Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. julija 2022

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 19.41 sta pod Skuto v Kamniških Alpah, občina Kamnik, belgijska pohodnika v neurju zašla s poti. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik so ju zaradi izčrpanosti pospremili do koče na Kokrškem sedlu, kjer sta prenočila. V reševanju je sodeloval tudi helikopter Letalske policijske enote (LPE).

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.45 je na koči pod Doličem, občina Bovec, obolela oseba potrebovala zdravniško oskrbo. Reševalci GRS Bovec in helikopter LPE z dežurno ekipo GRS Brnik, so osebo prepeljali v dolino in jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin. Z reševalnim vozilom so jo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 1.46 je v naselju Lucija, občina Piran, v marini občan padel z ladje na kopno z višine okoli osem metrov. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu reševalcem Prehospitalne enote (PHE) Obala, ki so ponesrečenca na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Od 17.00 dalje se je na območju naselja Studeno, občina Železniki, pod vodstvom policije začelo iskanje pogrešane osebe. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Železniki, Dražgoše, Selca, Rudno, pripadniki zveze reševalnih psov Gorenjska-1 in Gorenjska-2, vodniki reševalnih psov GRS, GRS Škofja Loka in Civilne zaščite (CZ) Škofja Loka. Pogrešane osebe niso našli, zato se bo iskanje nadaljevalo v četrtek.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.13 je v naselju Dobrnež, občina Slovenske Konjice, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli poškodovano osebo ter očistili cestišče. Reševalci NMP Slovenske Konjice so poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 15.32 sta na cesti Kranj–Škofja Loka, občina Kranj, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, posuli iztekle motorne tekočine z vpojnimi sredstvi, odklopili akumulator in postavili traktor nazaj na kolesa. Poškodovanega voznika traktorja so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Ob 19.50 je na avtocesti pri naselju Ljubno, občina Radovljica, osebno vozilo prebilo varovalno ograjo in zapeljalo s ceste. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.13 je na cesti Hrib–Loški Potok–Sodražica, občina Sodražica, osebno vozilo zapeljalo s ceste in zdrsnilo v globel. Gasilci PGD Ribnica, Hrib - Loški Potok in Gora so pregledali večji del območja ter našli vozilo in voznico, ki je bila poškodovana. Voznico so oskrbeli reševalci NMP Ribnica, nato pa jo je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci so vozilo izvlekli na cesto.

Ob 21.23 je na regionalni cesti Moravče–Kandrše, občina Moravče, osebno vozilo zapeljalo čez bankino cestišča, kjer ga je od brežine odbilo in zavrtelo. Poškodovanih ni bilo, na vozilu je nastala materialna škoda. Cesta je bila zaprta za promet. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR)  Domžale so odklopili akumulator in cestišče posuli z vpojnim sredstvom. Na kraju je bila policija, reševalci NMP in vozilo vlečne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.35 je na cesti Podvelka–Ribnica na Pohorju v občini Podvelka, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Koroške - enota NMP Radlje ob Dravi pri oskrbi poškodovane osebe in osebno vozilo iz jarka postavili nazaj na vozišče. Poškodovano osebo so reševalci na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 10.39 sta na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu ponesrečenca ter nevtralizirali razlite tekočine. Reševalci ZRCK Ravne so ponesrečenca z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 21.40 je na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli na Jesenicah, zagorelo na liniji v hladni valjarni podjetja Acroni. Gasilci GARS Jesenice so pogasili filtre na odpraševalni napravi peskarskega stroja, ohladili cevovod in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 3.40 je v Beograjski ulici v Mariboru zagorelo motorno kolo. Gasilci JZ GB Maribor so požar, ki je zajel tudi del objekta, pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Ptuj

Ob 21.02 je v Hermancih, občina Ormož, na dvorišču kmetije v bližini hleva s senikom, zagorel traktor. Do prihoda gasilcev PGD Hermanci in Miklavž pri Ormožu so domačini traktor pogasili. Gasilci so odklopili akumulator, vozilo umaknili z dvorišča ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 20.57 je zagorelo v gozdu v naselju Lisce, občina Celje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Babno so pogasili požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.58 je na Ravnem Brdu, občina Ljubljana, na prizorišču včerajšnjega gozdnega požara ponovno gorelo. Gasilci PGD Prežganje in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili in celotno pogorišče obilno zalili z vodo.

Ob 10.11 so ob Letališki cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili kup gorečega pohištva in smeti. Okolico so preventivno pregledali.

Ob 13.55 so ob Obvozni cesti v Ljubljani, gorele smeti in odpadni kompost na površini okoli 6 kvadratnih metrov. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

Ob 18.54 so za podjetjem Milsped ob Taborski cesti v Grosuplju, goreli odpadki na površini okoli 5 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje in okolico še dodatno zalili z vodo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.01 je v Lendavi gorela manjša skladovnica železniških pragov. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.

Izpostava Nova Gorica

Stanje na velikem požarišču goriškega Krasa je bilo pod nadzorom in stabilno. Na terenu je bilo 34 gasilcev, ki so gasili manjša požarna žarišča. V jutranjih urah je zagorelo v bližini Mirna, vendar so gasilci požar hitro pogasili. Okoli 13.00 je izbruhnil še požar v bližini Opatjega sela in prešel na italijansko stran. Poveljnik CZ RS je izdal odredbo za izvajanje poseka in odvoza lesa z namenom preprečevanja širjenja požara in nemotenega dostopa intervencijskih ekip ter preprečevanja stika med gozdom in naselji na območju požara. V nočni izmeni je bilo na požarišču okoli 47 gasilcev. Po podatkih štaba CZ severna Primorska na italijanski strani še gori, požar so v jutranjih urah pričali gasiti tudi iz zraka.

Na požarišču goriškega Krasa so posredovali tudi pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije ter Gorenjske in Ljubljanske regije. Odstranili so 33 kosov ubojnih sredstev v skupni masi 109,29 kilogramov, avstrijskega, italijanskega in francoskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 1.01 je zagorelo v gozdu na bližnjem hribu pri naselju Škrbina, občina Komen. Gorelo okoli 20 hektarov zaraščajoče površine, mešanega in borovega gozda. Na terenu je bilo okoli 200 gasilcev, pripadnikov CZ Komen, policistov, državna enota za hitre intervencije (EHI) in vojaška enota, ki je skrbela za nujno medicinsko pomoč. Pomoč pri gašenju sta nudila tudi helikopterja SV, helikopter LPE je izvedel pregled požarišča s termovizijsko kamero. V nočni izmeni so gasilci Notranjske regije zamenjali gasilce iz Kraške regije. Na požarišču je bilo več kot 150 gasilcev. Požar je bil povsem pod kontrolo. Ponoči so gasilci neprestano zalivali rob požarišča z vseh strani, dopoldan pa je bilo na terenu okoli 110 gasilcev iz obalno-kraške gasilske regije.

Izpostava Postojna

Ob 9.28 so v Javorju, občina Hrpelje - Kozina, kurili v naravi kljub razglašeni veliki požarni ogroženosti. Gasilci PGD Materija so pogasili in izdatno zalili kup zelenega odreza in trave v obsegu približno pet kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 16.11 je na Rogaški cesti na Ptuju, gorelo strnišče. Požar so pogasili gasilci PGD Ptuj in Hajdina, preden se je približal stanovanjskemu naselju.

Ob 16.12 so v Orešju, občina Ptuj, gorele ciprese ob stanovanjski hiši. Gasilci PGD Ptuj so goreče ciprese v dolžini 15 metrov pogasili.

Ob 20.20 sta v Spodnjih Jablanah, občina Kidričevo, zagorela strnišče in travnik. Gasilci PGD Jablane so požar v velikosti okoli enega hektarja omejili in pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.42 je na Ljubljanski cesti v Velenju, iz neznanega vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Velenje so sanirali oljni madež na cestišču.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 16.47 je izven naselja Velike Malence, občina Brežice, občan v reki Krki naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so odstranili in na kraju varno uničili protioklepni kumulativni tromblon kalibra 45 mm, ročno bombo in sedem kosov pehotnega streliva kalibra 7,9 mm, vse iz obdobja 2. svetovne vojne. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.27 sta v reki Soči, občina Bovec, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila ročno bombo, kalibra 65 mm, mase 1,2 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 8.11 je v zaselku Klariči, občina Komen, občan v oljčniku našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta odstranila in shranila na varno topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave, ostanek iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 11.52 sta v večstanovanjskem bloku v Ulici Vena Pilona v Kopru, v dvigalu ostali ujeti osebi. Gasilci JZ GB Koper so izklopili električno napajanje in iz dvigala rešili osebi. O napaki je bil obveščen serviser.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.48 so v Kočevski Reki, občina Kočevje, gasilci PGD Kočevje in Morava nudili pomoč reševalcem NMP Kočevje pri prenosu invalidne osebe ki je padla v stanovanjski hiši, do reševalnega vozila.

Ob 10.56 so na Tržaški cesti na Vrhniki, gasilci PGD Vrhnika razžagali in odstranili poškodovano drevo, katerega veje so obvisele na Telekomovem vodu in ogrožale stanovalce bližnje hiše.

Ob 21.29 so v Ulici bratov Martinec v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti reševalcev NMP Ljubljana odrli vrata stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo.

 

Prevoz pitne vode

Izpostava Koper

Od 26.7.2022 do 27.7.2022 je bilo v 12 urnem obdobju začenši ob 17. uri, ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 75 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 692 kubičnih metrov vode. Ponoči so opravljali prevoze 1 gasilsko in 4 vojaška vozila, podnevi pa 7 gasilskih in 4 vojaška vozila. Sodelovalo je 20 pripadnikov ZRP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorila

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Na Primorskem je razglašena zelo velika požarna ogroženost v naravi, velika nevarnost pa je tudi drugod po Sloveniji.

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bo v četrtek dopoldne še pihala šibka do zmerna burja, ki bo v sunkih dosegala hitrosti od 30 do 50 kilometrov na uro. Okoli 12. ure bo veter nekoliko oslabel. Popoldne bo še vedno pihala šibka burja, ki bo v sunkih dosegal hitrosti od 20 do 30 km/h. Na pobočjih nad Trstom bo veter pričel obračati v maestral (jugozahodnik).

Tudi ponoči bo pihala šibka burja, najvišje hitrosti bodo od 10 do 30 kilometrov na uro. V petek okoli 13. ure bo veter obrnil v maestral (jugozahodnik), ki se bo popoldne krepil in bo dosegal hitrosti od 30 do 40 kilometrov na uro. Veter bo zvečer oslabel.

V noči na soboto, predvidoma okoli 2. ure, bo območje dosegla hladna fronta s padavinami in nevihtami. Prehodno bo zapihal okrepljen severnik.

Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.