Skoči do osrednje vsebine

Zagotovljena dodatna sredstva za izgradnjo nove dvorane v Cankarjevem domu

Na pobudo Ministrstva za kulturo je vlada odobrila dodatna sredstva za projekt izgradnje nove dvorane v Cankarjevem domu, ki je uvrščen v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025. Vrednost projekta, ki je bila prvotno ocenjena na 475.236 evrov, se je zaradi povišanja cen na trgu v letu 2022 povišala na 908.058 evrov.
Pogled na Cankarjev dom s Trga republike

Cankarjev dom | Avtor: Branko Cvetkovič

Ministrstvo za kulturo bo projekt "Izgradnja nedokončanih prostorov v 5. nadstropju Cankarjevega doma v Klub evropske literature" v letu 2022 sofinanciralo s 725.000 evri.

Nova dvorana v 5. nadstropju Cankarjevega doma z okroglim odrom bo prednostno namenjena izvajanju kulturno-umetniških programov Cankarjevega doma oziroma javne službe. Dvorana bo namenjena vsem umetnostnim zvrstem, in ne le literaturi. V nadaljevanju bo dvorana poimenovana po eni izmed za Slovence pomembnih osebnosti, in sicer po analogiji s preostalimi dvoranami Cankarjevega doma, kot so Gallusova, Štihova, Linhartova, Steklena dvorana Lili Novy in druge.

V novi dvorani se bo izvajala produkcija Cankarjevega doma, v večji meri pa koprodukcije Cankarjevega doma z različnimi partnerji, predvsem z nevladnimi organizacijami. Kot edina dvorana v Cankarjevem domu bo imela tudi dnevno svetlobo, zato bo v dopoldanskem času namenjena kulturno-vzgojnim prireditvam, različnim programom za otroke, srednješolce in dijake. V času obnove Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana bo prostor v prostih in dogovorjenih terminih omogočal bralne vaje manjših ansamblov SNG Drama Ljubljana.