Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. avgusta 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 17.45 je na Dovški Babi, občina Kranjska Gora, onemogel tuji planinec. Reševalci GRS Mojstrana so ga pospremili v dolino.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.48 helikopter SV z dežurno ekipo HNMP na Brniku iz naselja Studor, občina Bohinj, prepeljal obolelega otroka v SB Jesenice. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.53 je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Šempetra pri Gorici v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.24 sta v naselju Brezje pri Senušah, občina Krško, trčili osebni vozili. Posredovali so reševalci NMP Krško in gasilci PGE Krško. Slednji so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne količine. Reševalci so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 16.35 se je v Škofji vasi, občina Celje, zgodila prometna nesreča kombiniranega in dveh osebnih vozil. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe. Reševalci NMP Celje so poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 23.40 se je na Istrski cesti v Kopru zgodila prometna nesreča v kateri sta bila udeležena voznika skiroja in skuterja. Gasilci GB Koper so nudili pomoč reševalcem Prehospitalne enote Obale, Reševalne službe Istre in dežurnemu zdravniku. Dva ponesrečenca so na kraju oskrbeli in prepeljala v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 9.08 je na tržnici na Jesenicah osebno vozilo zapeljalo na stopnice in tam obstalo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj nesreče, preprečili vozilu nadaljnji zdrs in ga nepoškodovanega zvlekli nazaj na cesto.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.45 se je na cesti Ljutomer–Cezanjevci, občina Ljutomer, osebno vozilo zaletelo v obcestno ograjo. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer, ki so na kraju oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 1.01 je na cesti Podsabotin–Solkan, občina Brda, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in zdrselo po pobočju okoli 15 metrov globoko. Voznik in sopotnik sta se lažje poškodovala. Gasilci iz JZ GRD GE Nova Gorica so z avtodvigalom vozilo potegnili na cestišče, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite tekočine. Reševalci NMP Nova Gorica so ponesrečenca oskrbeli na kraku nesreče.

Ob 15.54 je v Cankarjevi ulici v Novi Gorici osebno vozili zbilo pešca. Pomoč so mu nudili reševalci NMP Nova Gorica in gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Ob 15.02 se je pod Mangartskim Sedlom v občini Bovec pri padcu poškodoval kolesar. Oskrbeli so ga reševalci NMP Tolmin in ga prepeljali do italijanske meje, kjer so ga prevzeli italijanski reševalci. Na kraju so posredovali tudi gasilci PGD Bovec.

Ob 15.44 se je na regionalni cesti Kal Koritnica–Soča, občina Bovec, pri vožnji poškodoval motorist. Oskrbeli so ga reševalci NMP Tolmin in ga prepeljali do mejnega prehoda Predel, kjer so ga prevzeli avstrijski reševalci. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem in policiji.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.14 se je v naselju Breznica v občini Prevalje zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in odstranili avto s cestišča. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 7.14 je v industrijskem objektu na Cankarjevi cesti v Tržiču zagorelo v ventilacijskem sistemu. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Tržič, Križe, Kovor in GARS Kranj so požar pogasili ter okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.15 so v naselju Kokra, občina Preddvor, delavci varili izolacijo na fasadi objekta, pri čemer je začel tleti leseni tram. Gasilci PGD Kamnik so požar pogasili.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 8.18 je v Skornem pri Šoštanju, občina Šoštanj, občanu pri kurjenju ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Šoštanj so pogasili manjši požar v naravi.

Ob 10.29 so na Gregorčičevi cesti v Velenju gasilci PGE Škale zavarovali prometnico in zalili goreč kup rastlinskih odpadkov.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.57 so na Bistriški cesti v Domžalah ob stanovanjski hiši gorele ciprese na površini okoli šest kvadratnih metrov. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale Mesto so pogasili goreče ciprese.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.18 je ob Ljubljanski cesti v Kamniku občan opazil onesnaženje v potoka Mlinščica. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali območje onesnaženja, enoti ELME nudili pomoč pri jemanju vzorcev vode in ugotovili, da se je onesnaženje razširilo v reko Kamniška Bistrica. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 18.00 so v Majšperku gasilci PGD Ptuj z vpojnim sredstvom posuli in očistili več mastnih madežev na cestišču na dolžini okoli 300 metrov.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.28 so na Čečovju v občini Ravne na Koroškem gasilci KGZ Ravne na Koroškem z vpojnim sredstvom posuli oljni madež na površini okoli dveh kvadratnih metrov in ga počistili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.44 je v Volčji Dragi, občina Renče - Vogrsko, v bližini hiše občan izkopal ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno shranila italijansko ročno bombo, mase 0,15 kg iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 13.23 sta v bližini naselja Kromberk, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in na varno spravila topovsko granato italijanske izdelave, teže 4,8 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 14.22 so pri naselju Škrbina, občina Komen, našli ročno bombo, italijanske izdelave, ostanek iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in prepeljala na varno do uničenja.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.23 je na cesti Vitanje–Spodnji Dolič, občina Vitanje, preko vozišča padlo drevo ter zadelo mimo vozeče vozilo. Gasilci PGD Vitanje so zavarovali kraj dogodka, razžagali drevo in ga odstranili z vozila.

Ob 12.49 so v Slomškovi ulici v Rogatcu gasilci PGD Rogatec odstranili drevo s cestišča.

Ob 13.10 so na Koželjskega ulici v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili dve osebi iz pokvarjenega dvigala, ki je obstalo v 4. nadstropju.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.29 je v Trdinovi ulici v Ljubljani z ostrešja objekta visela pločevina velika okoli 30 x 7 metrov. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo avto lestve pločevino pritrdili. Za dodatno sanacijo bo poskrbel upravnik objekta.

Ob 15.05 so v Česnikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije preko balkona vstopili v stanovanje ter zaprli ventil na radiatorju, ki je puščal.

Ob 15.49 so Pod bregom v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s pomočjo avto lestve odstranili drevo, ki je obviselo na električnih vodnikih.

Izpostava Maribor

Ob 13.41 so na parkirišču ob Kosovelovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata vozila, v katerega se je zaklenil otrok.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.43 sta se v naselju Ilovci, občina Ljutomer, dve drevesi nagnile na streho stanovanjskega objekta in ovirale promet. Drevesi so s strehe objekta odstranili gasilci PGD Ljutomer.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.43 so v Šempetru pri Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerem je bil otrok.

Ob 18.15 so na cesti Kanal–Anhovo, občina Kanal ob Soči, gasilci PGD Kanal odstranili podrto drevo.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.31 so na Logu, občina Hrastnik, gasilci PGD Hrastnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Hrastnik.

Napoved za naslednje dni

V torek bo pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne bo v notranjosti Slovenije občasno še rahlo deževalo. Popoldne se bo oblačnost trgala. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26, na Primorskem ob šibki burji do 30 °C.

V sredo bo delno jasno, več spremenljive oblačnosti bo v krajih na vzhodu. Popoldne lahko nastane še kakšna manjša ploha. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, v kraji z burjo okoli 20, najvišje dnevne od 24 do 28, na Primorskem do 31 °C.

V četrtek in petek bo delno jasno, popoldne bodo v notranjosti posamezne plohe in nevihte, ki bodo v petek pogostejše. Nekoliko topleje bo.