Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Bobnar je sprejela veleposlanico ZDA Harpootlian

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je sprejela veleposlanico Združenih države Amerike (ZDA) v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian. Strinjali sta se, da je sodelovanje med državama na področju notranjih zadev zelo dobro.

Sogovornici sta najprej govorili o boju proti trgovini z ljudmi in 22. poročilu zunanjega ministrstva ZDA o trgovini z ljudmi, ki države vsega sveta uvršča v tri kategorije glede na stopnjo zagotavljanja minimalnih standardov na področju boja proti trgovini z ljudmi. Veleposlanica je pohvalila uvrstitev Slovenije v skupino držav tako imenovanega prvega tira, se pravi med države, ki v celoti izpolnjujejo minimalne standarde na področju boja proti trgovini z ljudmi. Ob tej priložnosti je ministrica povedala, da v okviru ministrstva deluje Služba za preprečevanje in boj proti trgovini z ljudmi in dodala, da je vlada prejšnji teden imenovala novega nacionalnega koordinatorja za boj proti trgovini z ljudmi. To je postal državni sekretar dr. Branko Lobnikar.

V nadaljevanju sta posebno pozornost namenili zagotavljanju varnosti in mednarodnemu kriminalu. Kot je dejala ministrica, se Slovenija po varnosti uvršča v sam vrh držav EU in sveta. »Ne zaznavamo večjih varnostnih groženj zaradi vojne v Ukrajini, kljub temu pa dogajanje aktivno spremljamo in smo okrepili kriminalistično obveščevalne aktivnosti.« Na ministrstvu se zavedamo tveganja, ki ga v povezavi s trgovino z ljudmi pomeni kriza v Ukrajini, in nevarnosti, da storilci tovrstnih kaznivih dejanj izkoristijo stisko in ranljivost oseb iz Ukrajine, vendar pa ne razpolagamo z informacijami oziroma ugotovitvami, da bi v begunskem valu iz Ukrajine prišlo do porasta žrtev trgovine z ljudmi in izkoriščanja v Sloveniji. »Zelo nas skrbi dejstvo, da v zadnjem času v Slovenijo pride zelo veliko ranljivih skupin iz afriških držav, predvsem otrok, ki potujejo sami ali z odraslimi, ki niso del njihove družine in so izpostavljeni možnosti, da postanejo žrtve trgovine z ljudmi. Na ta pojav moramo biti še posebno pozorni,« je poudarila ministrica.

Nadalje je predstavila razmere na področju migracij v Sloveniji in delo posvetovalnega telesa za migracije, katerega namen je priprava celovite migracijske strategije, v kateri bodo ključna vodila solidarnost, vključevanje in spoštovanje človekovih pravic. Poudarila je, da smo začeli odstranjevati 50 kilometrov žice na sicer 670 kilometrov dolgi meji s Hrvaško, in izrazila prepričanje, da bo varnost zaradi prerazporeditev in uporabe novih tehnologij zagotovljena tudi v prihodnje.

Veleposlanica je postavila vprašanje glede novega predloga ZDA za sklenitev dvostranskega sporazuma za izmenjavo podatkov, kot dodatnega merila za nadaljevanje programa Visa Waiver. Ministrica je poudarila, da o tem predlogu trenutno razpravljamo v okviru EU. Najprej bo potreben dogovor na ravni EU, kaj je v pristojnosti Unije in kaj v pristojnosti držav članic, šele nato lahko pristopimo k dvostranskim pogajanjem.

Na koncu je veleposlanica pohvalila požrtvovalnost naših gasilcev in preostalih sodelujočih pri gašenju požara na Krasu. Ministrica je dejala, da je to največji požar v zgodovini Slovenije, in pohvalila izjemno solidarnost, ki so jo izkazali tako gasilci iz celotne Slovenije kot tudi številni gasilci iz tujine ter preostali sodelujoči. Omenila je, da je bil prvič v zgodovini Slovenije kot pomoč gasilcem uporabljen policijski vodni top.

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in veleposlanica Združenih države Amerike v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian stojita pred zastavami

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in veleposlanica Združenih držav Amerike v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlian | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 3