Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. julija 2022.

Močan veter

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.48 se je v Javniku v občini Podvelka zaradi vetra podrlo drevo in padlo čez cesto in daljnovod. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ožbalt so ob prisotnosti dežurnega delavca elektro podjetja drevo razžagali in odstranili s ceste.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.51 je planinca obšla slabost v gozdu nad naseljem Prtovč, občina Železniki. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka in GRS Škofja Loka so prepeljali obolelo osebo do ceste in jo predali reševalcem NMP.

Ob 19.14 so se pri sestopu po nemarkirani poti z Vogla zaplezali planinec z dvema mladoletnima otrokoma. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa GRS na Brniku s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) so jih s pomočjo vitla dvignili v helikopter in prepeljali v dolino.

Ob 18.45 je oseba opazila tri planince na ferati Hladnik pri naselju Gozd Martuljek, občina Kranjska Gora. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so s pomočjo vrvne tehnike rešili planince iz ferate in jih pospremili v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.02 je na kolesarskem poligonu na Golovcu, občina Ljubljana, padel kolesar. Gorski reševalci GRS Ljubljana in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so poškodovanca imobilizirali ter na nosilih prenesli v dolino do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.06 se je v soteski Sušec, občina Bovec, poškodovala udeleženka soteskanja. Posredovali so reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS iz Brnika ter helikopter LPE. Poškodovanko je helikopter prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 15.11 se je pri skoku v reko Sočo na Mostu na Soči, občina Tolmin, poškodoval občan. Posredovali so reševalci NMP Tolmin, ki so poškodovanca na kraju nesreče oskrbeli, nato pa ga je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 12.48 se je v kraju Lepa Njiva, občina Mozirje, prevrnil delovni stroj. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD Nazarje in Velenje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom izvlekli ukleščenega voznika, z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine, delovni stroj postavili nazaj na kolesa ter nudili pomoč reševalcem. Reševalci NMP Mozirje so oskrbeli poškodovanca. Poletel je tudi helikopter SV in v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor poškodovanca prepeljal v UKC Maribor.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 10.23 sta dežurna ekipa reševalcev HNMP Maribor in posadka s helikopterjem SV poleteli v Dobležiče, občina Kozje. Helikopter je obolelo osebo prepeljal v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Lesično - Pilštanj so zavarovali mesto pristanka helikopterja.

Ob 16.44 je poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor v Mozirje, od koder je prepeljali obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Mozirje so zavarovali mesto pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

Izpostava Koper

Ob 14.15 je poletel helikopter SV v spremstvi dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana v Izolo. Iz UKC Ljubljana je v bolnišnico prepeljal obolelo osebo. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.13 je na Zalarjevi cesti v Borovnici občan padel s terase. Gasilci PGD Borovnica so nudili pomoč reševalcem pri imobilizaciji in prenosu poškodovanca.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.48 so na Pečinah v občini Tolmin gasilci PGD Ponikve-Planota nudili pomoč oboleli osebi, do prihoda reševalcev NMP Tolmin.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 20.59 sta na Pleteršnikovi ulici v Brežicah trčili osebni vozili. V nesreči se je ena oseba poškodovala in so jo na kraju oskrbeli reševalci NMP Brežice. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, razsvetljevali kraj in očistili cestišče. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 15.47 je naselju v Kampel v občini Koper osebno vozilo trčilo kamniti zid ter zagorelo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili poškodovanih ni bilo.

Ob 19.51 sta na Šmarski cesti v občini Koper trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci JZ GB Koper so nevtralizirali razlito olje in prometno ter požarno zavarovali kraj dogodka. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Kranj

Ob 8.52 sta na Hrušici v križišču iz avtoceste na Jesenicah trčili osebni vozili. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so oskrbeli eno osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.00 sta na gorenjski cesti v Mednem v občini Ljubljana trčili osebni vozili. Poleg reševalcev NMP in policistov so posredovali gasilci GB Ljubljana. Zavarovali so kraj dogodka in odklopili akumulatorje na vozilih. Tri osebe so bile oskrbljene s strani reševalcev NMP.

Ob 16.05 je na Barjanski cesti v Ljubljani zapeljalo s ceste in se zagozdilo med most in drevo. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo vitla in dvigala rešili avto, reševalci NMP pa so oskrbeli poškodovanca.

Ob 18.20 je prišlo do trka dveh osebnih vozil na ljubljanski obvoznici na razcepu Malence. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja vozil. Poškodovanih ni bilo.

Ob 20.26 je na avtocesti Vrhnika – Ljubljana, občina Vrhnika, prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana, PGD Stara Vrhnika in Verd so izvedli prometno zavarovanje in pregled. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 23.08 sta na lokalni cesti za Moravče trčili osebni vozili. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Moravče so zavarovali mesto nesreče ter skupaj z reševalci pomagali težje poškodovani osebi, katero so reševalci odpeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so na vozilih še odklopili akumulatorja in iztekajoče tekočine posuli z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.15 sta na Topliški cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci Gasilsko-Reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali mesto dogodka, odklopili akumulator, pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, ki so jo reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto prepeljali na

Izpostava Ptuj

Ob 8.32 je v Lovrencu na Dravskem polju, občina Kidričevo,  osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na strehi. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin, vozilo postavili na kolesa ter pomagali pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila, katero so reševalci NMP Ptuj prepeljali v SB Ptuj.

Ob 19.09 se je v naselju Skorba, občina Hajdina, kombinirano vozilo zadelo osebno vozilo, ki ga je odbilo v stanovanjski objekt. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Ptuj, z vpojnimi sredstvi posipali razlite motorne tekočine ter odstranili kombinirano vozilo s cestišča.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.59 je v naselju Sajevec v občini Ribnica zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ribnica in Bukovica so pogasili dva kvadratna metra ostrešja ob dimniku, odstranili izolacijo, pregledali dimnik, očistili peč, odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe ter opravili pregled z termovizijsko kamero.

Ob 23.06 so ob reki Savi v Črnučah, občina Ljubljana gorele tri barake in trava v okolici. Gasilci GB Ljubljana, PGD Tomačevo in Črnuče so požar pogasili, prekopali material ter prelili žarišča.

Izpostava Maribor

Ob 22.51 je na Lucijinem bregu v Mariboru, na težko dostopnem terenu, gorel lesen objekt v izmeri 20 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Kamnica in Maribor mesto so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.36 je pri obnovi zagorelo na fasadi dijaškega doma v Tolminu. Požar so gasili delavci in gasilci PGD Tolmin, ki so opravili tudi pregled s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.29 je v naselju Moste, občina Komenda, gorela osebno vozilo. Sosedje so požar pričeli gasiti pred prihodom gasilcev PGD Moste, Komenda in Križ, ki so nato požar dokončno pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 16.14 so ob Pobreški cesti v Mariboru posredovali gasilci JZ GB Maribor v garažni hiši Europarka, kjer se je smodilo iz motornega dela osebnega vozila. Požar je bil pogašen pred prihodom gasilcev, ki so nato s pomočjo termovizijske kamere vozilo pregledali in odklopili akumulator.

Izpostava Postojna

Ob 15.01 je na avtocesti Postojna – Ravbarkomanda, občina Postojna, gorelo kombinirano vozilo. Požar je z gasilnikom pričel gasiti voznik vozila, dokončno pa so ga gasilci PGD Postojna in zavarovali kraj dogodka.

Ob 16.12 je na avtocesti Ravbarkomanda – Postojna, občina Postojna na vozilu vlečne službe med prevozom zagorelo kombinirano vozilo. Posredovali so gasilci PGD Postojna, Rakek in Cerknica. Požar so pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 10.17 je v naselju Novinci, občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, na njivi zagorel traktor. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odstranili akumulator, pregledali s termovizijsko kamero, z vpojnimi sredstvi popivnali iztekle motorne tekočine ter odstranili kontaminirano zemljo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.13 je zagorelo v gozdu v Žlaboru, občina Nazarje. Posredovali so gasilci PGD Nazarje, Šmartno ob Dreti in Gorica ob Dreti. Požar so lokalizirali in pogasili ter pregledali požarišče. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 18.25 je v Medlogu v občini Celje zagorelo Dračje na travniku. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Lopata.

Ob 20.19 je na Kašni planini v občina Gornji Grad strela zanetila požar smreke. Gasilci PGD Nova Štifta, Gornji Grad in  Bočna so zavarovali kraj, podrli smreko in pogasili požar.        

Ob 21.35 so v Zagradu, občina Celje, gorele smeti in vejevje. Gasilci PGE Celje in PGD Zagrad so zavarovali kraj in nadzorovali požar do izgoretja. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 15.45 so na Bleiweisovi cesta v Kranju gasilci GARS Kranj pogasili panj drevesa.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.21 so v Podsmreki v občini Dobrova – Polhov Gradec gasilci PGD Podsmreka pogasili manjše kurišče na njivi.

Ob 16.14 so ob Cesti dveh cesarjev v Ljubljani goreli odpadki na površini okoli 2 kvadratna metra. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 18.16 je v Dolu pri Borovnici gorela trava. Požar na površini okoli 60 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Borovnica.

Ob 18.24 je nad Šentviškim predorom v Ljubljani gorelo v gozdu. Požar na površini približno 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 20.26 sta ob Cesti na Brod v Ljubljani grela podrast in grmičevje. Požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Nadgorica.

Izpostava Maribor

Ob 12.08 so v naselju Spodnje Hoče v občini Hoče – Slivnica gasilci JZ GB Maribor in PGD Bohova pogasili požar suhe trave na površini okoli 60 kvadratnih metrov.

Ob 16.41 so v Zrkovcih v občini Maribor gasilci PGD Zrkovci pogasili manjši kup vejevja.

Ob 17.40 je v Spodnji Selnici, občina Selnica, ob Dravi zagorelo njivsko strnišče. Požar na površini okoli 4000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Selnica ob Dravi.

Izpostava Nova Gorica

Na pogorišču v okolici Kostanjevice na Krasu se je ponoči pojavilo nekaj žarišč, ki so jih gasilci pogasili. Čez dan je bilo na požarišču 70 gasilcev iz 23 prostovoljnih gasilskih društev Severnoprimorske in Ljubljanske gasilske regije, ki so pregledovali požarišče in žarišča zalivali z vodo. Na požarni straži preko noči je ostalo 49 gasilcev. Vojaški in civilni sekači so posekali okolico ceste od Opatjega sela proti Mirnu, da bi tam lažje ustavili ogenj, če bi prišel z italijanske strani.

Od jutranjih ur so gasilci prostovoljnih gasilskih društev Severnoprimorske regije pomagali pri gašenju požara v naravnem okolju v obmejnem pasu v Republiki Italiji, in sicer na območju hriba Brestovec. Tudi tekom današnjega so bile na požar napotene nove gasilske sile 15 prostovoljnih gasilskih društev Severnoprimorske regije in poklicni gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, skupaj 65 gasilcev. V pripravljenosti pa je bilo tudi 30 prostovoljnih gasilcev Obalno - kraške gasilske regije. Na pomoč pri gašenju je ob 8. uri zjutraj poletel helikopter LPE s termovizijsko kamero. Ob 17.20 so gasilske enote iz Slovenije zaključile z aktivnostmi in se vrnile domov. Požar je pod nadzorom.

Ob 11.51 je v bližini naselja Voglarji, občina Nova Gorica, zagorelo okoli 300 kvadratnih metrov grmičevja. Gasilci JZ GRD GE in PGD Nova Gorica so požar pogasili.

Od 13.52 je ponovno zagorelo na strmem in neprehodnem terenu pod Matajurjem, občina Kobarid, kjer je gorelo že prejšnje dni. Požar so gasili gasilci PGD Kobarid, Drežnica, Breginj in helikopter Slovenske vojske. Z aktivnostmi so končali ob 20. uri. Tekom noči bo postavljena požarna straža s strani PGD Kobarid.

Izpostava Postojna

Ob 12.57 je ponovno zagorelo na severovzhodnem pobočju Velikega Ovčnjaka nad vasico Šibelji, občina Komen. Požar, ki je zajel približno pol hektarja površine, so do večera omejili in pogasili gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, PGD Komen, Senožeče, Sežana, Povir, Dornberk, Slavina, Zagorje, Postojna, Hruševje, Studeno, Veliko Ubeljsko, Planina, Palčje, Divača, Materija in tečajniki iz različnih društev, ki so na usposabljanju v Sežani. Pri gašenju je sodeloval tudi helikopter Slovenske vojske, policijski helikopter pa je s termo kamero pregledoval območje in usmerjal enote na terenu. Skupaj je požar gasilo 75 gasilcev, 50 gasilcev pa je ostalo na požarni straži preko noči.

Ob 6.26 je v Sežani v bližini železniške postaje ob tirih gorel odpadni les. Požar so pogasili gasilci ZGRS Sežana.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.45 je v ulici Novi dom v Trbovljah gorel kompost ob stanovanjski hiši. Lastnik je požar pogasil do prihoda gasilcev. Gasilci PGD Trbovlje mesto so pregledali lokacijo s termo kamero.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Postojna

Ob 17.39 se je na Gregorčičevem drevoredu v Postojni kadilo iz zabojnika za komunalne odpadke. Gasilci PGD Postojna so tleče odpadke zalili z vodo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 8.32 sta pri Drevoredu 1. Maja v Izoli pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila najdena streliva za pehoto, 6 kosov kalibra 6,5 milimetrov, italijanskega izvora in 46 kosov kalibra 7,92 milimetrov nemškega izvora. Vse nevarne najdbe izvirajo iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.45 so s požarišča na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranili topovsko granato, kalibra 75 milimetrov, mase 6,78 kilogramov, italijanskega izvora in topovski vžigalnik, kalibra 100 milimetrov, mase 2 kilogramov, avstro-ogrskega izvora. Obe najdbi, ki izvirata iz obdobja 1. svetovne vojne, so ju odpeljali v ustrezno skladišče do uničenja.

Ob 14.38 sta ob reki Soči v Tolminu pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno ročno bombo, mase 0,52 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.27 so na Mariborski cesti v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba.

Ob 21.05 se je v naselju Radmirje v občini Ljubno na streho stanovanjske hiše podrlo drevo. Gasilci PGD Radmirje so zavarovali kraj dogodka, razžagali in odstranili podrto drevo in poškodovan del strehe prekrili s folijo.

Izpostava Koper

Ob 16.52 je na  Ulici Vena Pilona v Kopru ena oseba ostala ujeta v dvigalu. Gasilci JZ GB Koper so jo s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.53 so ob Slovenski cesti v Mengšu na parkirišču gasilci PGD Mengeš odprli zaklenjena vrata osebnega vozila. V vozilu sta se nahajala otroka.

Ob 16.20 so v Miklošičevi ulici v Ljubljani reševalci NMP Domžale nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Ob 19.01 se je v stanovanju bloka na Celovški cesti v Ljubljani nahajala onemogla oseba. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem dostop do osebe.

Ob 19.26 so se tovornem vozilu na avtocesti od Vrhnike proti Ljubljani, občina Log-Dragomer, pregrele zavore. Gasilci GB Ljubljana, PGD Vrhnika, Stara Vrhnika in Verd so ohladili zavore in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.16 so na Rašiški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz okvarjenega dvigala v tretjem nadstropju stanovanjskega bloka rešili pet oseb.

Izpostava Maribor

Ob 11.51 se je v trgovskem kompleksu v Gosposki ulici v Mariboru ustavilo oziroma pokvarilo osebno dvigalo. Gasilci JZ GB Maribor so iz okvarjenega dvigala v 2. nadstropju rešili mamico z otrokom.

Ob 15.17 so gasilci JZ GB Maribor posredovali v Sarajevski ulici v Mariboru, kjer se je v zaklenjenem stanovanju nahajala neodzivna oseba. Gasilci so s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP omogočili dostop do osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.29 so v Šegovi ulici v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto ob prisotnosti Policije s tehničnim posegom odprli okno večstanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Nudili so pomoč tudi reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto, ki so jo odpeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 20.02 so na Dravski ulici na Ptuju, gasilci PGD Ptuj s tehničnimi posegom odprli vhodna vrata in s tem omogočili dostop reševalcem NMP Ptuj do onemogle osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.03 se je na Polju v Zagorju ob Savi v večstanovanjskem objektu pokvarilo dvigalo. V njem sta ostali ujeti osebi. Gasilca PGD Zagorje mesto sta rešila osebi in o okvari dvigala obvestila vzdrževalca.

Prevozi pitne vode

Od 28. 7. od 17. ure do 29. 7. 2022 do 17. ure je bilo za zagotavljanje pitne vode v slovenski Istri opravljenih 96 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1.161 kubičnih metrov vode. Zagotavljanje prevozov so vršili gasilci, komercialni prevozniki in Slovenska vojska. Sodelovalo je 21 pripadnikov Zaščite, reševanja in pomoči (ZRP).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja - Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije (RS) za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.