Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. avgust 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.59 je v Vodnikov dom na Velem polju, občina Bohinj, prišla planinka, ki je imela težave s srcem. Posredovali so gorski reševalci GRS Bohinj in helikopter LPE z dežurno ekipo GRS na Brniku, ki je planinko prepeljal v SB Jesenice.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Brežice

Ob 14.08 si je pri naselju Kompolje, občina Sevnica, jadralni padalec pri pristanku poškodoval koleno. Padalca so znanci  sami odpeljali v UC Brežice. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 14.59 je v Grajski vasi, občina Braslovče, občanka na invalidskem vozičku padla v potok. Gasilci PGD Grajska vas so poškodovano občanko na nosilih prenesli na suho, kjer so jo prevzeli reševalci NMP in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Maribor

Ob 14.53 se je v naselju Kalše, občina Slovenska Bistrica, pri padcu z višine poškodovala oseba. Gasilci PGD Šmartno na Pohorju so pomagali reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri prenosu poškodovanca po večji strmini do reševalnega vozila.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 17.00 se je pri delu v gozdu nad vasjo Lajše v občini Železniki poškodoval gozdar. Gorski reševalci GRS Škofja Loka so poškodovanega delavca oskrbeli in pripravili za transport. Posadka s helikopterjem LPE ga je v spremstvu dežurne ekipe GRS na Brniku prepeljala v UKC Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 12.01 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku prepeljal poškodovano osebo iz Metlike v UKC Ljubljana. Policisti so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.47 se je na cesti v kraju Zagaj pod Bočem, občina Rogaška Slatina, prevrnilo tovorno vozilo s prikolico. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, zaprli cesto, odklopili akumulator, prečrpali hidravlično olje, sanirali cestišče in brežino ceste ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Šmarje pri Jelšah, ki so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v bolnišnico Celje.

Ob 11.34 je v Ločici ob Savinji, občina Polzela, na izvozu iz avtoceste osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, pomagali policiji pri usmerjanju prometa ter posipali cestišče z vpojnimi sredstvi in ga očistili. Voznico, ki je bila v nesreči lažje poškodovana, so reševalci NMP prepeljali v SB Celje.

Ob 12.25 je na avtocesti pri kraju Tepanje, občina Slovenske Konjice, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek in se prevrnilo na streho. Poškodovale so se tri osebe. Gasilci PGD Slovenske Konjice, Zreče in Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovanim osebam, odklopili akumulator, sanirali cestišče, pomagali policiji ter vozilo postavili nazaj na kolesa. Reševalci NMP so poškodovane oskrbeli in jih prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 10.54 se je v zaselku Škofarji pri Sv. Antonu, občina Koper, zaradi udora zemlje tovorno vozilo prevrnilo na streho, voznik pa je ostal ukleščen. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom rešili poškodovanega voznika in ga skupaj z reševalci potegnili iz vozila. Zdravnik je na kraju nesreče potrdil smrt voznika.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.44 je pri naselju Cerovica, občina Litija, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v okoli 10 metrov globok jarek. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, izvlekli vozilo nazaj na cesto in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Lažje poškodovani voznici so nudili prvo pomoč, morebitno nadaljnjo zdravniško pomoč bo poiskala sama.

Ob 12.05 sta v Zgornji Jevnici, občina Litija, trčili osebni vozili. Ena oseba se je pri tem poškodovala. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, počistili posledice nesreče in eno vozilo s tehničnim posegom povlekli nazaj na cestišče. Reševalci NMP Litija so oskrbeli poškodovano osebo in jo prepeljali v bolnišnico. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 20.22 so na Gorenjski cesti v Medvodah trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana, GARS Kranj in PGD Škofja Loka so zavarovali kraj nesreče, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorje in nudili pomoč policiji.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.18 sta v naselju Sela, občina Šmarješke Toplice, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in na vozilih odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi.

Izpostava Postojna

Ob 12.16 sta na cesti med Divačo in Senožečami v občini Divača trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovanega kolesarja do reševalnega vozila.

Ob 13.43 so v naselju Podgrad, občina Ilirska Bistrica, trčila tri vozila. V nesreči se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Podgrad so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulatorje ter očistili cestišče. Reševalci NMP Ilirska Bistrica so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v izolsko bolnišnico.

Ob 21.27 je na cesti med Šepuljami in Dobravljami v občini Sežana osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi poškodovanca in prenosu v reševalno vozilo ter policistom pri izvajanju ogleda. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Izola. O dogodku je bil obveščen OKC Koper.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.40 so na Cesti v Trnovlje v Celju na strehi industrijskega objekta zagoreli paneli sončnih celic. Gasilci PGE Celje, PGD Celje-Gaberje, Škofja vas, Lokrovec-Dobrova, Ostrožno in Ljubečna so zavarovali kraj dogodka, omejili in pogasili požar, ki je zajel okoli 50 kvadratnih metrov panelov in izolacije na tem delu ostrešja objekta ter pregledali območje požara s termovizijsko kamero. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.39 je v naselju Spodnje Stranje, občina Kamnik, v gostinskem lokalu gorela elektro omarica. Pred prihodom gasilcev so obiskovalci gostinskega lokala omarico pogasili. Gasilci PGD Kamnik so s termovizijsko kamero pregledali omarico.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.48 je v naselju Kleče pri Dolu, občina Dol pri Ljubljani, gorela počitniška prikolica.  Gasilci PGD Dol pri Ljubljani so pogasili prikolico, pregledali okolico in zavarovali kraj dogodka do prihoda policije. Prikolica je uničena.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 20.22 je na Dolinski cesti v Kopru občan neprijavljeno kuril. Ogenj so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.09 je na Ljubljanski cesti v Kočevju, na zunanjem skladišču, gorel približno kubični meter kartonske embalaže. Zaposleni so že pred prihodom gasilcev PGD Kočevje karton izvlekli iz skladišča in začeli z gašenjem, dokončno pa so požar pogasili gasilci, ki so opravili tudi preventivni pregled. Na lokaciji so bili tudi policisti PP Kočevje.

Ob 20.29 so v Trzinu gasilci PGD Trzin pogasili goreče drevo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.00 so na pobočju Nanosu, občina Vipava, gasilci PGD Vipava opravili ogled požarišča, vendar niso opazili posebnosti. Ogled so ponovili ob 17.15.

Ob 21.31 so v Idriji pri Bači, občina Tolmin, gasilci PGD Most na Soči pogasili kup tlečega listja.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.58 je v Volčji Dragi, občina Renče - Vogrsko, uhajal plin iz plinohrama na dvorišču stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Renče - Vogrsko in JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in prekinili pretok plina iz plinohrama.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.48 so v Logatcu gasilci PGD Dolnji Logatec pregledali potok Logaščica na kraju včerajšnjega onesnaženja. Gasilci so odstranili nameščena lovilna črevesa in jih odpeljali na deponijo. Intervencija je zaključena.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.19 je na cesti Kobarid–Žaga, občina Kobarid, osebno vozilo povozilo večji kamen na vozišču, pri čemer se je poškodoval spodnji pokrov motorja vozila, kar je povzročilo razlitje motornega olja po vozišču. Posredovali so gasilci PGD Kobarid in delavci Cestnega podjetja. Po izteklem olju so posuli vpojno sredstvo in počistili vozišče.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.39 je v bližini Kostanjevice na Krasu, občina Miren - Kostanjevica, občan pri delu na parceli naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in shranila na varno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 6,1 kg in topovski vžigalnik, kalibra 100 mm. Vse najdbe so italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Ob 9.19 so v Zgornjih Pirničah, občina Medvode, delavci pri gradbenih delih prebili glavno vodovodno cev. Brez vode je bila večina naselja Zgornje Pirniče ter naselja Spodnje Pirniče, Vikrče in Zavrh. Dežurni delavci podjetja VO-KA Snaga so napako odpravili okoli 12. ure.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 0.58 je na Ljubljanski cesti v Velenju preko cestišča ležalo podrto drevo. Gasilci PGD Velenje so ga razžagali in odstranili.

Izpostava Kranj

Ob 15.56 so na Kidričevi cesti v Škofji Loki gasilci PGD Škofja Loka ob prisotnosti policistov s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila neodzivna oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.40 se je na Jarški cesti v naselju Srednje Jarše, občina Domžale, v stanovanjski hiši nahajala onemogla oseba. Gasilci CZR Domžale so s tehničnim posegom odprli okno v pritličju stanovanjske hiše in omogočili vstop reševalcem NMP Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 13.38 je na Gosposvetski cesti v Mariboru v stanovanju padla starejša oseba in se pri tem poškodovala. Gasilci JZ GB Maribor so reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.55 je na Kidričevi ulici v Slovenj Gradcu v kletnih prostorih poslovne zgradbe počila vodovodna cev. Gasilci PGD Slovenj Gradec so izčrpali okoli pet kubičnih metrov vode in očistili prostore.

Napoved za naslednje dni

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo krajevne padavine, ki se bodo popoldne širile proti vzhodu in v noči na četrtek zajele večji del Slovenije. Sprva bodo vmes tudi nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 26, na Primorskem in v jugovzhodnih krajih do 28 °C.

Ponoči bo oblačno in deževno, ob morju bodo možne krajevne nevihte. Jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem okoli 19 °C.

V četrtek bo oblačno, dež bo dopoldne od zahoda povečini ponehal. Na Primorskem se bo delno razjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem okoli 25 °C.

V petek bo precej jasno. V notranjosti bo jutro sveže in megleno.

V soboto bo delno jasno, oblačnost bo od zahoda naraščala. Spet bo topleje.