Skoči do osrednje vsebine

Ministrica in evropski poslanec o pomenu sodelovanja med Svetom EU in Evropskim parlamentom

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je danes v prostorih ministrstva sprejela poslanca Evropskega parlamenta (EP) Matjaža Nemca. Na srečanju, ki je potekalo v prijetnem vzdušju, sta se zavzela za konstruktivno sodelovanje pri oblikovanju politik EU na področju notranjih zadev, še zlasti migracijske, azilne in vizumske politike.
Ministrica Tatjana Bobnar se rokuje z evropskim poslancem Matjažem Nemcem; za njima sta slovenska in evropska zastava.

Ministrica Tatjana Bobnar se rokuje z evropskim poslancem Matjažem Nemcem. | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

Sogovornika sta se strinjala, da sta nujna tvorno sodelovanje in redna izmenjava informacij o razpravah v inštitucijah EU – Svetu EU in EP – s ciljem oblikovanja celovitih rešitev in dogovorov na ravni EU med sozakonodajalcema.

Ministrica je poslancu predstavila slovenska stališča do nekaterih zakonodajnih aktov, s katerimi se pri svojem delu v Evropskem parlamentu ukvarja tudi poslanec. Nemec je namreč nadomestni član v Odboru EP za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (odbor LIBE). Tako je na primer o zakonodajnem predlogu o digitalizaciji vizumov, o katerem potekajo razprave v Svetu EU in EP, povedala, da Slovenija podpira nadaljnjo digitalizacijo vizumskega poslovanja, mnenja pa so v Svetu EU deljena zlasti pri vprašanju uporabe skupne digitalne platforme EU za sprejetje vizumskih vlog. Nekatere države članice namreč za tovrstne postopke uporabljajo nacionalne platforme. EP je pri tem vprašanju naklonjen platformi EU, je povedal poslanec Nemec in dodal, da je za delo poročevalca za predlog Uredbe o digitalizaciji vizumov pomembno poznati in razumeti argumente in stališča držav članic.

Govorila sta tudi o stanju v schengenskem območju, zlasti o podaljševanju nadzora na notranjih mejah EU, ki ga že nekaj let izvajajo nekatere države članice. Poslanec je ministrico seznanil s svojo pobudo, da Evropski parlament o tem opravi razpravo; ta bo predvidoma jeseni. Ministrica se mu je zahvalila, ker v EU poudarja tudi za Slovenijo pomembno vprašanje, ki je dodobra načelo zaupanje med državami članicami.

Ministrica je poslancu predstavila tudi pripravo nove slovenske migracijske politike, ki jo je z ekipo zastavila ob prevzemu vodenja ministrstva. Julija smo na ministrstvu ustanovili posvetovalno telo za migracije z naslovom Varna, solidarna in vključujoča družba, katerega namen je pripraviti celovito migracijsko strategijo, v kateri bodo ključna vodila solidarnost, vključevanje in spoštovanje človekovih pravic.

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je danes sprejela evropskega poslanca Matjaža Nemca; na fotografiji stojita pred slovensko in evropsko zastavo.

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je danes sprejela evropskega poslanca Matjaža Nemca. | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2