Skoči do osrednje vsebine

Za varnost letov nad Evropo skrbijo tudi dežurni letalski meteorologi iz Slovenije

Letalski promet je zelo odvisen tudi od vremenskih razmer. Na področju Evrope skrbi za optimizacijo, stalno prilagajanje letalskih prometnih tokov in kapacitet organizacija EUROCONTROL s sedežem v Bruslju v Belgiji.

Tu je organiziran tako imenovan upravljalec omrežja (angleško Network Manager center -  NMOC), ki spremlja in načrtuje letalske tokove. Njegova primarna nalogo je zagotavljanje varnosti in učinkovitosti letalskih operacij. 

Na sedežu NMOC je v poletnih mesecih, ko je v Evropi veliko nevihnega dogajanja, prisoten tudi dežurni letalski meteorolog. Te dni je v vlogi svetovalca za vremensko razmere eden od naših letalski meteorologov prognostikov, ki dnevno pripravlja napoved neviht na področju Evrope, spremlja razmere in se posvetuje z osebjem, ki skrbi za letalsko omrežje. Meteorolog pripravlja dnevne povzetke napovedi nevihtnega dogajanja nad Evropo, da lahko načrtovalci kapacitet prometnih tokov predvidijo področja z morebitnimi motnjami in bolj učinkovito in varno načrtujejo  kapacitete zračnega prostora nad Evropo.

Na Agenciji za okolje smo posneli podcast št. 76 o napovedovanju neviht v letalski meteorologiji.

Skupni delovni prostori Eurocontrola.

Prostori Eurocontrola | Avtor: Rok Glavač-Šah

1 / 2