Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. julija 2022

Potres

Ob 12.17 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 2,1 v bližini Raven na Koroškem, 61 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Slovenj Gradca, Dravograda, Vuzenice in Kotelj. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici Evropske makroseizmične lestvice (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 18.08 sta se v Novi centralni smeri v Veliki Babi, občina Jezersko, zaplezala dva alpinista. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jezersko so locirali alpinista. Dežurna ekipa GRS Brnik je s pomočjo vitla nepoškodovana alpinista dvignila v helikopter Letalske policijske enote (LPE), ki ju je prepeljal v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.33 sta planinca potrebovala pomoč gorskih reševalcev 200 m pod Bivakom pod Skuto, občina Kamnik, ker je enemu postalo slabo. Na kraj so odšli reševalci GRS Kamnik in dežurna ekipa GRS s helikopterjem LPE.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.10 so na grebenu Velikega Lemeža, občina Bovec, onemogli trije planinci. Gorski reševalci  GRS Bovec v sodelovanju z ekipo GRS iz Brnika so z vitlom na krov helikopterja slovenske policije, dvignili nepoškodovane planince in jih odpeljali v dolino.

Ob 21.05 se je na pobočju Polovnika, občina Bovec, zaplezala skupina enajstih skavtov iz Francije. Gorski reševalci GRS Bovec so jih s pomočjo vrvne tehnike rešili ter pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.47 se je na letališču v Bovcu pri pristanku poškodoval športni padalec. Gasilci PGD Bovec so mu na kraju nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin, ki so poškodovanega padalca odpeljali v urgentni center Splošne bolnišnice (SB) Šempeter pri Gorici.

Ob 11.53 se je v soteski potoka Sušec, občina Bovec, poškodovala udeleženka soteskanja. Reševalci GRS Bovec so poškodovanki imobilizirali poškodovano nogo. Dežurna ekipa GRS z Brnika je s pomočjo vitla poškodovanko dvignila v helikopter LPE, ki jo je pripeljal v jeseniško bolnišnico.

Ob 16.45 je na pobočju Svinjaka, občina Bovec, na neprehodnem terenu zasilno pristal padalec. Gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku so nepoškodovanega padalca dvignili v helikopter slovenske policije in ga prepeljali v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 11.14 je v gozdu v bližini vasi Gorenja Brezovica, občina Brezovica, pri podiranju drevesa veja padla na sekača, pri tem je utrpel več zlomov in udarec v glavo. Aktivirani so bili helikopter LPE z dežurno posadko GRS na Brniku in gorski reševalci GRS Ljubljana ter gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podpeč in Brezovica pod Krimom, ki so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovanca do helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.37 se je v Ajševici, občina Nova Gorica, delovni stroj prevrnil na občana. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so stroj odmaknili in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi lažje poškodovanega občana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

V noči z 22.7. na 23.7.2022 je v Stari Cerkvi, občina Kočevje, občan padel s skednja in se hudo poškodoval po glavi. Zjutraj so ga našli domači. Reševalci NMP Kočevje so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci PGD Stara Cerkev in Kočevje so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu ponesrečenega do reševalnega vozila.

Ob 8.30 so v naselju Gabrovka, občina Litija, gasilci PGD Gabrovka nudili prvo pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP ter pomagali pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 7.37 so v naselju Bezena, občina Ruše, gasilci PGD Bistrica ob Dravi nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.47 so na letališču v Bovcu, občina Bovec, našli obnemoglo osebo. Prvi posredovalci PGD Bovec so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Tolmin.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ptuj

Ob 19.31 so v Športno rekreacijskem centru Green Lake v naselju Pleterje, občina Kidričevo, prvi posredovalci PGD Talum oživljali utopljenca do prihoda reševalcev NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 4.38 sta pri naselju Jesenice, občina Brežice, v smeri Obrežja na avtocesti trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in preverili, da do izteka motornih tekočin ni prišlo. Reševalci NMP Brežice so eno poškodovano osebo na kraju ustrezno oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Ob 18.34 je na Trgu v Brestanici osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v drevesi, ki sta padli na cestišče in pristal na strehi. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odstranili drevesi s cestišča, z dvigalom postavili vozilo na cestišče in nudili pomoč delavcem Cestno gospodarskega podjetja (CGP) Krško pri čiščenju cestišča. Reševalci NMP Krško so na kraju pregledali osebo.

Izpostava Kranj

Ob 13.40 je v naselju Bistrica pri Tržiču, občina Tržič, prišlo do trčenja dveh vozil. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, sanirali iztekle motorne tekočine z vpojnimi sredstvi in odstranili vozili s ceste. Na kraju so bili prisotni tudi reševalci NMP Tržič in policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob 17.45 je v naselju Plavški Rovt, občina Jesenice, vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali vozilo proti zdrsu,  prometno in požarno zavarovali kraj nesreče in vozilo s pomočjo vitla potegnili nazaj na cesto. Na kraju so bili tudi policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.11 sta v križišču Šišenske ceste in Večne poti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli cestišče in oskrbeli manjšo poškodbo na roki ene od voznic, usmerjali promet do prihoda policije in odstranili vozili s križišča.

Ob 15.33 sta v križišču Topniške ulice in Šmartinske ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih ter posuli iztekle tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so eno poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.03 je prišlo do prometne nesreče osebnega in tovornega vozila na avtocesti (AC) med Logatcem in Vrhniko. Na kraj so odšli gasilci PGD Dolnji Logatec, ki so naletno in požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih ter počistili cestišče. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani in bili odpeljani v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 02.32 sta na križišču Ulice Heroja Staneta in Maistrove ulice v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so zavarovali kraj nesreče, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in na vozilih odklopili akumulatorje. Na kraju so bili tudi reševalci NMP in policija.

Ob 12.02 je voznik osebnega vozila zapeljal na tire ob železniškem prehodu v Bohovi v občini Hoče - Slivnica. Gasilci JZ GB Maribor in gasilci PGD Bohova so odklopili akumulator na osebnem vozilu in ga izvlekli s tirov nazaj na cesto. O dogodku so bile obveščene Slovenske železnice, policija in NMP Maribor, ki je poškodovanega voznika prepeljala v UKC Maribor.

Ob 15.43 so v križišču Jadranske ceste in Ceste proletarskih brigad v Mariboru trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine, odklopili akumulatorje in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Maribor so prepeljali eno poškodovano osebo v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.28 se je na cesti Bovec–Trenta v občini Bovec pri padcu poškodoval kolesar. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda NMP Tolmin, ki so poškodovanega kolesarja oskrbeli in odpeljali na nadaljnje zdravljenje.

Ob 12.11 je na cesti pri Klužah, občina Bovec, prišlo do trka osebnega vozila in motornega kolesa, pri čemer se je lažje poškodoval motorist. Posredovali so gasilci PGD Bovec, ki so zavarovali kraj nesreče, usmerjali promet in počistili cestišče.

Ob 21.28 je na cesti Cesta–Lokavec, občina Ajdovščina, padel motorist. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina. Slednji so poškodovanega zdravstveno oskrbeli in odpeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.42 na cesti Novo mesto–Mirna peč, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s ceste v obcestni jarek. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali mesto dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na cesto in počistili vozišče. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so na kraju pregledali voznico in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 9.27 sta na Reški cesti v Postojna trčili osebni vozili. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD  Postojna so zavarovali kraj dogodka. Poškodovano osebo so reševalci NMP Postojna oskrbeli in odpeljali v SB Izola.

Ob 9.37 se je v Komnu pri trku med osebnim in terenskim vozilom poškodovala ena oseba . Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Komen so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji in cestni službi. Poškodovano osebo je oskrbela in prepeljala na nadaljnje zdravljenje v SB Šempeter ekipa, ki je dežurala na požaru.

Ob 10.58 je v naselju Tublje pri Komnu, občina Sežana, padel motorist in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč. Reševalci NMP Sežana so poškodovanca odpeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 11.04 sta na podravski avtocesti za izvozom Zakl, občina Podlehnik, v smeri proti Hrvaški, trčili osebni vozili. Poškodovanih je bilo pet oseb. Gasilci PGD Ptuj so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanih oseb, ki so jih prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.39 je v Spodnji Vižingi, občina Radlje ob Dravi, tovorno vozilo z naloženimi vozili zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili poškodovano ukleščeno osebo, počistili razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorje na vozilih. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanca na kraju oskrbeli in ga prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.53 so v Mali Kostrevnici v občini Šmartno pri Litiji goreli ostanki lesa od podrte koče. Gasilci PGD Kostrevnica in Šmartno pri Litiji so požar pogasili.

Ob 17.08 je na Viški cesti v Ljubljani zagorela baraka v velikosti 4x3 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so pogasili ostanke barake.

Ob 22.40 je na Topniški ulici v Ljubljani gorelo polivinilkloridno (PVC) korito za rože na balkonu v drugem nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so iznesli zaboj iz bloka in dokončno pogasili požar.

Izpostava Maribor

Ob 3.34 je zagorelo gospodarsko poslopje v Spodnji Gorici, občina Rače - Fram. Gasilci PGD Rače, Fram, Podova ter PGD Spodnja in Zgornja Gorica so požar pogasili in prekopali ter pregledali požarišče. V požaru je bil gospodarski objekt v celoti uničen, gasilcem pa je pred ognjem uspelo obvarovati sosednjo stanovanjsko hišo.

Izpostava Postojna

Ob 10.27 je v gostišču na Istrski ulici v Kozini, občina Hrpelje - Kozina, zagorelo v dimniku. Gasilci PGD Materija, ZGRS Sežana, PGD Osp in PGD Gradin so požar pogasili, izvedli pregled s termovizijsko kamero, prezračili prostore gostišča in odsvetovali kurjenje.

Ob 11.36 je v Veliki Pristavi, občina Pivka, gorel pomožni gospodarski objekt. Gasilci PGD Pivka, Košana, Palčje, Zagorje in Postojna so obvarovali sosednje objekte in pogasili požar objekta in skladovnice drv. Objekt je uničen, požarišče pa začasno sanirano ob pomoči Civilne zaščite (CZ) Pivka in pogodbenikov.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.21 je bil na Mariborski cesti v Dravogradu opažen dim v kotlovnici trgovske centra. Gasilci PGD Dravograd so prostore pregledali z termovizijsko kamero, prezračili prostore ter ugotovili, da je prišlo do napake na hladilnem sistemu. Napako je odpravil pooblaščeni serviser.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.40 je v kraju Gornji Ivanjci, občina Gornja Radgona, med delom zagorel stroj za baliranje. Požar, ki je uničil stroj za baliranje, se je razširil in uničil tudi okoli 100 kvadratnih metrov travnika. Požar so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona in Negova.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 20.40 je v ulici Pot na Beli breg v Leskovcu pri Krškem zagorela suha trava na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Krško so s hitrim posredovanjem pogasili požar in preprečili širjenje v naravo. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Leskovec, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 21.36 je izven naselja Veliki Podlog, občina Krško, zagorelo grmičevje na površini okoli 250 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog so s hitrim posredovanjem pogasili požar in preprečili širjenje.

Izpostava Celje

Ob 15.46 je v naselju Silova, občina Velenje, prišlo do vžiga odpadne silaže na travniku. Gasilci PGD Šentilj pri Velenju so požar pogasili ter prekopali silažo. 

Ob 23.00 so v Lopaci v občini Šentjur gasilci PGD Prevorje pogasili nekontrolirano kurjenje v naravnem okolju na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Izpostava Koper

Ob 6.47 je gorelo na obrobju Izole. Požar, ki je bil posledica kurjenja v naravi in je zajel 50 kvadratnih metrov trstičja, so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Izola.

Ob 7.13 je zagorelo na Ulici Ivana Regenta v občini Piran. Gasilci JZ GB Koper, PGD Piran in PGD Sečovlje so manjši požar hitro omejili in pogasili. Gorela je trava na površini 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 00.50 je v rolkarskem parku pod Fabianijevim mostom v Ljubljani v bližini Cukrarne gorel trosed. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so očividci z dvema ročnima gasilnima aparatoma požar omejili, gasilci GB Ljubljana pa dokončno pogasili.

Ob 4.41 je na Cesti II. grupe odredov v Ivančni Gorici za zdravstvenim domom gorel kup smeti, ogenj pa se je širil proti bližnji stanovanjski hiši. Požar je z ročnim gasilnim aparatom pričel gasiti mimo vozeči voznik, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Ivančna Gorica in Stična.

Ob 10.09 je gorelo pred izvozom na avtocesti Ljubljana-center, občina Ljubljana. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so pogasili tleče kurišče na površini enega kvadratnega metra.

Ob 14.46 so na Cesti Notranjskega odreda v občini Sodražici gasilci PGD Sodražica zalili in pogasili manjše kurišče.

Ob 14.53 so pri Vnanjih Goricah gasilci GB Ljubljana in PGD Kozarje pogasili travniški požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 12.46 so v naselju Cigonca, občina Slovenska Bistrica, goreli suha trava, podrast in grmičevje. Požar na površini približno 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Videž, Slovenska Bistrica in Laporje.

Izpostava Nova Gorica

Na Krasu se je čez dan nadaljevalo gašenje gozdnega požara na težko dostopnem terenu (sedmi dan gašenja). Glavnina intervencij je potekala na območju Opatje Selo-Temnica-Miren ter Železna vrata-Trstelj. Na terenu je bilo 1071 gasilcev in okoli 300 pripadnikov drugih služb ( pripadniki CZ, delavci Zavoda za gozdove, sekači in druge podporne službe). Iz zraka je gasilo 12 helikopterjev (2 helikopterja iz Srbije, 2 helikopterja iz Madžarske, 2 helikopterja iz Italije, 1 helikopter iz Slovaške, 2 helikopterja Slovenske vojske, 1 helikopter iz Avstrije in 2 helikopterja policije LPE), letalo Slovenske vojske Pilatus , hrvaško letalo za gašenje Canadair in dve romunski letali Spartan. Okrog 9. ure je bila preklicana evakuacija za prebivalce vasi in zaselkov v občini Miren-Kostanjevica in sicer: Opatje selo, Nova vas, Hudi Log, Lokvica, Segeti in Vrtoče. Po 11. uri pa je bila preklicana evakuacija za večino krajev v občini Renče-Vogrsko. Prebivalci ostalih naselji so bili v pripravljenosti, saj se razmere na požarnem območju zelo hitro spreminjale. Ob 16.13 je bil zaradi gašenja izklopljen daljnovod Divača–Redipuglia, ki pa je bil okoli 22.00 ponovno vklopljen. V nočnem času je bilo na terenu okoli 1070 gasilcev iz šestih gasilskih regij. Gasilci so gasili posamezna žarišča, zalivali in čistili rob požarišča. Z brezpilotnim letalnikom SV se je izvajal pregled požarišča. Okrog 4. ure je območje prešla fronta z dežjem. V nedeljo bodo gasilske enote nadaljevale z delom na terenu, pričakuje se predvsem intenzivno zalivanje roba požarišča.

Ob 11.11 je zagorelo v naravi v Drežnici, občina Kobarid. Posredovali so gasilci PGD Drežnica, ki so pogasili manjšo količino sena in suhega gnoja.

Ob 14.32 je zagorelo ob cesti za Grgarske Ravne, v zaselku Zabrdo v občini Nova Gorica. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica, ki so pogasili okoli 15 kvadratnih metrov trave in grmičevja.

Izpostava Postojna

Ob 11.11 je zagorelo na pobočju hriba Kotel pri Slavniku v občini Hrpelje-Kozina. Požar je začelo gasiti okoli 50 gasilcev ZGRS Sežana, PGD Materija, Sežana, Divača, Senožeče, Ilirska Bistrica, Podgrad in JZ GB Koper. Na pomoč je prišlo še 27 gasilcev GZ Ilirska Bistrica iz PGD Ilirska Bistrica, Jelšane, Knežak, Koritnice, Podgora-Podgraje in Vrbovo. Na lokaciji sta bila dva policijska helikopterja, ki sta gasila in pregledovala teren zaradi novih žarišč. Ob 15.08 je helikopter zaključil gašenje, ob 16.43 je bil požar lokaliziran.

Ob 10.46 je na relaciji Kozina–Rodik, občina Hrpelje - Kozina, gorelo v naravi. Gasilci PGD Materija in tečajniki Gasilske zveze Slovenije (GZS) so pogasili in izdatno zalili približno 500 kvadratnih metrov površine v zaraščanju in borovega gozda.

Izpostava Ptuj

Ob 21.38 so v Turškem Vrhu, občina Zavrč, zagorele štiri bale sena. Gasilci PGD Zavrč so goreče bale pogasili in prekopali.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.27 je na Hafnerjevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 10.43 je na Planini v Kranju iz vozila iztekala nafta. Gasilci GARS Kranj so požarno in prometno zavarovali kraj dogodka in sanirali izteklo nafto z vpojnimi sredstvi.

 

Onesnaženja zraka

Izpostava Koper

Ob 13. uri je na merilnem mestu v Kopru urna vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Tudi vrednost nevarnih PM10 in PM2,5 delcev je bila bistveno povišana. Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporoča se, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih. Tudi zdravim ljudem se priporoča, da se izogibajo naporom v času trajanja visokih vrednosti ozona.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 6.49 je v Žužemberku pri mostu v reki Krki občan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske, Zahodnoštajerske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so iz reke odstranili in na primernem kraju uničili minometno mino in 9 kosov pehotnega streliva, italijanske izdelave ter 11 kosov pehotnega streliva nemške izdelave, vse ostanek iz druge svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 11.47 je v Žužemberku na nabrežju reke Krke občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Zahodnoštajerske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so iz reke odstranili in na primernem kraju uničili ročno bombo, italijanske izdelave, ostanek iz druge svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Med 8.40 in 14.00 uro je bila na območju Sečovelj zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju, motena oskrba s pitno z vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 11.36 je v Razdelilni transformatorski postaji (RTP) Ormož na izvodu, vod Središče, občina prišlo do izpada električne energije. Brez elektrike je bilo 92 odjemalcev. Napako so odpravili delavci Elektra Maribor.

Ob 13.31 je v RTP Ptuj na izvodu vod Dornava prišlo do izpada električne energije za 374 odjemalcev. Ob 13.46 je bila napaka odpravljena s strani Elektra Maribor.

Ob 15.45 je na območju občine Središče ob Dravi prišlo do motnje z oskrbo z električno energijo. Napako so odpravili delavci Elektra ob 16. uri.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.09 so gasilci PGD Štore v Prožinski vasi s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta ter tako omogočili vstop reševalcem do obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 18.10 je s tretjega nadstropja stanovanjske hiše na Ulici svobode v Piranu tekla voda. Gasilci JZ GB Koper so vstopili v stanovanje in zaprli ventil namakalnega sistema na strehi stavbe.

Izpostava Kranj

Ob 10.59 so na Kajuhovi ulici na Bledu gasilci PGD Bled s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem NMP Bled do obolele osebe in pomagali pri prenosu. 

Ob 18.29 je v kampu v Lescah, občina Radovljica, puščal plin. Gasilci GARS Jesenice in PGD Lesce so na kraju ugotovili, da ne gre za uhajanje plina temveč za napako na električni napeljavi.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.42 je na Gabrščkovi ulici v Ljubljani voda poplavila okoli 25 kvadratnih metrov kleti. Gasilci GB Ljubljana so vodo izčrpali s pomočjo potopne črpalke.

Ob 12.29 je na Bistriški cesti v Domžalah polomljena smreka ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so viseči del smreke odstranili.

Ob 13.55 je v večstanovanjski hiši ob Celovški cesti v Ljubljani v dvigalu ostala ujeta stanovalka. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala ter rešili stanovalko.

Ob 18.02 so v stanovanju na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana zaprli ventil za vodo ter preprečili iztekanje vode v stanovanju.

Ob 19.13 so na Zaloški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem so našli mrtvo osebo.

Ob 20.54 je na Bilečanski ulici v Ljubljani iz stanovanja v tretjem nadstropju tekla voda v stanovanje pod njim. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo avtolestve s tehničnim posegom v stanovanje vstopili skozi okno ter zamašili odtoke vodovodne inštalacije. Na kraju prisotna tudi policija.

Izpostava Ptuj

Ob 00.25 so na Kolodvorski cesti v Ormožu gasilci PGD Ormož s cestišča odstranili podrto drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorila

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje je na Primorskem razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji.

Po nižinah Primorske bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.