Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. julija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Okrog 14.48 je na območju Logarske doline nad Okrešljem v občini Solčava, zašla planinka. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje so planinko našli in nepoškodovano pospremili v dolino.

Izpostava Kranj

Ob 8.54 je na Koči pod Bogatinom, občina Bohinj, obolela oseba potrebovala zdravniško oskrbo. Aktivirani so bili Reševalci GRS Bohinj in posadka s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) z dežurno ekipo GRS Brnik. Obolelo osebo so prepeljali v dolino.

Ob 15.27 si je na Poljški planini, občina Radovljica, pohodnik poškodoval koleno. Reševalci GRS Radovljica so poškodovanca na kraju oskrbeli, posadka s helikopterjem LPE z dežurno ekipo GRS Brnik pa ga je prepeljala v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Kranj

Ob 13.41 je na pobočju Stola, občina Žirovnica, pohodnico obšla slabost zaradi verjetnega ugriza kače. Posredovali so reševalci GRS Radovljica in posadka s helikopterjem LPE z dežurno ekipo GRS Brnik. Obolelo so prepeljali v SB Jesenice.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 3.28 so v naselju Recenjak, občina Lovrenc na Pohorju, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Lovrenc na Pohorju nudili pomoč osebi do prihoda reševalcev NMP.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.19 je na avtocesti na odcepu pri Drnovem, občina Krško, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo na prehitevalnem pasu in pristalo na odstavnem pasu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Ob 7.05 je na avtocesti na odseku Drnovo – Smednik, občina Krško, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGE Krško so opravili ogled kraja dogodka. Reševalci NMP Krško so dve poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Celje

Ob 4.02 je v Spodnjem Negonju, občina Rogaška Slatina, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 11.51 je na krožišču v Izoli osebni avto zbil peško. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so kraj dogodka zavarovali. Reševalci Prehospitalne enote Obala so ponesrečenko na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Ob 17.44 je na Šmarski cesti v Kopru prišlo do naleta štirih vozil. Gasilci JZ GB Koper so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorje vozil in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci Reševalne službe slovenske Istre prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 12.54 sta v naselju Dobro Polje, občina Radovljica, trčila motor in osebno vozilo. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja na vozilih. Reševalci NMP Radovljica so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Ob 16.44 je na Pejcah, občina Jesenice, drevo padlo na vozilo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka. Na kraju so bili prisotni policisti policijske uprave (PU) Kranj. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.10 je na Martinovi poti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi treh poškodovanih oseb in prenosu do reševalnega vozila. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovane na kraju oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 16.01 sta v križišču Topniške ulice in Šmartinske ceste v Ljubljani trčili osebni vozili, pri čemer se je eno prevrnilo na bok. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, postavili prevrnjeno vozilo nazaj na kolesa, obe vozili umaknili s cestišča ter cestišče počistili. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 1.59 je na cesti Šentilj–Ceršak, občina Šentilj, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se obrnilo na streho. Ob prihodu gasilcev je voznik že zapustil vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo obrnili na kolesa. Eno osebo so reševalci NMP Maribor prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.30 je na Goriški cesti v Kobaridu voznica z osebnim vozilom trčila v kolesarja, ki se je pri tem poškodoval. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije in oskrbeli lažje poškodovanega kolesarja.

Ob 19.03 je v Vrtovinu, občina Ajdovščina, motorist povozil psa in posledično padel. Gasilca Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina sta zavarovala kraj dogodka, pomagala pri odstranitvi motorja in očistila cestišče. Motorist ni bil poškodovan.

Izpostava Postojna

Ob 5.44 je na cesti A3 pri razcepu Gabrk v občini Sežana, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in preprečili iztekanje olja. V vozilu je bilo pet oseb, ki se niso poškodovale.

Izpostava Ptuj

Ob 12.17 je v naselju Šikole, občina Kidričevo, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovanca do prihoda reševalcev NMP Ptuj, odklopili akumulator, stabilizirali vozilo ter z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine.

Ob 15.15 je v Slomškovi ulici na Ptuju prišlo do naleta skuterja in osebnega vozila. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet, oskrbeli poškodovanca do prihoda reševalcev NMP Ptuj ter odklopili akumulator.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.32 se je v ulici Pod gabri v Celju na prižganem štedilniku v kuhinji žgala pozabljena hrana. Gasilci PGE Celje so odprli vrata stanovanja in odstranili posodo s štedilnika.

Izpostava Ptuj

Ob 15.50 je v naselju Mezgovci ob Pesnici, občina Dornava, zagorela vrtna lopa. Gasilci PGD Mezgovci, Dornava in Žamenci so požar pogasili in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 12.47 je v naselju Tupaliče, občina Preddvor, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Preddvor in GARS Kranj so vozilo pogasili, zavarovali kraj dogodka, sanirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator, pregledali okolico s termovizijsko kamero in pomagali vlečni službi pri nalaganju vozila.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18:37 je na Dečkovi cesti v Celju gorelo približno 100 kvadratnih metrov trave. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so požar pogasili.

Izpostava Koper

Ob 9.18 so opazili dim v bližini Slavnika v občini Koper, kjer je že zagorelo dne 23.7.2022. Na kraju so gasilci JZ GB Koper in PGD Osp odkrili in pogasili tri žarišča, kjer so zagoreli čoki in iglice.

Ob 13.33 je v Gažonu, občina Koper, občan kuril pred hišo. Pri tem mu je ogenj ušel izpod nadzora. Požar je zajel travnato površino okoli 10 kvadratnih metrov. Požar so pogasili občani, gasilci JZ GB Koper pa so dodatno zalili požarišče.

Ob 17.39 je v naselju Seča, občina Piran, v neposredni bližini hiš gorela trava. Požar na površini 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Koper, PGD Sečovlje in Nova vas.

Izpostava Kranj

Ob 7.24 se je na pobočju Potoške Gore, občina Preddvor, kadilo iz tlečih štorov. Gasilci PGD Preddvor in GARS Kranj so pogasili manjši požar ter pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.12 je gorelo v gozdu ob koseškem bajerju v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana in PGD Brdo so pogasili okoli 25 kvadratnih metrov suhih vej in podrasti ter eno drevo. Preventivno so pregledali okolico in jo zalili z vodo.

Ob 16.47 je nad Krožno potjo v Ljubljani gorelo v gozdu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Bizovik so pogasili okoli 50 kvadratnih metrov gorečih dreves, podrasti in suhih vej. Okolico so preventivno pregledali.

Ob 18.09 je na Gmajnicah v Ljubljani gorelo na travniku. Gasilci GB Ljubljana in PGD Kozarje so pogasili okoli 75 kvadratnih metrov goreče suhe trave. Okolico so preventivno pregledali in zalili z vodo.

Ob 22.54 so ob Taborski cesti v Grosupljem, gasilci PGD Grosuplje za podjetjem Simon pogasili plastične cevi in gradbeno ograjo.

Ob 23.09 so v Spodnji Slivnici v občini Grosuplje, gasilci PGD Grosuplje pogasili gorečo travo in odpadke med čistilno napravo in romskim naseljem, na površini okoli deset kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 19.59 sta ob rokavu reke Drave med naseljema Vurberk in Krčevina pri Vurbergu, občina Duplek, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Dvorjane in JZ GB Maribor so pogasili požar na površini približno 1000 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Tudi preko včerajšnjega dne se je nadaljevalo gašenje večjega požara na širšem območju Krasa v občini Miren Kostanjevica. Pihala je šibka burja, ki je v sunkih dosegala hitrost do 30 kilometrov na uro. Dan je bil mirnejši in bolj optimističen od preteklih. Preko celotnega dneva je potekalo gašenje manjših žarišč, večjega širjenja požara ni bilo. Gasilske enote na tleh so izvajale predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišč, bolj aktivno pa je bilo gašenje iz zraka. Sodelovale so zračne enote iz Slovenije, (2 helikopterja SV, letalo Pilatus SV in 2 helikopterja LPE), Srbije (2 helikopterja), Madžarske (2 helikopterja), Italije (2 helikopterja), Slovaške (1 helikopter) in Avstrije (1 helikopter). Popoldan sta prelet izvedli tudi letali Spartan iz Romunije. Zračne enote so izvedle preko 150 ur naletov. Največ težav je bilo na severnem delu požarišča, v smeri Vipavske doline.

Kot smo že poročali, je zjutraj območje požara prešla fronta s krajšimi padavinami, kar je le malenkost olajšalo gašenje, vse se je namreč zelo hitro posušilo. Vsaj v času padavin pa se je povečal optimizem med gasilci.

Po podatkih Štaba CZ za severno Primorsko je na intervenciji sodelovalo preko 2.000 posredovalcev, od tega skoraj 1.500 gasilcev. Drugi posredovalci so bili gozdni delavci/sekači (260), pripadniki Slovenske vojske (144), Civilne zaščite, policije, NMP, Rdečega križa Slovenije, Darsa in drugih služb.

Zabeležene so bile tri lažje poškodbe na intervenciji, ki pa so bile lažje, tako da so bili skoraj vsi poškodovanci oskrbljeni na terenu. Tekom noči je bilo na požarišču okoli 700 ljudi.

Po podatkih Slovenske vojske je bilo za potrebe aktivnosti gašenja požara na Krasu angažiranih 224 pripadnikov. Samo helikopterja in letalo Pilatus SV so na požarišču odvrgli 188 kubičnih metrov vode v 220 ciklih naletov. Za potrebe gašenja so prepeljali in prečrpali 560 kubičnih metrov vode, zagotovili in prepeljali na zahtevane lokacije 810 obrokov s hrano, v Vojašnici Postojna zagotovili namestitev za 67 gasilcev in 16 pripadnikov slovaških obrambnih struktur, omogočili prostor za helikopter in dve vozili, v Hotelu v Postojni namestili 11 pripadnikov srbskih obrambnih struktur in 13 pripadnikov madžarskih obrambnih struktur ter v hotelu na Brniku namestili 16 pripadnikov romunskih obrambnih sil. Zagotavljali so oskrbovanje z gorivom letal in helikopterjev s tremi cisternami za gorivo.

Izpostava Postojna

Ob 1.20 so v Stari vasi, občina Postojna, blizu smetišča goreli borovci in podrastje. Gasilci PGD Postojna so požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov pogasili in požarišče zalili z vodo.

Ob 8.16 so na območju požarišča Matarski vrh na območju Slavnika, občina Hrpelje-Kozina, na lokaciji požara z dne 23.7.2022, gasilci PGD Materija vršili pregled terena in preventivno posekali več tlečih dreves, drevesne panje ter njihovo okolico obilneje zalili.

Izpostava Ptuj

Ob 17.19 je v Turškem Vrhu, občina Zavrč, začelo tleti na včerajšnjem pogorišču. Gasilci PGD Zavrč so požar pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 3.58 je na Cesti Talcev v Velenju gorela vsebina komunalnega zabojnika za papir. Gasilci PGD Velenje so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.56 je v Koširjevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za komunalne odpadke ter tobogan na otroškem igrišču. Gasilci GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje so pogasili požar.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Tekom včerajšnjega dne, so pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije in pripadnik Notranjske regije na območju požara na Krasu, našli in odstranili 32 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 130,04 kilograma, avstrijske, italijanske in francoske izdelave vse iz časa 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.00 je na regionalno cesto na Šmohor, občina Laško, padlo drevo. Gasilci PGD Rečica so razžagali in odstranili drevo.

Ob 7.28 se je v Tkalski ulici v Celju drevo podrlo na osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so podrto drevo razžagali in odstranili z vozila.

Ob 9.05 je v naselju Ješovec pri Kozjem, občina Kozje, drevo ogrožalo hišo. Gasilci PGD Kozje so zavarovali kraj dogodka in odstranili drevo.

Izpostava Kranj

Ob 17.38 so na Cesti maršala Tita, občina Jesenice, gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz kabine okvarjenega dvigala ter obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.04 so v Koroški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem so našli onemoglo osebo. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.19 so v Vidičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu težje obolele osebe iz 3. nadstropja do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.10 so v Beltincih gasilci PGD Beltinci nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo po nižinah v ponedeljek čez dan še velika toplotna obremenitev, ki bo najbolj izrazita na Primorskem. V torek se bo osvežilo.

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list republike Slovenije, številka 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022, razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.