Skoči do osrednje vsebine

Na drugem posvetu predsednika vlade o nujnosti in pomembnosti ukrepov za blaženje draginje

Na povabilo predsednika vlade dr. Roberta Goloba so se danes ponovno sestali predsedniki in vodje poslanskih skupin, zastopanih v državnem zboru, ekonomski strokovnjaki ter predstavniki energetskih podjetij. Drugi posvet je bil ciljno usmerjen v področje energetike in rešitev za obvladovanje energetske draginje.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je povedal, da je vlada na posvetu predstavila štiri zakone. Premier je posebej izpostavil novelo Zakona o oskrbi s plini in interventni Zakon za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo.

"Pri slednjem gre za nov okvir, s katerim vlada dobi podlago, da lahko v prihodnjih tednih aktivno poseže na trg z energenti. Na ta način bomo lahko stabilizirali ne samo sedanjo situacijo, ampak tudi bodočo oskrbo," je pojasnil predsednik vlade. Poudaril je, da je bila razprava izjemno konstruktivna in med prisotnimi ni bilo večjih razhajanj o nujnosti in potrebnosti teh zakonov. "Verjamem, da bomo enako uspešno nadaljevali na naslednjem srečanju, ko bomo imeli širšo makroekonomsko sliko. Najpomembnejše je enotno zavedanje, da cela Evropa vstopa v res težko energetsko situacijo in je tudi s tega vidika nujno sodelovanje."

Predsednik vlade bo danes ob robu Blejskega strateškega foruma s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen spregovoril o nujnosti ukrepov, da Evropska komisija zelo odločno in hitro poseže na energetske trge.

Izjava predsednika vlade po posvetu