu.

Copernicus je program Evropske unije za opazovanje Zemlje, ki ga z Evropsko komisijo koordinira in upravlja Agencija Evropske unije za vesoljski program v partnerstvu z Evropsko vesoljsko agencijo in državami članicami Evropske unije.

Na našo zahtevo je sistem pričel izvajati satelitsko snemanje požarov na Krasu. Na spletni strani Copernicus je dostopna prva karta z oceno razsežnosti požara. Narejena je bila z vizualnimi sredstvi na osnovi posnetka, narejenega 21. 7. ob 9:54 s satelitom SPOT6/7. Gre za grobo oceno požarišča, ker zaradi včerajšnjega gostega dima natančnejša ni bila mogoča. V času snemanja je bila na območju interesnega območja 40 odstotna oblačnost. V pripravi so nove, natančnejše karte.

Dogajanje lahko spremljate na zgornji spletni povezavi. Številka aktivacije sistema Copernicus EMS je EMSR604 - Forest Fire in South-Western Slovenia.

Satelitska slika ki označuje območje Krasa in z rumeno obarvana požarišča.

Karta razsežnosti požara na Krasu. | Avtor: Copernicus EMS