Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. avgusta 2022.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana
Ob 14.28 sta se pod Skuto, občina Kamnik, ob poslabšanju vremenskih razmer, zaplezala planinca. Posadka s helikopterjem Letalske policijske enote je prepeljala gorske reševalce GRS Kamnik na višje ležeči teren pod Skuto. Gorski reševalci so se peš odpravili po zaplezana planinca in ju pospremili nazaj v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor
Ob 15.25 je posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Maribor na Mariborskem Pohorju, kjer se je poškodoval kolesar v Bike parku. Prepeljali so ga na zdravljenje v UKC Maribor.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice
Ob 16.11 sta v naselju Rožno, občina Krško, trčila osebno vozilo in motorist. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe ter posuli razlite motorne tekočine z absorbentom. Reševalci NMP Krško so poškodovanega motorista oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Celje
Ob 14.45 je v kraju Brezova v občini Celje osebno vozilo zdrsnilo s cestišča v obcestni jarek, pri čemer se je ena oseba lažje poškodovala. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli iztekle tekočine z vpojnim sredstvom, poškodovanca pa oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Celje.

Izpostava Ljubljana
Ob 15.46 je na avtocesti Trojane–Blagovica za predorom Podmilj v občini Lukovica, voznik osebnega vozila izgubil nadzor nad osebnim vozilom in se zaletel v odbojno ograjo. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, skupaj z reševalci oskrbeli voznika in ga iznesli iz vozila. Na vozilu so odklopili akumulator in cestišče posuli z vpojnim sredstvom.

Izpostava Novo mesto
Ob 6.08 je na avtocesti Obrežje–Ljubljana pred izvozom Trebnje Zahod, pri kraju Korenitka, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli cestišče. Reševalci NMP Trebnje so na kraju pregledali potnike, poškodovan ni bil nihče.

Ob 10.45 sta na Kandijski cesti v Novem mestu trčila osebno vozilo in pešec. Poškodovanega pešca so na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto ter ga prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka ter pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanega.

Ob 15.21 sta na cesti Bič–Žužemberk pri naselju Reber, občina Žužemberk, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Žužemberk in Trebnje so zavarovali mesto dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in očistili cestišče, vozili odmaknili na rob cestišča ter pomagali policistom pri urejanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Požari v objektih

Izpostava Kranj
Ob 11.32 je v Srednji vasi v Bohinju zagorelo v kuhinji enega od apartmajev v apartmajski hiši. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica, Srednja vas in Bohinjska Češnjica so na varno umaknili 13 ljudi, pogasili ogenj, pregledali prostore s termovizijsko kamero, prezračili in izmerili prisotnost nevarnih plinov. Gostje so se po požaru lahko vrnili v preostale apartmaje.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj
Ob 15.01 se je na Kapucinskem trgu v Škofji Loki začel širiti dim iz osebnega vozila. Gasilci PGD Škofja Loka so vozilo pregledali in odklopili akumulator.

Izpostava Nova Gorica
Ob 11.09 je v naselju Križna Gora, občina Ajdovščina, zagorel starejše osebno vozilo. Kljub posredovanju gasilcev PGD Col in GRC Ajdovščina, je vozilo pogorelo v celoti. Gasilci so požar pogasili, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice
Ob 16.09 je v naselju Drnovo, občina Krško, gorela suha trava. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Drnovo.

Izpostava Maribor
Ob 16.35 je na Vodovodni ulici v Selnici ob Dravi prišlo do požara na deblu drevesa. Gasilci PGD Selnica ob Dravi, ki so požar pogasili ter preventivno pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj
Ob 12.05 so na Cesti svobode na Bledu gasilci PGD Bled očistili oljni madež na cestišču.

Izpostava Novo mesto
Ob 9.03 so v Šmalčji vasi, občina Šentjernej, opazili obarvanost vode potoka Kobila z neznano snovjo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so pregledali potok in okolico, vzeli vzorce vode za analizo in izmerili pH vrednost. Na kraju so bili prisotni policisti in dežurni delavci komunale. O dogodku je bil obveščen Inšpektorat za okolje in prostor.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje
Ob 17.23 so ob makadamski cesti med Zabukovico in Gozdnikom v občini Žalec, našli ročno bombo jugoslovanske izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Zahodnoštajerske regije sta bombo odstranila in prepeljala v skladišče. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica
Ob 9.20 so na Cesti goriške fronte v Šempetru, občina Šempeter-Vrtojba, na gradbišču izkopali neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev italijanske, francoske in avstro ogrske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje
Ob 9.05 je na Ulici Kozjanskega odreda v Rogaški Slatini prišlo do izliva vode v večstanovanjski stavbi. Gasilci PGD Rogaška Slatina so zaprli vodovodni ventil ter izčrpali vodo iz stanovanja in stopnišča. 
Ob 20.02 so v Šaleški ulici v Velenju, gasilci PGD Velenje iz okvarjenega dvigala rešili tri ujete osebe.

Izpostava Kranj
Ob 9.50 je v avto kampu v Ukancu, občina Bohinj, osebno vozilo zapeljalo v jezero. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Bled ter ekipa CZ za reševanje na vodi in iz vode Bohinj so zavarovali kraj dogodka, vozilo dvignili iz vode in postavili nazaj na cesto, odklopili akumulator ter sanirali razlite tekočine.

Izpostava Ljubljana
Ob 14.56 so gasilci GB Ljubljana na Brodarjevem Trgu v Ljubljani s tehničnim odprli vrata stanovanja, v katerem je na tleh ležala oseba. Reševalci NMP Ljubljana so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor
Ob 17.50 so v naselju Hrenca, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor odstranili podrto drevo, ki je padlo na kabel javne razsvetljave.

Izpostava Nova Gorica
Ob 23.10 so na lokalni cesti Batuje–Preserje, občina Nova Gorica, gasilci PGD Dornberk razžagali in odstranili drevo, ki je padlo čez cestišče.

Izpostava Postojna
Ob 15.03 so v Dolenjskem Potoku, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica, nudili pomoč vlečni službi pri izvleki vozila, ki je zapeljalo v potok. Odklopili so akumulator in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine na cestišču.

Izpostava Ptuj
Ob 18.08 so na Kraigherjevi ulici na Ptuju, gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in s tem omogočili ekipi NMP Ptuj vstop do onemogle osebe.

Izpostava Trbovlje
Ob 11.03 se je Ob železnici v Trbovljah na cesto podrlo drevo. Gasilca PGD Trbovlje-mesto sta ga razžagala in odstranila s cestišča.

Napoved za naslednje dni

V četrtek bo pretežno oblačno, dež bo dopoldne povečini ponehal, najkasneje v južnih krajih. Na Primorskem se bo delno razjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem okoli 25 °C. Ponoči se bo delno razjasnilo tudi v notranjosti Slovenije, po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 13, na Primorskem ob burji okoli 16 °C. V petek bo precej jasno z nekaj kopaste oblačnosti, ponekod v južnih krajih bo dopoldne še zmerno do pretežno oblačno. Šibka burja na Primorskem bo popoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature od 20 do 25, na Primorskem okoli 27 °C.
V soboto bo delno jasno, popoldne se bo od zahoda oblačilo. Zapihal bo južni do jugozahodni veter. Spet bo topleje.
V nedeljo bo spremenljivo oblačno. Sprva bodo krajevne plohe in nevihte predvsem v zahodnih krajih, popoldne pa tudi drugod po Sloveniji.