Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. avgusta 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.19 je na poti iz Planice proti Koči v Tamarju, občina Kranjska Gora, omagal planinec. Pomoč so mu nudili gorski reševalci postaje GRS Rateče in reševalci NMP Jesenice. Reševalci so ga prepeljali v bolnišnico.

Ob 16.55 je v Soteski Vintgar, v Podhomu, občina Gorje, obiskovalca obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci GRS Radovljica. Obolelega so našli in prenesli do parkirišča pred vhodom v sotesko, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Bled.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.18 se je na Gradiški Turi pri Vipavi, občina Vipava, izgubila planinka. Gorski reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina, so planinko nepoškodovano pospremili v dolino.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.29 je na Ljubljanski cesti v Velenju osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje motornih tekočin, odklopili akumulator na vozilu, s pomočjo avto dvigala postavili vozilo nazaj na cestišče ter nudili pomoč avto vleki pri nalaganju. Poškodovanih ni bilo.

Ob 7.55 sta v Šentvidu pri Grobelnem, občina Šmarje pri Jelšah, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGE Celje, PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Šmarje so eno osebo pregledali na kraju.

Ob 18.06 sta na Obrtniški cesti v Štorah trčili osebni vozili. Dve osebi sta se poškodovali. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posuli cestišče z vpojnimi sredstvi in usmerjali promet do prihoda Policije. Poškodovani osebi so reševalci NMP prepeljali v SB Celje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.05 sta v Černelavcih, občina Murska Sobota trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Murska Sobota in odklopili akumulator.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.04 sta na Grajskem trgu V Žužemberku, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, pomagali policistom pri usmerjanju prometa, odmaknili vozili s cestišča, posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah in očistili cestišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 20.06 je v ulici Šmihel v Novem mestu osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo na brežini. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali mesto dogodka in na vozilu odklopili akumulator. Poškodovala se je ena oseba. Reševalci NMP Novo mesto so jo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.43 so v naselju Movže, občina Slovenj Gradec, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.45 je v naselju Rakovec, občina Šmarje pri Jelšah, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem in Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prezračili prostore in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 0.22 je na Jezerski cesti v Kranju zagorelo v kamniti peči, ogenj pa se je že razširil na ostrešje gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Kranj - Primskovo in GARS Kranj so požar pravočasno pogasili in razkopali žarišče.

Ob 15.24 se je v Vrečkovi ulici v Kranju v stanovanju stanovanjskega bloka na štedilniku žgala pozabljena hrana. Posredovali so gasilci GARS Kranj in PGD Kranj-Primskovo. S tehničnim posegom so odprli vrata stanovanja, s štedilnika umaknili posodo in prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.33 se je v Krški vasi v občini Ivančna Gorica vnel in zagorel grelec medu. Posredovali so gasilci PGD Krka, Stična in Zagradec. Požar so uspeli pogasiti stanovalci sami, gasilci pa so pomagali pri odpravi posledic.

Izpostava Maribor

Ob 11.33 je v podjetju v industrijski coni na Limbuški cesti v Limbušu, občina Maribor, zagorel manjši stroj. Do prihoda gasilcev so zaposleni uspeli požar pogasiti, gasilci JZ GB Maribor in PGD Pekre pa so preventivno pregledali objekt in ga prezračili.

Ob 18.15 je v podjetju v industrijski coni na Tovarniški cesti v Rušah zagorel stroj za mletje lahkih kovin. Gasilci PGD Ruše so požar pogasili, ker pa je ogenj poškodoval tudi streho objekta, so okoli 20 kvadratnih metrov strehe odstranili. Na kraju je bila prisotna tudi policija PP Ruše.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 23.29 je na Prapreški poti na Otočcu, občina Novo mesto, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec. Vozilo je uničeno.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 0.34 so ob Cesti v Debro v Laškem gasilci PGD Laško pogasili manjši požar v naravi za objektom.

Ob 20.33 so v Lokah pri Mozirju, občina Mozirje, opazili nepogašeno kurišče izven katerega se je ogenj širil. Gasilci PGD Mozirje so požar na površini okoli desetih kvadratnih metrov pogasili, požarišče prekopali in zalili z vodo.

Izpostava Kranj

Ob 13.53 je zagorelo na Zgornji Sorici pod goro Tonderškofel, občina Železniki. Manjši požar v bližini lesenega objekta so pogasili prijavitelji, gasilci PGD Sorica, Železniki in Zali Log pa so požarišče zalili z vodo. O škodi ne poročajo.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.45 so gasilci GB Ljubljana ob Zaloški cesti v Ljubljani pogasili kup gorečih smeti.

Ob 12.18 so gasilci PGD Borovnica ob železniški progi v Borovnici pogasili okoli 10 kvadratnih metrov suhe trave.

Ob 13.18 so v Vrstni ulici v Notranjih Goricah v občini Brezovica gorele smeti na vrtu stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Notranje Gorice - Plešivica, Brezovica pri Ljubljani in Vnanje Gorice.

Ob 16.23 so na Debnem vrhu v občini Ljubljana opazili dim na nedavnem pogorišču požara. Gasilci GB Ljubljana so deblo, ki je tlelo, prekopali, razžagali in korenine zalili z vodo.

Sproščanje nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 21.20 je občan zaznal plin na stopnišču stanovanjskega bloka ob Viški cesti v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so opravili meritve plinov, ki pa niso pokazale povišanih vrednosti. Na kraju je bila prisotna policija.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 18.33 so gasilci PGD Zreče posredovali na Kovaški cesti v Zrečah, kjer je bilo na cesti razlito hidravlično olje v dolžini okoli 50 metrov. Onesnaženje so posuli z vpojnim sredstvom in očistili cesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.55 so v naselju Lokovica, občina Prevalje, na ribniku opazili neznan madež. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so vzeli vzorec madeža, izmerili pH vrednost ter pregledali pritoke. Vzrok nastanka madeža ni znan, vzorec bodo poslali na analizo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.55 je na Markovi poti v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, otrok našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.32 so gasilci PGD Šentjur posredovali na Cesti na goro v Šentjurju, kjer so omogočili reševalcem vstop v stanovanje, v katerem je bila onemogla oseba.

Ob 10.32 so gasilci PGD Žalec na Ulici Heroja Staneta v Žalcu odstranili in razžagali drevo, ki je ogrožalo stanovanjski objekt in mimoidoče.

Ob 15.28 so na Šolski ulici v Šempetru, občina Žalec, gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini nudili pomoč reševalcem.

Izpostava Kranj

Ob 1.46 so na Valjavčevi cesti v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Kranj do obnemogle osebe.

Ob 16.52 so na cesti Bohinjska Bistrica–Brod, občina Bohinj, gasilci PGD Bohinjska Bistrica podrli in odstranili drevo, ki je ogrožalo, da bo padlo na cesto.

Ob 18.39 so na Cesti 1. maja v Kranju gasilci GARS Kranj iz kabine pokvarjenega dvigala rešili tri osebe, izključili dvigalo in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.22 so gasilci CZR Domžale ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja na Slamnikarski cesti v Domžalah, v katerem je bila obolela oseba.

Ob 15.29 so gasilci PGD Primskovo v naselju Gradišče v občini Šmartno pri Litiji odstranili drevo, ki je padlo na gospodarsko poslopje.

Ob 18.10 so gasilci GB Ljubljana s pomočjo lestve vstopili na balkon v četrtem nadstropju stanovanjske hiše na Pegamovi ulici v Ljubljani, odprli vhodna vrata in oskrbeli padlo, poškodovano stanovalko do prihoda reševalcev NMP.

Ob 20.01 so v Kamniku gasilci PGD Kamnik skupaj z delavci Komunalnega podjetja Kamnik zavarovali okolico podrtega drevesa, ga razžagali ter umaknili s cestišča. Na kraju je bila prisotna policija PP Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 21.26 so v Vojašniški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor skozi okno vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla oseba in omogočili dostop reševalcem NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.21 je na Kandijski cesti v Novem mestu, odlomljena veja obvisela na drevesu in ogrožala pešce ter vozila na cesti. Gasilci GRC Novo mesto so jo s pomočjo avto dvigala odstranili in razžagali. Dežurni delavci cestnega podjetja so poskrbeli za zavarovanje cestišča s prometno signalizacijo in usmerjali promet ob polovični zapori ceste.

Izpostava Postojna

Ob 15.14 so v ulici Prekomorskih brigad v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč ekipi neurgentnih prevozov podjetja Meditrans, pri prenosu osebe iz vozila v drugo nadstropje.

Ob 10.26 so na Erazmovi ulici v Postojni gasilci PGD Postojna s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala poškodovana oseba. Oskrbeli so jo reševalci NMP Postojna, gasilci pa so jim nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 7.01 je v Trdobojcih, občina Videm, drevo padlo na cesto. Gasilci PGD Leskovec so drevo razžagali in odstranili.

Ob 7.22 so gasilci PGD Cirkulane posredovali v naselju Brezovec v občini Cirkulane, kjer so s cestišča razžagali in odstranili podrto drevo.

Napoved za naslednje dni

V sredo bo delno jasno, več oblačnosti bo občasno v vzhodni polovici Slovenije, kjer bodo popoldne kratkotrajne krajevne plohe. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Primorskem do 31 °C.

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, v notranjosti bodo sredi dneva in popoldne krajevne plohe in nevihte. Jutranje temperature bodo od 13 do 18, ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 26 do 30, na Primorskem do 32 °C.

V petek in soboto bo spremenljivo oblačno, predvsem popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Soparno bo.