Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. julija 2022.

Močan veter

Izpostava Postojna

Ob 11.23 je v Velikem Brdu, občina Ilirska Bistrica, sunek vetra odkril strehe celotnega poslopja velikosti 120 kvadratnih metrov, del poslopja velikosti 20 kvadratnih metrov, del poslopja velikosti 8 kvadratnih metrov in del poslopja velikosti 6 kvadratnih metrov. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Jelšane, Ilirska Bistrica in Vrbovo, so pokrili objekte z ponjavo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 14.56 je poletel helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na Jesenice, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.  

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.45 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor v Mursko Soboto, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.43 se so na glavni cesti Arja vas–Velenje v kraju Mala Pirešica, občina Žalec, trčili tovorni in osebno vozilo. Poškodovale so se tri osebe. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Arja vas so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, s tehničnim posegom naredili prostor za iznos poškodovanih oseb, sanirali cesto ter nudili pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje in Žalec, ki so poškodovane na kraju oskrbeli ter prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 15.50 je v Mariji Reki, občina Prebold, osebno vozilo zapeljalo na obcestno ograjo ter se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, z vpojnim sredstvo posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulator ter postavili vozilo nazaj na kolesa. V prometni nesreči nihče ni bil telesno poškodovan.

Izpostava Koper

Ob 15.31 sta v Mercator centru na Dolinski cesti v Kopru, trčila kamper in skuter. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so kraj dogodka zavarovali, motor umaknili s cestišča in posuli oljni madež. Voznik skuterja je bil v nesreči lažje poškodovan.

Izpostava Kranj

Ob 13.26 je na cesti med Jereko in Koprivnikom v občini Bohinj motorist z motorjem zapeljal s ceste in se poškodoval. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Bled ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 14.42 sta ob Borovški cesti v Kranjski Gori trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in PGD Kranjska Gora so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Jesenice so oskrbeli poškodovanega motorista.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.57 se je v naselju Stara Vrhnika, občina Vrhnika, v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter pomagali reševalcem in policiji pri njihovih nalogah. Poškodovano osebo so reševalci NMP odpeljali v bolnišnico.

Ob 13.10 je na regionalni cesti Krka–Žužemberk v naselju Male Rebrce, občina Ivančna Gorica, osebno vozilo zapeljalo na brežini ter se prevrnilo na bok. Reševalci NMP Črnomelj so eni lažje poškodovani osebi imobilizirali roko. Gasilci PGD Stična so zavarovali kraj dogodek, odklopili akumulator na vozilu ter posuli iztekle tekočine. Kasneje je oseba, ki je že bila oskrbovana, ponovno potrebovala zdravniško pomoč, zato so jo reševalci NMP Ljubljana prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.30 so na cesti Ljubljana–Litija v naselju Senožeti, občina Dol pri Ljubljani, gasilci PGD Senožeti naleteli na prometno nesrečo, kjer je osebno vozilo zapeljalo s cestišča, se prevrnilo na bok, trčilo v drevo in se postavilo nazaj na kolesa. Gasilci PGD Senožeti zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin in počistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 22.12 je v naselju Pobrež, občina Oplotnica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Oplotnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle tekočine, osvetljevali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Slovenska Bistrica, ki so poškodovano osebo dokončno oskrbeli in v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.45 sta na cesti Bič–Žužemberk, pri kraju Volčja jama v občini Trebnje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, pomagali pri oskrbi, imobilizaciji in prenosu dveh poškodovanih oseb ter nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje so poškodovanca na kraju oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 11.44 je na regionalni cesti Bloška polica–Lož, občina Loška dolina, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča. Ob trku v kamenje se je vozilo prevrnilo, voznik je padel iz vozila, na njega pa se je prevrnila velika skala. Gasilci PGD Cerknica so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator, s tehničnim posegom dvignili skalo in izvajali reanimacijo do prihoda reševalcev NMP. Kljub hitremu posredovanju gasilcev in reševalcev je voznik zaradi hudih poškodb umrl.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 10.16 je v bližini naselja Spodnja Draga v občini Ivančna Gorica, na nezavarovanem prehodu ceste čez železniško progo, potniški vlak trčil v osebno vozilo. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stična. Zavarovali so kraj dogodka in s tehničnim posegom iz vozila rešili voznika, ki je na kraju dogodka zaradi hudih poškodb umrl.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 15.51 je v podjetju v Spodnjem Starem Gradu, občina Krško, zagorela manjša količina odpadkov. Gasilci PGE Krško so požar pogasili, vpliva na okolje ni bilo.

Izpostava Celje

Ob 15.54 so v več stanovanjskem objektu v Šaleku, občina Velenje, zagorele elektro varovalke. Požar so pogasili stanovalci sami, gasilci PGD Šalek in Velenje pa so stanovanje zavarovali, pregledali in prezračili ter obvestili dežurnega elektro delavca.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.41 sta med avtocesto in skladiščem Spar, v Ljubljani, goreli baraki. Pogasili so ju gasilci GB Ljubljana in PGD Slape-Polje.

Ob 12.02 je pri varjenju v delavnici ob Gorenjski cesti v Ribnici zagorel papir. Gasilci PGD Ribnica so požar pogasili ter prezračili prostore.

Ob 12.14 je v naselju Hrovača v občini Ribnica, zagorela starejša nenaseljena stanovanjska hiša. Do prihoda gasilcev na kraj je bil že precejšen del ostrešja v ognju. Požar so pogasili gasilci PGD Ribnica Bukovica, Dolenji lazi, Dolenja vas, Goriča vas, Nemška vas in Otavice. Hiša je v celoti pogorela.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.24 je v kraju Kuzarjev Kal, občina Novo mesto, gorela stanovanjska hiša velikosti okoli 15x30 metrov. Gasilci GRC Novo mesto ter PGD Prečna, Kamence, Šmihel pri Novem mestu, Stopiče, Otočec in Vavta vas so ob prihodu zavarovali sosednji objekt ter goreči objekt pogasili. Pri gašenju jim je pomagal tudi delovni stroj, ki je premetal goreče ostanke. Gasilci so za gašenje porabili 185 kubičnih metrov vode. Objekt je zgorel v celoti. Lastnika, ki se je nadihal dima, so na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto ter ga odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Prečna so ostali na gasilski straži.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 8.13 je na hribu Žusem, občina Šentjur, zagorela krma na travniku. Posredovali so gasilci PGD Loka pri Žusmu, Slivnica, Dobrina, Sveti Štefan ter Prevorje. Požar so pogasili in zavarovali bližnji gozd.

Ob 17.41 je v Kasazah, občina Žalec, zagorelo ob robu gozda. Gasilci PGD Kasaze-Liboje so manjši požar v naravi pogasili ter pregledali ožje območje požarišča.

Ob 20.48 sta v naselju Loke pri Mozirju, občina Mozirje, v gozdu zagoreli podrast in suha trava. Gasilci PGD Mozirje so požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Koper

Ob 6.38 so v naselju Sočerga v občini Koper gasilci JZ GB Koper pogasili nekaj tlečih drevesnih panjev v samem požarišču.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.18 je na Trati v Kočevju gorelo požeto žito na njivi. Gasilci PGD Kočevje so na dveh lokacijah pogasili okoli 300 kvadratnih metrov gorečega žita.

Ob 10.44 je zaradi udara strele zagorelo v gozdu v bližini naselja Ravno brdo, občina Ljubljana. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Prežganje.

Izpostava Maribor

Ob 9.50 so v naselju Plač v občini Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota pogasili suho travo in dodatno zalili požarišče z vodo.

Izpostava Nova Gorica

Na območju goriškega Krasa je bilo 26. 7. 2022 aktiviranih 143 gasilcev iz ljubljanske, gorenjske, dolenjske in severno-primorske regije in sto pripadnikov podpornih ekip. V jutranjih urah je požarišče prešla manjša vremenska fronta s padavinami, tekom dopoldneva pa je pričela pihati močnejša burja. Predvsem v dopoldanskem času je izbruhnilo okoli 15 manjših požarnih središč, ki pa so jih hitro in uspešno pogasile enote na terenu s pomočjo helikopterja Slovenske vojske. Helikopter Letalske policijske enote (LPE) s termovizijsko kamero za odkrivanje požarnih točk požarišče redno pregledoval. Požar je bil pod nadzorom. V nočni izmeni je bilo 58 gasilcev iz gorenjske, dolenjske in severnoprimorske regije. Od 8. ure dalje so pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije na območju požarišča v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko, odstranili 38 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 140,01 kilogramov. Nevarne najdbe so avstrijskega, italijanskega in francoskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne. Nevarne najdbe so pripadniki do uničenja shranili na varno v ustrezno skladišče. Lovci iz Lovskih družin Trstelj Kostanjevica na Krasu in Fajti hrib Renče so med požarom z vodo redno oskrbovali napajališča za živali.

Ob 4.00 je najverjetneje udar strele zanetil požar na zelo strmem in nedostopnem terenu na pobočju Žalostne gore in Matajurja, nad vasmi Robič, Staro selo in Sužid, občina Kobarid. Pomoč pri gašenju sta nudila helikopterja SV. Požar je gasilo 20 gasilcev PGD Kobarid, Breginj, Tolmin, Bovec in Drežnica. Ogenj je bil pod nadzorom in se ni širil. Zgorelo je okoli 4 hektare mešanega gozda in grmičevja.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.42 je na Straški gori, občina Straža, zaradi udara strele zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Dolenja Straža so pogasili požar, ki se je razširil na okoli 15 kvadratnih metrov gozda in gozdne podrasti.

Izpostava Postojna

Ob 8.55 so ob Tržaški cesti v Postojni gasilci PGD Postojna pogasili manjši kup vejevja.

Ob 10.56 so v naselju Bač, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Knežak pogasili kup vejevja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Dne 26. 7. 2022 so bili v bližini Mokriške ulice v Ljubljani, na površju vodotoka Mali Graben, ponovno vidni madeži. Gasilci GB Ljubljana so pod mostom opravili meritve pH in oljni test, ki je bil v meji normale, na površju pa je bilo vidno blago onesnaženje, brez vonja in drugih posebnosti. Prisoten je bil tudi predsednik ribiške družine Barje. Gasilci GB Ljubljana so ponovno odvzeli vzorec vode, katerega bo naslednji dan prevzel dežurni Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) Jožef Stefan.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.14 se je na makadamskem parkirišču v Šempetru, občina Šempeter - Vrtojba, razlila večja količina goriva. Posredovali so delavci Cestnega podjetja Gorica (CPG) Nova Gorica in gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.28 so bile v strugi potoka Toplica, v naselju Šmarješke Toplice, opažene poginule ribe. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto, policisti in ribiči Ribiške družine Novo mesto so pregledali strugo potoka in vzeli vzorec, katerega bodo predali pristojnim službam.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.44 je občan v Rožni dolini v občini Nova Gorica, pri zemeljskih delih naletel na avstrijsko topovsko granato, mase 6,4 kg iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbo sta na varno odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.40 je na cesti v Vinski Gori v občini Velenje, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Vinska Gora so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 3.35 so na cesti na Malo Mežaklo, občina Jesenice, gasilci GARS Jesenice s cestišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.20 so v Gotski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v večstanovanjski hiši v petem nadstropju s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja. Na balkonu so s pomočjo razpirala rešili roko lastnice, ujeto v betonsko ograjo.

Ob 17.53 so v Brilejevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v večstanovanjski hiši odprli vrata, katera so bila zataknjena z varnostnim zatičem. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.43 se je v kampu Lazar pri Kobaridu, občina Kobarid, drevo podrlo na šotor in počitniško prikolico. Gasilci iz PGD Kobarid do drevo odstranili. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Koper in Postojna

Dne 26. 7. 2022 so v naselju Planina, občina Postojna, pripadniki Enote za prečrpavanja Izpostave Celje prečrpavali pitno vodo v avto cisterne.  Pitno vodo so z avtocisternami od črpališča na Planini do vodarne Cepki pod Črnim Kalom v občini Koper, prevažali pripadniki Slovenske vojske in gasilci PGD Verd.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Požarna ogroženost naravnega okolja – Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.