Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. avgusta 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.53 se je na poti proti Triglavu v Luknji, poškodoval planinec. Reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa GRS na Brniku so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli. Helikopter LPE ga je prepeljal v SB Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 13.01 se je pri vožnji s Pohorja, občina Maribor, poškodoval kolesar. Gasilci JZ GB Maribor so nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu poškodovanega kolesarja do reševalnega vozila, s katerim so ga prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.02 se je v naselju Šmihel, občina Nova Gorica, pri ponesrečenem pristanku huje poškodoval jadralni padalec. Oskrbeli so ga reševalci NMP ZD Nova Gorica in ga prepeljali v SB Šempeter pri Gorici. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.15 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu medicinskega osebja UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz SB Šempeter pri Gorici v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.56 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz SB Slovenj Gradca v UKC Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.19 se je v Zidanem Mostu, občina Laško, osebno vozilo prevrnilo na bok. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulator na vozilu ter posipali cestišče z vpojnim sredstvom. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v SB Celje.

Ob 8.22 sta v Podplatu, občina Rogaška Slatina, pri bencinski črpalki trčili osebni vozili. Gasilci PGD Steklarna so pomagali lažje poškodovani osebi, ki je zdravniško pomoč poiskala sama, odklopili akumulatorja in zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Koper

Ob 17.24 sta na hitri cesti v Kopru, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.47 sta v Tomšičevi ulici v Kopru, trčila osebno vozilo in motorno kolo. V nesreči se je voznik motornega kolesa poškodoval. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca, katerega so prepeljali v SB Izola

Izpostava Kranj

Ob 13.53 je na avtocesti v smeri Brnik–Kranj vzhod, občina Šenčur, manjše tovorno vozilo zapeljalo iz vozišča v obcestni jarek, prebilo odbojno ograjo in se prevrnilo. Dve poškodovani osebi sta bili izven vozila, ena poškodovana oseba pa je ostala ukleščena v kabini. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, zaprli avtocesto, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo, pomagali reševalcem NMP Kranj pri prenosu poškodovane osebe, odklopili akumulator ter z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Tri poškodovane osebe so prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.46 je v Poljanah v občini Gorenja vas-Poljane, kombinirano vozilo zapeljalo s ceste. Gasilci PGD Škofja Loka in Poljane so na vozilu odklopili akumulator in zavarovali kraj dogodka.

Ob 16.28 sta na regionalni cesti v križišču za avtocesto pri uvozu Brnik, občina Šenčur, trčili osebni vozili. Dve osebi, ki sta bili lažje poškodovani, so oskrbeli reševalci NMP Kranj. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa, na vozilih odklopili akumulatorja ter z vpojnimi sredstvi posuli iztekle tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.25 je na trzinski obvoznici v Trzinu, prišlo do prometne nesreče osebnega vozila. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s tehničnim posegom izvlekli vozilo na cesto. Voznik vozila ni bil poškodovan, na kraju so posredovali tudi reševalci NMP in Policija.

Izpostava Postojna

Ob 17.57 je na avtocesti uvoz Kozina v smeri Kopra, občina Hrpelje - Kozina, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Materija in JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili voznico iz vozila ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu ponesrečene osebe, ki so jo odpeljali v SB Izola.

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 17.54 je v Mladinski ulici v Mariboru, gorelo v zapuščeni garaži. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-mesto so požar pogasili.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.26 je na avtocesti Ljubljana–Celje, občina Lukovica, pri izhodu iz tunela Trojane gorelo tovorno vozilo. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so požar pogasili. Tovorni del je uničen.

Ob 14.15 je v Dobovičnikovi ulici na Vrhniki zagorelo dostavno vozilo, ki se je samo zapeljalo po klancu do hiše, ki je posledično zagorela. Vozilo je uničeno, na hiši pa je škoda na fasadi, vratih, oknih in predprostoru. Gasilci PGD Vrhnika, Stara Vrhnika, Verd in Sinja Gorica so požar pogasili ter pregledali in prezračili prostore.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.44 sta v kraju Topovlje, občina Braslovče, zagorela skuter in podrast v gozdu. Gasilci PGD Parižlje-Topovlje, Braslovče in Letuš so pogasili vozilo in podrast v gozdu ter pregledali okolico.

Izpostava Koper

Ob 17.14 je zagorelo v bližini naselja Premančan, občina Koper. Požar, ki je zajel okoli 200 kvadratnih metrov travnate površine, so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.29 je pod Debenjim vrhom, občina Ljubljana, ponovno zagorelo. Gasilci GB Ljubljana so površino razkopali in zalili z vodo.

Ob 18.28 so ob Srednjevaški ulici na Lavrici, občina Škofljica, gasilci PGD Lavrica pogasili manjše kurišče v gozdu.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.19 je na pobočju Nanosa, občina Vipava, zagorelo na težko dostopnem mestu. Posredovali so gasilci PGD Col, Vrhpolje in Vipava. Preko noči so izvajali gasilsko stražo.

Izpostava Postojna

Ob 15.18 je med Štorjami in Kazljami, občina Sežana, gorel kup suhega konjskega gnoja. Gasilci ZGRS Sežana so požar na površini okoli 80 kvadratnih metrov pogasili, prekopali in izdatno zalili z vodo.

Ob 16.55 je pri naselju Topol, občina Bloke, zagorelo 35 velikih bal sena, ki so jih pogasili gasilci PGD Nova vas in Bloke.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Brežice

Ob 20.47 se je na cestni relaciji Bukošek–Trnje, občina Brežice, razlilo pogonsko gorivo v dolžini okoli 3.000 metrov. Gasilci PGE Krško so onesnaženje nevtralizirali s vpojnimi sredstvi in očistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.36 so v potoku Glinščica, občina Ljubljana, opazili povečano motnost vode. Gasilci GB Ljubljana so opravili 2 testa, ki sta bila v mejah normale. Vzrok za motnost je bila zaledna voda, ki je pritekala iz bližnjega gradbišča. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 17.28 so v Laščah, občina Žužemberk, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske regije ter Ljubljanske in Gorenjske regije so odstranili in na varnem kraju uničili topovsko granato kalibra 76,5 mm in topovski tulec, oboje iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.22 so v ulici Šalek v Velenju, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom rešili osebo iz dvigala, ki je obstalo v 3. nadstropju večstanovanjske zgradbe.

Ob 8.50 so v objektu na Kersnikovi cesti v Velenju, gasilci PGD Velenje rešili ujeto osebo iz kabine okvarjenega dvigala. Dvigalo so izklopili in obvestili pristojne službe.

Ob 18.10 je v ulici Na trgu v Mozirju, odkrit strešnik ogrožal mimoidoče, zato so ga gasilci PGD Mozirje, odstranili.

Izpostava Koper

Ob 2.02 so v naselju Škocjan, občina Koper, gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 7.56 so na Stari Fužini, občina Bohinj, gasilci PGD Bohinjska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP Bohinj pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 10.13 je v Gregorčičevi ulici na Bledu obolela oseba padla v zaklenjenem stanovanju in se ni mogla pobrati. Gasilci PGD Bled so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Bled.

Ob 16.54 je v Ulici Gorenjskega odreda v Kranju, v zaklenjenem stanovanju iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata iz zaustavili iztekanje. Na kraju so bili tudi policisti in upravljavec stavbe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.57 je prišlo v Blekovi vasi v občini Logatec, do izlitja vode v pritličju stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gorenji Logatec so s tal posesali približno 2 cm vode.

Ob 15.28 so v Ulici Simona Jenka v Domžalah, gasilci CZR Domžale s strehe večstanovanjskega objekta odstranili pločevino, ki je ogrožala mimoidoče.

Izpostava Maribor

Ob 8.52 so v Ruski ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem pri odpiranju vrat stanovanja in prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.36 so v Krožni cesti v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, gasilci JZ GRD GE Nova Gorica pomagali starejši osebi, ki je padla v stanovanju.

Izpostava Postojna

Ob 13.11 je v Rečici, občina Ilirska Bistrica, preko ceste visel pretrgan optični kabel. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so odstranili kabel s cestišča in sanacijo predali upravljalcu optičnega omrežja.

Napoved za naslednje dni

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, več oblačnosti bo v vzhodnih krajih. Popoldne in zvečer bo nastalo nekaj ploh in neviht. Predvsem v Vipavski dolini in na Krasu bo pihala šibka burja, ponekod v notranjosti Slovenije pa vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 °C, na Primorskem do 32 °C.

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale v noč. Šibka burja na Primorskem bo popoldne večinoma ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18 °C, ob morju okoli 21 °C, najvišje dnevne od 24 do 28 °C, na Primorskem do 32 °C.

V soboto in nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne.