Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. avgusta 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.15 je med sestopom s Planine Kofce, občina Tržič, mladoletno osebo pičila osa, pri čemer je zaradi reakcije osebo obšla slabost. Posredovali so reševalci GRS Tržič, NMP Tržič in posadka s helikopterjem LPE v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik. Obolelo osebo so odpeljali v SB Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.40 si je v naselju Slivna, občina Litija, občan poškodoval roko, iz katere je hudo krvavel. Gasilci PGD Vače so zaustavili krvavitev do prihoda reševalcev NMP ZD Litija. Ti so poškodovanca dokončno oskrbeli ter ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.02 si je v Žapužah pri Ajdovščini na kolesarskem tekmovanju SloEnduro Kampelc ena od tekmovalk pri spustu zlomila roko. Reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina, so jo na kraju dogodka oskrbeli in jo pospremili do dežurne ekipe NMP na prizorišču.

Ob 15.54 je na območju hriba Sveti Danijel nad Lokami, občina Nova Gorica, v gozdu zasilno pristal jadralni padalec. Jadralni padalec je sestopil nepoškodovan, padalo pa je ostalo na drevesu, zato so posredovali reševalci HRI Nova Gorica, ki so pobrali padalo z drevesa.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 21.37 je bila v lokalu v Markovščini, občina Hrpelje-Kozina, neodzivna oseba. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, oboleli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev ter jim pomagali pri nadaljnji oskrbi. Ekipa NMP Sežana je obolelo osebo oskrbela in prepeljala na nadaljnje zdravljenje v izolsko bolnišnico.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.17 je na Šaleški cesti v Velenju osebno vozilo trčilo v reklamni pano. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč eni poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.56 je v naselju Sarsko, občina Ig, osebno vozilo zaneslo ter ga obrnilo na bok. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so nepoškodovano osebo iz vozila rešili navzoči. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na kolesa.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.19 je na avtocesti pri Dobruški vasi, občina Škocjan, osebno vozilo zapeljalo s ceste v odbojno ograjo. Gasilci GRC Novo mesto so odklopili akumulator in pomagali reševalcem. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so tri poškodovane osebe odpeljali v novomeško bolnišnico. Zavarovanje kraja nesreče in čiščenje posledic so opravili dežurni delavci DARS.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 5.42 je na Cesti na Ostrožno v Celju zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje, PGD Ostrožno in Lokrovec-Dobrova so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, iz objekta na varno rešili eno osebo in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Požarno stražo so izvajali gasilci PGD Ostrožno, ki so po končanem policijskem ogledu streho objekta prekrili s folijo.

Izpostava Koper

Ob 7.08 je v Savudrijski ulici v Piranu zagorel bojler v kuhinji. Gasilci JZ GB Koper in PGD Piran so izklopili elektriko in požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.46 se je v Bevkovi ulici v Cerknem pod nadstreškom stanovanjskega objekta zaradi kratkega stika na dovodnem kablu elektro omrežja iskrilo in je zagorela izolacija enega od vodnikov. Gasilci PGD Cerkno so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega delavca elektro podjetja, ki je napako odpravil.

Izpostava Ptuj

Ob 6.53 je v Krčevini pri Vurbergu, občina Ptuj, zagorel izolator na elektroenergetskem vodu. Posredovali so gasilci PGD Grajena in dežurni delavci podjetja Elektro Maribor.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.30 je v naselju Markovo, občina Kamnik, zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Do prihoda gasilcev PGD Kamnik in Sela pri Kamniku so požar začeli gasiti že navzoči. Gasilci so požar dokončno pogasili ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Vozilo je poškodovano.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.38 je na hitri cesti približno kilometer in pol pred razcepom Nanos, občina Vipava, zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Gasilci PGD Podnanos, GRC Ajdovščina in PGD Vipava so požar pogasili in očistili vozišče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 10.32 je v naselju Drulovka, občina Kranj, zagorelo grmičevje ob železniški progi. Manjši začetni požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

Ob 15.42 je v naselju Srednja vas v Bohinju gorel električni drog. Gasilci PGD Srednja vas v Bohinju so požar pogasili .

Izpostava Ljubljana

Ob 20.27 je v gozdu pri hribu Šušnjar, občina Kočevje, gorel večji kup odpadnih bakrenih vodnikov. Gasilci PGD Šalka vas in Kočevje so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Preko dneva so gasilci PGD Vrhpolje in Vipava opravljali nadzor nad podtalnem požaru na Nanosu, občina Vipava. Ob 12.00 so se odločili, da zaradi še vedno aktivnega požara napeljejo približno 150-200 m cevi s pomočjo katerih so zalivali in gasili podtalni požar. Zaradi dostave vode s cisternami je bila do 19.30 zaprta lokalna cesta Sanabor–turistična kmetija Abram. Ob 19.30 so gasilske enote tudi zaključile z dejavnostmi.

Ob 17.19 je na območju Orlovškega hriba zahodno od Vipave zaradi udara strele zagorelo v naravi. Ogenj je zajel drevo in 2 kvadratna metra podrastja v okolici drevesa. Gasilci PGD Vipava in Vrhpolje so ogenj pogasili, okolico drevesa prekopali in preventivno zalili.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.13 so ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorele odvržene pnevmatike. Požar so pogasili krajani. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so preventivno pregledali požarišče.

Izpostava Postojna

Ob 15.58 je v Lipici v smeri hriba Kokoške, občina Sežana, gorelo v naravi. Gasilci ZGRS Sežana, PGD Sežana in Lokev so pogasili in izdatno zalili približno pol hektarja površine v zaraščanju.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 00.23 so v Ledarski ulici v Ljubljani, pri osnovni šoli Koseze, gasilci GB Ljubljana pogasili tri komunalne zabojnike za odpadke.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 13.20 se je v Ulici Nikole Tesle v Kranju širil vonj po plinu. Gasilci GARS Kranj so na kraju ugotovili, da pušča cev na plinohramu. Zaprli so dovod plina do cevi, pregledali okolico z detektorjem plina in obvestili pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 16.38 so na brežini bajerja ob Tržaški cesti v Logatcu našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Ljubljansko in Gorenjske regije sta ročno bombo avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne uničila na najbližji varni lokaciji. Zavarovanje so zagotavljali policisti PP Logatec

Tehnična in druga pomoč

Preko dneva so gasilci na območjih občin Slovenska Bistrica, Rače-Fram, Laško, Šmartno ob Paki, Velenje, Vojnik, Zreče, Kidričevo in Hrastnik odpravljali posledice neurja preteklega dne. Na terenu je bilo 11 gasilskih enot, ki so posredovale na skupno 18 lokacijah. S cestišč odstranili več dreves, zasilno prekrili nekaj odkritih ostrešij objektov, opravili nekaj črpanj meteorne vode iz poplavljenih kletnih prostorov objektov in enega poplavljenega železniškega podhoda ter očistili odtoke in obcestne prepuste na posameznih odsekih.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.59 je bilo pri osnovni šoli Kolezija na Cesti v mestni Log v Ljubljani ob glavnem vhodu nekaj dreves, ki so bila nevarno nagnjena kot posledica močnega vetra v preteklosti in so ogrožala večstanovanjsko zgradbo. Gasilci GB Ljubljana so s pomočjo avto lestve porezali vrhove dreves.

Ob 10.16 so na Šolski poti v Lukovici pri Domžalah, občina Lukovica, gasilci PGD Lukovica pomagali reševalcem NMP pri prenosu onemogle osebe do reševalnega vozila.

Ob 10.27 so na Poti v hribec v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v navzočnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše in omogočili vstop reševalcem NMP UKC Ljubljana do poškodovane osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 12.15 je na Dunajski cesti v Ljubljani v garažnem delu večstanovanjskega objekta iz prostorov za čistila iztekala voda ter poplavila jašek dvigala. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata, zatesnili gibljivo cev, ter izčrpali okoli 2 kubična metra vode iz jaška.

Izpostava Maribor

Ob 13.24 so v Endliharjevi ulici v Mariboru gasilci GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 8.43 so v Ulici prekomorskih brigad v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe iz drugega nadstropja do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

V ponedeljek spremenljivo oblačno, Nastale bodo posamezne plohe ali nevihte, ki bodo popoldne pogostejše. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 27, na Primorskem do 30 °C.

V torek zjutraj bo pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo megla. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v hribovitem svetu bo nastala kakšna ploha ali nevihta. Jutranje temperature bodo od 11 do 17, ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 25 do 29, na Primorskem do okoli 30 °C.

V sredo bo po deloma jasnem jutru od zahoda vse več spremenljive oblačnosti, predvsem sredi dneva in popoldne bodo plohe in nevihte spet pogostejše. Popoldne bo ponekod zapihal vzhodnik, na Primorskem zvečer šibka burja.

V četrtek bo na Primorskem povečini sončno s šibko burjo. Drugod se bo po precej oblačnem jutru postopno jasnilo. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter. Nekoliko hladneje bo.