Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. julija 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 15.16 se je na koči na Travniku, občina Ljubno ob Savinji, nahajal planinec s poškodovano ramo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje so poškodovanega planinca prepeljali v dolino, kjer so ga v oskrbo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje.

Izpostava Kranj

Ob 13.18 je pri sestopu iz Košutnikovega turna, naselje Jelendol, občina Tržič, planinka zdrsnila s poti in si poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Tržič so jo skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik oskrbeli na kraju nesreče, helikopter Letalske policijske enote (LPE) pa jo je prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 15.10 sta se na Komni, naselje Ukanc, občina Bohinj, lažje poškodovali planinki. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in posadke s helikopterjem LPE oskrbeli na kraju in ju prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 12.43 si je v ferati Mojstrana alpinistka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Mojstrana so skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku poškodovanko oskrbeli, nato pa jo je helikopter LPE prepeljal v SB Jesenice.

Izpostava Maribor

Ob 11.52 se je na Mariborskem Pohorju pri padcu poškodoval gorski kolesar. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so nudili pomoč reševalcu gorske reševalne službe pri oskrbi in prenosu poškodovanca na dostopen teren, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 13.51 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) iz Brnika prepeljal obolelo osebo iz SB Izola v UKC Ljubljana. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 17.42 je na Bohinjskem jezeru v naselju Ribčev Laz, občina Bohinj, pogrešali osebo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bohinjska Bistrica, Bled, Ekipa Civilne zaščite (CZ) za reševanje na vodi in iz vode Bohinj ter potapljači Podvodno reševalne službe Bled so pregledali jezero, osebo našli na obali, oskrbeli in nato prepeljali do reševalcev NMP Bohinj v nadaljnjo oskrbo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.05 sta pri Bukošku, občina Brežice, trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Maribor

Ob 2.53 je v Turnerjevi ulici v naselju Fram, občina Rače – Fram, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in nudili pomoč pri razsvetljavi dogodka. V nesreči sta bili poškodovani dve osebi in prepeljani v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.57 je v naselju Noršinci, občina Moravske Toplice, osebno vozilo zdrsnilo z vozišča in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Murska Sobota so protipožarno in naletno zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli in nato v nadaljnjo oskrbo v SB Murska Sobota prepeljali reševalci NMP Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.01 se je na cesti Solkan–Plave, občina Kanal, pri padcu z motociklom poškodoval motorist. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica in poskrbeli za nevtralizacijo izteklih motornih tekočin na vozišču.

Izpostava Postojna

Ob 18.54 je v bližini naselja Šembije, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so požarno in naletno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi in prenosu obolele osebe. Obolelo osebo so nato reševalci NMP na nadaljnje zdravljenje prepeljali v SB Izola.

Ob 21.34 se je v naselju Gorenje, občina Postojna, prevrnil traktor. Gasilci PGD Postojna in Studeno so požarno in prometno zavarovali kraj dogodka, prevrnjeni traktor stabilizirali, odklopili akumulator, sanirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Postojna

Ob 8.48 je v Ulici Ivana Turšiča v Sežani v stanovanju večstanovanjskega objekta zagorelo olje na štedilniku. Lastnik stanovanja je pričel požar gasiti sam. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) in PGD Sežana so dokončno pogasili goreče olje, napo in kuhinjsko omarico. S termovizijsko kamero so pregledali požarišče ter objekt prezračili.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.19 je V dolini v Ljubljani gorelo osebno vozilo na parkirišču pred stanovanjsko hišo v predelu motorja in podvozja. Gorelo je Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Tomačevo so odprli pokrov vozila in požar pogasili z vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 7.41 je v Stanošini, občina Podlehnik, zaradi napake na motorju zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Podlehnik in Ptuj so ogenj pogasili, odklopili akumulator ter počistili odstavni pas vozišča.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 1.07 je na Lavi v Celju gorela trava in vejevje. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar na površini okoli 10m2.

Ob 18.39 je v naselju Loke pri Mozirju, občina Mozirje, gorelo v naravi. Požar so pogasili gasilci PGD Mozirje.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.34 je na pobočju hriba Ježa, občina Grosuplje, gorelo v gozdu. Požar kupa kablov na površini okoli dveh kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ponova vas in Št. Jurij. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Škocjan in Grosuplje, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 21.05 sta na Cesti v Hrastje v Ljubljani goreli trava in podrast. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.02 so gasilci, ki so razporejeni na območju goriškega Krasa opazili dim na italijanski strani v bližini naselja Devetaki. Prek centra v Palmanovi so bili obveščeni gasilci v italijanski Gorici. Na našem območju ne beležijo posebnosti. Tekom popoldneva je bilo s strani občanov opaženo nekaj manjših žarišč, ki so jih gasilske enote sproti gasile.

Izpostava Ptuj

Ob 10.41 je v Juršincih gorela suha trava na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Grabšinski so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 9.42 je v reki Dreti v Nazarjah občan opazil poginule ribe in kalno vodo. Gasilci PGD Nazarje so na kraju ugotovili, da je voda kalna zaradi nočnega deževja, vzrok za pogin rib pa je pomanjkanje kisika v vodi. Na kraju je bil tudi predstavnik Ribiške družine Mozirje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.54 so na cesti Bača–Dolenja Trebuša v občini Tolmin gasilci PGD Tolmin z vpojnimi sredstvi posuli in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 19.59 so v naselju Log Čezsoški, občina Bovec, gasilci PGD Bovec nevtralizirali po vozišču razlit oljni madež.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.11 sta v naselju Kal nad Kanalom v občini Kanal pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno v skladišče najdeno med zemeljskimi deli topovsko granato kalibra 80 milimetrov, mase 6,7 kilogramov, avstrijskega izvora iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 11.31 je na Miljskih vratih v Piranu strešnik nevarno visel nad ulico in ogrožal mimoidoče. Gasilci JZ GB Koper so na strehi namestili strešnik.

Izpostava Kranj

Ob 16.18 so na Zoisovi ulici v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s tehničnim posegom rešili osebo iz dvigala ter obvestili pristojni servis.

Ob 22.06 je v naselju Mlaka pri Kranju, občina Kranj, v stanovanju iztekala voda. Gasilci GARS Kranj zaprli vodovodni ventil in posesali poplavljene prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.51 je na Nanoški ulici v Ljubljani v kopalnici stanovanja večstanovanjskega objekta počila vodovodna cev do bojlerja. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil in tako preprečili nadaljnjo iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 20.15 je na Koroški cesti v Mariboru iz stanovanja večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni vodovodni ventil za stanovanje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.55 so na Cvetkovi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili poškodovano osebo. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.14 so v Spodnji Vižingi, občina Radlje ob Dravi, gasilci PGD Radlje ob Dravi nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. Reševalci so jo prepeljali v UKC Maribor.

 

Prevoz pitne vode

Dne 31. 7. 2022 je bilo do 17. ure od 17. ure prejšnjega dne ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode, opravljenih 106 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1370 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali zasebniki, gasilci in pripadniki Slovenske vojske. Sodelovalo je 16 pripadnikov zaščite reševanja in pomoči (ZRP).

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Požarna ogroženost naravnega okolja – Razglas

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Ur. list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je z 20. julijem 2022 razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja v občinah Ankaran, Izola, Koper, Piran, Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Komen, Postojna, Ilirska Bistrica, Pivka, Nova Gorica, Kanal, Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Ajdovščina in Vipava.

Na ostalih območjih države je Uprava RS za zaščito in reševanje z 20. julijem 2022 razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja.

Povsod po državi je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor.

 

Sklep o preklicu Sklepa o aktiviranju Državnega načrta zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju

Z dnem 1. 8. 2022, ob 19. uri Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) preklicuje Sklep o aktiviranju Državnega načrta zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, številka: 843-51/2022-1, ki je bil aktiviran dne 17. 7. 2022, ob 13.30 uri, zaradi obsežnega požara v naravnem okolju na Krasu in sicer na območju občin Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen.