Skoči do osrednje vsebine

Na 47. svetovnem čebelarskem kongresu Apimondia v Carigradu tudi slovenski dan

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je danes preko avdio vizualne povezave nagovorila udeležence Slovenskega dneva, ki je potekal tretji dan 47. svetovnega čebelarskega kongresa Apimondia.
Ministrica Irena Šinko sedi na stolu in govori

Ministrica Irena Šinko | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Slovenska čebelarska akademija je v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in ostalimi akterji na področju čebelarstva (Hiša kranjske čebele Višnja Gora, Čebelarski muzej Radovljica, Društvo urbani čebelar), na dogodku predstavila avtohtono slovensko kranjsko sivko s pomočjo 3D modela čebelje kraljice, bogato tradicijo čebelarstva na Slovenskem, trajnostno naravnan apiturizem, urbano čebelarstvo in inovativne tehnologije v čebelarstvu.

Slovenski dan je bil namenjen predstavitvi Slovenije in promociji slovenskega čebelarstva. Ob tej priložnosti je ministrica Irena Šinko v avdio vizualnem otvoritvenem nagovoru nagovorila zbrane udeležence dogodka. Na otvoritvi slovenskega dne sta bila prisotna tudi Jeffery Stuart Pettis, predsednik združenja APIMONDIA in Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije.

V nagovoru je ministrica Šinko poudarila, da smo Slovenci čebelarski narod in zavedanje o pomenu čebel in skrb zanje je v Sloveniji na visoki ravni. Poudarila je, da je ohranjanje čebel izjemnega pomena in da bomo uspešni le, če bomo nagovorili vlade vseh držav, gospodarstvenike in civilno družbo. Slovenija aktivno naslavlja problematiko ohranjanja čebel in drugih opraševalcev tudi z obeleževanjem 20. maja, ko so države članice Združenih narodov 20. decembra 2017 soglasno potrdile predlog Slovenije in 20. maj razglasile za svetovni dan čebel. Letos, je dodala, smo svetovni dan čebel praznovali že šestič. In praznovali smo ga na vseh celinah. Nenazadnje, je dejala, Slovenija spodbuja sajenje medovitih rastlin, in to ne ne samo v  Sloveniji ampak tudi v drugih državah. Lansko leto, smo sadili po vseh državah Evropske unije.

V slovenskem kmetijstvu namenjamo posebno pozornost sobivanju čebelarstva in kmetovanja. Ob tem je ministrica dodala, da se je prepoved uporabe sredstev za tretiranje semena na osnovi neonikotinoidov in tudi prepoved uporabe tretiranega semena koruze in oljne ogrščice leta 2011 izkazala za zelo učinkovito, saj v zadnjih letih ne beležimo več pomorov čebel. Zdaj so določene aktivne snovi prepovedane že v celotni Evropski uniji.

Ministrica je izpostavila obveznost označevanja porekla - države izvora medu. Ob prejetju široko podporo enako mislečih držav je Slovenija pozvala Evropsko komisijo, da vzpostavi jasnejše označevanje porekla mešanice medu, kar bo predvidoma  obravnavano še  letos.

Pomen čebel in njihovo ohranjanje ne gre brez prenosa znanja in izkušenj. Ter pridobivanja neformalnega znanja. Zato je bila 2018 ustanovljena Slovenska čebelarska akademija, ki deluje v okviru Kmetijskega inštituta Slovenije in je namenjena neformalnemu izobraževanju oz. usposabljanju na področju čebelarstva. Slovenija s podeljevanjem mednarodne nagrade »Zlata čebela« nagrajuje tiste posameznike ali pravnih oseb, ki so izjemno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni, hkrati pa spodbuja njihovo delo in vrhunske dosežke.

Ministrica Irena Šinko je nagovor zaključila z mislijo, da bosta Slovenija in svet v prihodnosti takšna, kakršno si želimo za zanamce. Z odgovornim obnašanjem kažemo, kako aktivno poskrbeti za trajnosten razvoj in napredek družbe. Slovenijo čutimo kot odgovorno državo, delček Evrope, kjer se to kaže v našem odnosu do ljudi in okolja, posebej tudi do čebel.